Ferskt Arkitektur: Nasjonale turistveger 30 år

Ta med deg den siste utgaven av Arkitektur ut på landeveien denne sommeren.

Ta med deg den siste utgaven av Arkitektur ut på landeveien denne sommeren.

Foto av Maria Pasenau

Fotokunstneren Maria Pasnau er blant bidragsyterne i Arkitekturs tema-utgave om Nasjonale turistveger. Her utenfor Peter Zumthors utsiktspunkt «Allmannajuvet» ved Sauda.

Foto: Maria Pasenau
>

Det er tretti år siden et Norge med nyoppvakt nasjonal bevissthet tok design- og arkitekturkonseptet fra Lillehammer OL og den nye flyplassen på Gardermoen et steg videre og begynte å se på hele landet som en destinasjon der byggekunsten spilte en viktig rolle.

Grepet man valgte, var å plukke ut noen utvalgte veistrekninger der rasteplasser, utsiktspunkter og toaletter som skulle få en utforming som gjorde at de styrket Norge som reisemål. Vegvesenet fikk ansvaret for å utvikle prosjektet, og med på laget fikk de et kobbel unge arkitekter som gjøv løs på oppgaven med lite forkunnskap og store ambisjoner.

I dag ser vi at en rekke av våre mest feirede praksiser hadde Nasjonale turistveger som en viktig fødselshjelp.

Prosjektene er ikke alltid så store. Men muligheten til å utforske arkitektoniske ideer relativt fritt, en arbeidsgiver som satte arkitektonisk kvalitet i høysetet – og ikke minst muligheten til å arbeide på noen tomter man ellers bare kan drømme om å få tilgang til, har gjort Turistvegen til et av de aller viktigste prosjektene i norsk arkitektur de siste 30 årene.

>

Nye øyne

Mye er da også sagt og skrevet om disse rasteplassene – ikke minst i våre tidligere tidsskrifter. Når vi nå gjøv løs på tematikken enda en gang, var det derfor viktig for oss å se det hele med nye øyne. Ikke bare i form av kritisk tekst der man snakker om prosjektets utfordrende sider. Men ved å vise det frem på en ny måte.

Vi er derfor svært stolte av å gi dere splitter nye fotoserier signert tre av våre fremste fotokunstnere:

I Lofoten har Eivind Natvig tatt bilder av fjell, hav og rasteplasser på en måte som yter årstidene, værforhold og det lokale klimaet rettferdighet.

Maria Pasneau har kjørt Ryfylke rundt for å utforske og utfordre turist-begrepet med en rekke høyst særegne portrettbilder.

Og Dev Dhunsi har vært på et halvt snødekket Sognefjell og gått i dialog med både nye verk og flere av de aller første installasjonene som ble produsert i Turistvegprosjektet.

Arkitektur 3/23 ute nå!

Kudos og kritikk

Ellers er bladet fylt av både kudos og kritikk. Kombinasjonen av bærekraft og bilturisme gir helt andre konnotasjoner i dag enn på starten av 1990-tallet. Vår grunnleggende naturforståelse har endret seg. Og det har også turistvegprosjektet.

Vi belyser denne utviklingen fra flere perspektiver, der både arkitekturen, kunsten og landskapsbegrepet blir behørig diskutert.

I sum håper vi at et etter hvert velkjent, høyt skattet, ofte kritisert – og av og til misforstått – prosjekt får den behandlingen den fortjener. Slik at vi med denne utgivelsen kan bidra med et grunnlag for neste generasjons arbeid langs Norges aller fineste veier i en natur vi både ønsker å vise fram og verne.

Bladet finner du også i et utvalg bladkiosker eller i abonnent- og løssalgsformat her.

God lesning!

>
>
>