Kunstnerpris til Open House

Open House Oslo får Oslo bys kunstnerpris 2023. – Dette løfter oss som organisasjon, sier styreleder Randi Horgen. 

Open House Oslo får Oslo bys kunstnerpris 2023. – Dette løfter oss som organisasjon, sier styreleder Randi Horgen. 

Open House Oslo-festival hadde i 2023 Gyldendalhuset (Sverre Fehn) på programmet. Her under arrangement med arkitekt og lydkunstner Gisle Nataas og bassist Håkon Thelin med prosjektet «Fehn/9+Fehn/10».

Foto: Are Carlsen
>

Fredag morgen ble det kjent at arkitekturfestivalen Open House Oslo er innstilt til Oslo bys kunstnerpris. De mottar prisen for «sin fremragende innsats for å vise frem og fremme interesse for de arkitektoniske mesterverk som finnes i Oslo og omegn».

I begrunnelsen heter det også at Open House Oslo klarer å «tilby en arena hvor innbyggerne kan dele arkitekturopplevelser og forstå stedenes historie og kontekst».

– Dette betyr veldig mye for denne gjengen som hele året jobber med Open House Oslo. For oss er prisen inspirerende og energigivende, sier en sprudlende Randi Horgen, styreleder for Open House Oslo, til Arkitektur.

>

Verdifull for kommunen

Open House Oslo er en del av den internasjonale Open House-bevegelsen. Konseptet handler om å vise frem arkitektur som ellers er stengt for allmennheten. Konseptet avholdes en helg hver høst og har i Oslo tiårsjubileum denne høsten. 

– Sånn sett ser vi på Oslo bys kunstnerpris som en bursdagsgave. Vi er en liten gruppe med frivillige som setter utrolig stor pris på at Oslo kommune ser arbeidet vi gjør. Dette løfter oss som organisasjon, sier Horgen. 

– Hvorfor tror du at dere får denne prisen? 

– Det kan handle om at vi er ti år. Men det kan også være at det handler om at vi er verdifull for Oslo kommune som byggherre og huseier, ved at vi får folk interessert og engasjert i arkitektur og byutvikling. Jeg håper at det er en erkjennelse av dette. 

Nådd hele byen og forbi

Helle Benedicte Berg er også en del av Open House Oslo. Hun mener de også får prisen fordi de over ti år også har lykkes med å mobilisere publikum i alle bydeler, også utenfor bykjernen.

– Folk som kommer til Open House Oslo er i alle aldersgrupper, og vi engasjerer høyt og lavt og er godt synlige mens festivalhelgen står på. I tillegg er vi mange frivillige og er en gratis-festival, som en verdikjerne i Open House-konseptet. Alle som vil kan delta, uten at det koster noe, sier Berg.

Styreleder i Open House Oslo, Randi Horgen. 

Foto: Helle Benedicte Berg

Satser mer på barn og unge

Prisen kommer sammen med et beløp på 75 000 kroner og deles ut for året 2023. I paragrafene til prisen står det at «Oslo bys kunstnerpriser tildeles personer, grupper eller kulturvirksomheter som i det siste eller de seneste år har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv. Et diplom deles ut sammen med prisene».

I ti år har konseptet vært det samme – de åpne husene og den tilhørende papiravisen som gis ut hvert år. Likevel har festivalen også strakt ut hender til andre samarbeid og det de kaller  «arrangementer i arrangementet».

– Vi har lagt vekt på å utvide konseptet litt, med små konserter, presentasjoner, faglige omvisninger, verksteder, opplevelser, nye nettsider og økt aktivitet i sosiale medier. Vi har dessuten hatt en satsning på barn og unge, som vi håper å videreutvikle og fortsette med nå i 2024 også, sier Helle Benedicte Berg.

Folket gleder seg

Gjengen bak Open House Oslo forteller at det jobbes hele året med festivalen. De jobber med å samle et mangfold av private hus og offentlige bygg som kan åpnes for allmenheten. I tillegg må det hentes offentlig støtte, annonsører og donorer.

– Jeg møter folk hele året som gleder seg til neste år. De skal gjøre som i fjor, finne frem avisene og legge opp sin rute gjennom byen for å se hus, arkitektur og interiør. Vi håper denne prisen kan få enda flere til å kjenne på den samme entusiasmen, avslutter styreleder Horgen.

Open House Oslo 2024 går av stabelen 21. og 22. september. For mer informasjon, les videre her.

>
>
>