Arkitekter i sentrum på urban uke

Det er arkitektkontorene som dominerer blant arrangørene under Oslo Urban Week. Her er oversikten over arkitektenes planer – fra byvandring og podcaster til «dypdykk» i Oslofjorden og urbane treningsøkter.

Det er arkitektkontorene som dominerer blant arrangørene under Oslo Urban Week. Her er oversikten over arkitektenes planer – fra byvandring og podcaster til «dypdykk» i Oslofjorden og urbane treningsøkter.

I år skal Oslo Urban Week avholdes i området Vika. Her er daglig leder Erling Fossen og Tor Ulvin fra Storebrand Eiendom og leder av vertskapsgruppen for OUW, i sjakkspill i Vika. 

Foto: Grape
>

Oslo Urban Week (OUW) er for enkelte bransjer allerede blitt et høsttegn i hovedstaden – også arkitektbransjen. OUW, med slagordet «et verksted for bedre byutvikling», blir i år arrangert i området Vika – bak og bortenfor Aker Brygge i hovedstaden. Datoene er 12. - 14. september. 

For første gang er også arrangementet gratis – noe som forteller at den urbane uken ikke lenger vil bli oppfattet som et arrangement for de få. 

– Vi har vært en litt for «corporate» og innadvendt bransjekonferanse for utviklere og arkitekter. Vi ser allerede nå at vi, ved å bli gratis, per i dag har 1500 påmeldte. Da snakker vi om minst en dobling fra tidligere år, og vi tiltrekker oss helt andre målgrupper med en mye større spennvidde, sier Erling Fossen, daglig leder i OUW, til Arkitektur. 

– Hva vil spennvidde si i denne sammenheng? 

– Vi tiltrekker oss folk fra regionene, blant annet fordi vi har spesialinvitert aktører fra regionhavnebyer som Tønsberg. Det er også flere politikere fra hele Oslo-regionen, og mange flere fra etater som BYM, PBE, EBY i Oslo. De har lite konferansebusjett, men nå kan de delta. Det er også over hundre påmeldte som ikke er tilknyttet noe institusjon eller bedrift. Vi prøver også få med dem som faktisk skaper byliv, alle som jobber på gateplan, det være seg restauranteiere eller andre aktører. Der har vi også lykkes, slår Fossen fast. 

>

Stenger og åpner gate

Et annet grep av året er å være enda mer synlig i byområdet man befinner seg. I Vika har de klart å overtale Oslo kommune til å stenge av deler av Ruseløkkveien, en gate som går rett gjennom området. Her blir det blant annet en PBE-paviljong, nabolagsfest, miniseminarer, utegrill og basketturneringer.

Et eget team med eksperter er også hyret inn for å gi sin diagnose på området til utviklerne. Aktiviteten i området under OUW vil også overvåkes digitalt og resultatene presenteres mot slutten av arrangementet. 

– Målet er å vise hele bransjen hvilke potensiale for byliv som finnes. Dette er et område med Norges høyeste utleiepriser, og sånn sett en suksess, men de sliter med å få til bylivet. Hvis vi lykkes, kan vi kanskje peke i en retning for hva som må til for å knekke den koden. En av hensiktene med OUW er jo å vise god byutvikling i praksis, sier Fossen.

 

Charlotte Helleland, partner og prosjektdirektør DARK Design Group, mener Oslo Urban Week har fått økt relevans. 

Foto: DARK DESIGN GROUP

Arkitektung deltagelse

Arkitektene tropper også opp i full tropp. Hele ti arkitektkontorer er medarrangører, i tillegg til DARK er det blant annet MAD, Grape, LPO, AART, og A-lab.

Charlotte Helleland, partner og prosjektdirektør DARK Design Group, er ansvarlig for kontorets aktivitet under OUW sammen med Cathrine Bugge og Johanna Göranson fra datterselskapet LARK Landskap. 

