Frokostmøte
08. september 2021

Brød & miljø: Hybride konstruksjoner og materialoptimalisering

Digitalt
08.30-10.00
NAL

Bygninger blir gradvis mer komplekse, og for å få til bærekraftige løsninger må det tenkes nytt innen konstruksjon og materialbruk. Hvilke muligheter kan hybride konstruksjoner gi, og hvordan kan vi best mulig utnytte materialer sammen - og hver for seg?

På Brød & miljø 8. september møter du Snøhetta, Link arkitektur, Bollinger + Grohmann ingeniører, og Are treindustrier. De presenterer eksempler og ny viten innen hybride konstruksjoner og materialoptimalisering. Frokostarrangementene Brød & miljø er gratis. Arrangementet er heldigitalt og kan streames direkte på denne siden når det starter.

INGEN PÅMELDING.

08:30 Bærekraftig materialbruk og hybridkonstruksjoner 
Klimakrisen er et faktum. Hvordan kan bærekraftig materialbruk være en del av løsningen og hvilken rolle spiller hybridkonstruksjoner i det? Kort gjennomgang av miljøparameter for forskjellige materialer og eksempler.
V/ Michael Lommertz, Bollinger + Grohmann ingeniører.

Lommertz er arkitekt og er leder for bærekraftsavdelingen til ingeniørfirmaet Bollinger + Grohmann. Han har vært involvert i noen av de mest ambisiøse prosjektene i Norge, som Norges først ZEB-COM bygget på Evenstad, klimahuset i botanisk hage, Urban Village på Furuset og rehabiliteringen av Skur 38.

08:55 Avfall til ressurs 
Siden 2016 har Snøhetta, med Stian i spissen, fordypet seg i materialer – spesielt de som tilsynelatende ikke har en verdi i dag. I dette foredraget forteller han mer om hvordan dette har gått til, samt hvordan materialforskningen har blitt videreført inn i prosjekter.
V/ Stian Alessandro Ekkernes Rossi, Snøhetta.

Stian er arkitekt og ansatt i Snøhettas Snøhetta’s Research- og Innovasjonsavdeling. Stian leder Snøhettas materialforskningsprosjekter og har fordypet seg i alt fra plastikk til leire. Disse innovasjonsprosjektene innen materialer har fort blitt til flere spennende prosjekter, hvor materialer som tilsynelatende ikke har en verdi i dag, kan bli betydningsfulle og viktige materialer i fremtiden.

09:20 Rett produkt på rett sted 
Hvordan oppnå kostnadseffektive konstruksjoner og materialoptimalisering ved å velge rett produkt. Eksempler på konstruksjoner med optimal bruk av trekonstruksjoner. 
V/ Hans Martin Andersen, Are Treindustrier

Hans Martin Andersen er direktør hos Are Treindustrier innen konstruksjon & produktutvikling. Are Treindustrier er en av Norges største leverandører av konstruksjoner i tre til byggenæringen. De tilbyr rådgivning, prosjektering og prefabrikkerte løsninger i tre.

09:45 ZEB-laboratoriet 
ZEB-laboratoriet er verdens første nullutslippsbygg med dokumentert klimaregnskap som viser totalt Co2-utslipp med tilsvarende kompensasjon av energiproduksjonen. Bygget er utført med en massivtrekonstruksjon, og byggets fasader og tak er kledd med solcellepaneler. 
V/ Arne Førland larsen, LINK arkitektur
Leder team BærekraftLINK arkitektur

Om Brød & Miljø:
Brød og Miljø er et frokostmøter som er møtested for inspirasjon, dialog og erfaringsutveksling knyttet til klima- og miljøutfordringene i bygg-, anlegg og eiendomsnæringen (BAE-næringen). Fokus er tverrfaglighet og dialog.
Brød & Miljø arrangeres av NAL i samarbeid med Statsbygg, Treindustrien, Innovasjon Norge, Tekna og NITO i partnerskap, Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) og Norsk Betongforening, Fabeko og Byggutengrenser i partnerskap. Brød & Miljø strømmes direkte og åpent. Frokostmøtene er gratis og åpne for alle interesserte.