Optimisme rett fra Kilden

NLAs fagdag har fått tittelen «Herlig land» fordi optimisme, herlighet og begeistring er gode ting å tilføre en verden som er stadig mer urolig.

NLAs fagdag har fått tittelen «Herlig land» fordi optimisme, herlighet og begeistring er gode ting å tilføre en verden som er stadig mer urolig.

Kristiansand kirke.

«En vitamininnsprøytning» kaller programsjefen det. 19. april inviterer NLA til fagdag i et vårlig Kristiansand.

Foto: Margrete Havstad
>

– Herlig land er et lokalt kraftuttrykk. Det er mye uro i verden i dag, men vi vil minne om at vi representerer et fag som står for mange herlige verdier, forteller leder for programkomiteen i NLA Agder, Jostein Rykkelid.

– Vår kompetanse som landskapsarkitekter kan gjøre verden tryggere og vakrere, mer motstandsdyktig og mer miljøvennlig. Det er ganske herlig, fortsetter han.

 «En vitamininnsprøytning» kaller programsjefen det. Den 19. april arrangerer Norske landskapsarkitekters forening (NLA) og NLA Agder sin årlige fagdag på Kilden teater og konserthus i Kristiansand.

I programmet skal de dykke ned i lokalhistorien med parksjefen i byen, som kan fortelle om tiden da soldater var ute i byen og plantet trær, for nærmere to hundre år siden.

– Det var en grunn til at de skjønte verdien av grønne byer på den tiden, men så har vi rota litt i mellomtiden, kan du si, sier Rykkelid.

>

Internasjonale gjester

Anslaget til arrangementet er forankret i lokalhistorie, men fagdagen skuer langt utover både fylkes- og landegrensene. Fagdagen får utenlandsbesøk fra både Sverige, når Hanna Alstrøm Isacsson skal fortelle om biologisk mangfold i byer, og fra USA, når Andrew Wickham og Aida Curtis skal fortelle om Climate Action Plan.

I tillegg kommer bokaktuelle Einar Lillebye.

– Gjennom sin lange yrkeskarriere prøver han å oppsummere hva det vil si å bygge gode gater. Vi har gjort mye galt og mye riktig frem til nå. Det er alltid inspirerende å høre fra en som har holdt på med forskning så lenge, forteller programsjefen.

Fagdagen skal inspirere og utruste til å gå ut og skape bedre steder, mener en engasjert Rykkelid.

I år har både Jacob-prisen og Oslo Bys Arkitekturpris gått til kontorer som arbeider med landskapsarkitektur. Sammen med landskapsarkitekturprisen, som ble tildelt Østengen&Bergo, vil de bli presentert som suksesshistorier som publikum kan lære av.

– Vi vil gjerne utfordre dem på å fortelle litt om hva som ligger bak suksessen, også tror jeg vi får til å presentere det med en litt ny vinkling.

Josteinrykkelid

Jostein Rykkelid er landskapsarkitekt og leder for programkomiteen i NLA Agder.

Foto: Henning Larsen

Både alvor og hygge

Selv om arrangementet strekker seg ut av sin sørlandske kontekst tematisk, så er det på mange måter betimelig å avholde det i Kristiansand.

– Kristiansand er den kommunen i Norge med mest nedbygging av natur. Det er noen kommunepolitiske spagater i spill her, det klassiske hensynet til næringsarealer opp mot natur som man ønsker å bevare.

I Kristiansand har de ført en utbyggingsvennlig politikk i mange år, som har resultert i lave boligpriser og honnør for et inkluderende boligmarked, mener han.

– Men nå ser vi baksiden av det. Vi har bygget ned masse natur, sier Rykkelid. 

– Vi har forsøkt å invitere både lokale entreprenører og politikere til fagdagen fordi det er noen viktige budskap som skal formidles, fortsetter han. 

Samtidig er det satt av tid til å hygge seg og være sosial i løpet av programmet. NLA inviterer blant annet til spasertur gjennom det nye kulturkvartalet på Odderøya, fra Kilden, via den mye omtalte Kunstsiloen, gjennom Kanalbyen og til mat, drikke og musikk i Haubitz låve.

– Der kan man treffe nye og gamle kjente fra hele landet, forteller programutvalgssjefen.

NLAs fagdag avholdes 19. april i Kristiansand. Sikre deg plass ved påmelding her.

>
>
>