Deres opplegg forsøker å ta på alvor OUWs hovedtema «crisitunity» – som er en sammenstilling av de engelske ordene for «krise» og «mulighet». 

LARK vier derfor sin deltakelse til livet under fjordoverflaten og samarbeider med utviklere på Filipstad og Grønlikaia (HAV Eiendom), Aker brygge (Norwegian Property), Slemmestad brygge (Avantor) og Fornebu brygge (Selvaag). På Brygga Bar på Aker Brygge blir det derfor debatter, utstilling og såkalt «pecha kucha» med ulike eksperter på vanntematikk. 

– Vi har kalt vår del av programmet for «Dypdykk» og det er landskapsarkitektene våre som har holdt i dette. Vi ønsker å vie oppmerksomheten mot Oslofjordens helse og hva vår bransje kan gjøre for å redde den. Et friskt hav som puster er lungene våre på denne planeten, men Oslofjorden er ikke helt der for tiden. Spørsmålet blir da hva vi kan gjør for at fjorden får tilbake lungene sine, sier Helleland.

– Økt kvaltiet og relevans

– Linken mellom vår bransje og fjorden er kanskje ikke opplagt for alle. Forklar! 

– Det byggebransjen kan gjøre, er å skape grønne prosjekter. Alt av avrenning fra hele Øst-Norge renner ut i Oslofjorden – ja, til og med Glomma renner inn i Oslofjorden på grunn av havstrømmene. Alt av byggeaktivitet må ta dette på alvor, enten det handler om å fordøye mer overvann, rense vann med flere planter eller åpne opp bekker. Enkelt sagt er vi mennesker ikke de eneste levende vesener her på jorden. Det detaljeres mye på land og bygging i strandsonen går mest ut på å sikre allemannsretten. Men livet under vann ser vi ikke, og har fått for lav prioritet – noe vi nå ser tydelig konsekvensene av. Dette må vi tenke på i alle prosjekter vi holder på med, uansett hvor små frimerkereguleringer det er snakk om. 

– Hva får et arkitektkontor som DARK ut av å være medarrangør på OUW? 

– Vi prioriterer OUW fordi den har en tverrfaglig tilnærming som ser på vårt arbeid fra en rekke forskjellige sider. Det er også en arena hvor vi kan snakke med kunder og utbyggere slik at de også forstår hvorfor vi snakker om det vi snakker om – enten det er miljøvennlige løsninger, blågrønne strukturer eller tiltak for mer biomangfold. I år er det også mange fra det offentlige og akademia med. Dette øker kvaliteten og relevansen på arrangementene.

Løp Loba løp! Kan en urban treningsøkt med arkitekt og personlig trener Kamila Loba være noe i mylder av OUW-arrangementer? Treningen er en del av Oslobyggs arrangement «Urbane skoleboller» på Ruseløkka skole tirsdag 12. september klokken 12.15. 

Foto: David Nguyen/OUW

Podcast og byvandring, men ikke helt

Andre arkitektkontor med opplegg under OUW er Vika-kontoret Grape Architects, som blant annet har åpningsarrangementet Frokost:Lab: «Byutvikling i Oslo 2023-2027» og «Vika til fots – Byrom og kunst i det offentlige rom». Interiørarkitektene IARK arrangerer «Afternoon tea», hvor kontoret forteller om deres prosjekt «IARK går sirkulært» og åpner for samtale om ombruk i interiørbransjen.

A-lab presenterer sitt event med tittelen «Hardcore bygulv: Det skjulte økosystemet», hvor de spør om vi «forstår hva som skal til for at innholdet i bygulvet blir robust nok til å overleve kriser og økonomiske svingninger?» Og om du ikke ble overbevist av dette, tilfører A-lab følgende i invitasjonen: «A-labs crash course tar deg til en ny liga.»

