Ferskt Arkitektur: Byen er Bergen!

Arkitektur nr. 2/24 handler om byutvikling – og vi tar turen til Norges fineste urbane bebyggelse.

Arkitektur nr. 2/24 handler om byutvikling – og vi tar turen til Norges fineste urbane bebyggelse.

Foto av T-bane stasjon, Kunst på gulvet.

Hugo Lütcheraths foto av Haukeland Sjukehus Holdeplass, tegnet av 3RW Arkitekter, pryder forsiden på nyeste uytgaven av Arklitektur.

Foto: Hugo Lütcherath
>

Med Bybanen har bergenserne skaffet seg et fantastisk verktøy for byutvikling – og en betydelig utfordring. For er egentlig kommunen og planverket rigget for å sikre god bebyggelse av attraktive tomter rundt nye stasjoner.

Og hva er egentlig god bebyggelse?

>

Fra Nøstet til Liaparken

I Arkitektur nr. 2/24 skriver Linn Skjold om denne utfordringen. Som arkitekt i Arkitektgruppen CUBUS og med fortid i Bergen kommune, kjenner hun Bybanen fra begge sider av bordet. Og hun skriver inngående om effekten av skinnegående infrastruktur – og om de faktiske forutsetningene som definerer hvordan banen former byen.

I tillegg ser vi på flere ulike prosjekter langs banen, fra Paradis til Kronstad X til 3RWs fenomenale stasjon ved Haukeland sykehus.

Vi presenterer også Liaparken av Mad arkitekter. På Åsane er det (foreløpig) ingen bybane, men ikke desto mindre har man klart å utvikle en konsentrert boligbebyggelse det ikke finnes maken til på denne siden av Alpene.

Alexandra Altermark i Bergen kommune intervjues om arbeidet hennes med barnas byrom, og bysbarnet Arild Eriksen fra Frament ser på byutvikling i hjembyen sin med Nøstet som prisme.

Blant annet!

Svart hvitt oversiktsbilde av havneområde. Foto.

USF Verftet. 1930-tallet. I dag et sammensatt industribygg for kultur og produksjon.

Foto: Widerøe's Flyveselskap A/S / Universitetsbiblioteket i Bergen

Mer enn bare Bergen

I tillegg presenterer vi en rekke saker som handler om byutvikling i et nasjonalt perspektiv. Og spennet her er ganske formidabelt.

Thomas Thiis Evensen er tro mot sine idealer og interessefelter og ser på byen som en samling av arkitektoniske grunnformer og prinsipper. Og det sier noe om spennet i byutvikling som fagfelt når et slikt essay kan settes ved siden av student Sebastian Skjulhaugs tekst om smultringøkonomi på Grønnlikaia.

Og ikke minst har Lisbet Harboe fra Institutt for landskap og Urbanisme ved AHO fått med seg Erling Dokk Holm og Rina Brunsell Harsvik for å skrive om «Strategisk byledelse». Det høres kanskje en smule tørt ut, men hvis du virkelig ønsker å få en lettfattelig forståelse av troverdige og konkrete grep som kan sikre bedre planlegging av de fysiske omgivelsene våre, er dette teksten å lese.

Arkitektur 2/24 – ute nå!

Husene

I bladets siste del presenterer vi ikke mindre fem mindre hus med urbane fortetting av eneboligstrøk som fellesnevner.

Knut Hjeltnes og Carl-Viggo Hølmebakk i Oslo. Kvalbein og Korsøen og Opa form i Bergen. Det er jo byutvikling dette også.

Men kanskje først og fremst et knippe utvalgte prosjekter fra våre fremste arkitekter som kan inspirere alle som tegner boliger, om det så er i sentrumsstrøk eller langt utenfor allfarvei.

God lesning!

Vil du bli abonnent eller kjøpe Arkitektur enkeltvis, trykk her.

>
>
>