LPO lager på sin side en blanding av podkast og byvandring, «men ikke helt», som det heter. Den som møter opp på ved Haakon VII-statuen ved utenriksdepartementet, klokken 15.00 hver dag, loves i alle fall at «Vika snakker» om hvorfor «transformerende utvikling krever kapitalsterke gårdeiere med større risikovillighet, og som gjerne også er villige til å ta større samfunnsansvar og tenke lønnsomhet på lang sikt». Her er det «stemmene til byen slik den var, slik den er, og kanskje slik den blir» som skal høres. 

Også Atelier Oslo er i år med på leken. De inviterer til vin, musikk og ulike blikk på Oslo fra den lille baren Juret i Vika. De har spurt «fem folk med peil hva de observerer, hva vi må ta vare på og hvilke muligheter de ser mens vi andre scroller på mobilen. Hva er kvalitetene til Oslo, hva er historien vi bør ta med oss videre og hvordan tenker de byen vil utvikle seg?» 

I likhet med DARK har også White arkitekter konsentrert seg om fjorden. I samarbeid med OsloMet Oceanlab inviterer de til arrangementet «Levende Urbane Hav». Lundhagem har også laget sin egen mingle-installasjon «Glasstorget» i Oslo konserthus, mens Aart Architects spør «Hvordan klarer de å bygge rimelige boliger i Danmark?».

Treningsøkt i byen

Er ikke podcast-byvandring nok bevegelse, kan kanskje Oslobyggs «urbane treningsøkt» friste. Her vil Kamila Loba, arkitekt og personlig trener, lede alle inviterte, uansett form, i 30 minutter med fysisk aktivitet. Stedet for treningen er trappene ved ny Ruseløkka skole.

Hva vil det si at et byrom kan transformeres gjennom døgnets 24 timer, og hva vil det si at et byrom kan bli tatt i bruk av ulike samfunnsgrupper og bidra til felleskap og aktivitet, spør Oslobygg i invitasjonen.

– Treningen skal være en annerledes måte å vise hvordan omgivelser, bygg og byrom kan føre til bedre nabolag og bedre helse gjennom fysisk aktivitet, sier Loba om arrangementet.

Levende fjorder og hav er en tematikk som går igjen under Oslo Urban Week. DARK/LARK har en hel arrangementsrekke om temaet kalt «Dypdykk», mens White arkitekter og OsloMet Oceanlab inviterer de til arrangementet «Levende urbane hav». 

Foto: White arkitekter (illustrasjon)

Den skitne byen

Som gjennomgangen over viser er det mange aktive arkitekter under OUW. Ifølge Erling Fossen er det også de som klart tar initiativ til flest arrangementer.

– Når DARK får med seg fire utviklere på Aker Brygge, så er det jo arkitektene som holder hånden på rattet og programmerer, mens utviklerne betaler. Sånn sett må det jo være drømmen for arkitektene, humrer Fossen. 

– Hva blir din favoritt av årets 84 arrangementer? 

– Mitt urbanisthjerte gleder meg mest til Sweco og Aspelin Ramm, som med sine sommerstudenter skal snakke om «Den skitne byen». Vi har en tendens til å «makse» byen med planlegging og volum, men kanskje det vi trenger er å la flere områder bare bli stående urørt –steder som kan være litt rølpete? Planlegging er credoet, men kanskje ikke-planlegging bør også verdsettes? 

OAT + OUW = sant? 

Tilslutt kan Fossen røpe at OUW 2024 er planlagt i Kvadraturen i anledning den nye byens 400-årsjubileum, mens han i 2025 drømmer om å bli enda mer «arkitektete» ved å koble seg på Oslo arkitekturtriennale (OAT). 

– Jeg driver og flørter med Christian Pagh i OAT for tiden, også fordi byrådsavdeling for byutvikling har bedt oss om å samarbeide, men foreløpig gjør han seg høy og mørk. Vi får se hvordan den flørten ender, avslutter urbanist Erling Fossen. 

>
>
>