Åpner hus i Bergen

Med Open House Bergen skal vestlandshovedstadens innbyggere endelig få tilgang til noen av byens arkitekturhistoriske perler.

Med Open House Bergen skal vestlandshovedstadens innbyggere endelig få tilgang til noen av byens arkitekturhistoriske perler.

Foto av Fredrik Konow Lunds Villa Konow.

Fredrik Konow Lunds Villa Konow ble fredet av Riksantikvaren i 1993. Nå kan hvem som helst se huset under Open House Bergen.

>

– Vi vil jo åpne hus som ellers ikke er tilgjengelig for folk flest, og ikke minst gjøre folk bevisst og engasjert i arkitektur. Vi håper at folk skal gå gjennom byggene, snakke og føle om dem etterpå. God arkitektur kjenner man på kroppen, og den entusiasmen og gleden arkitekturen skaper hos oss håper vi at smitter til flere. Det er jo en enkel glede, det koster ingenting, sier Jeanette Hoff, daglig leder i Open House Bergen.

Det er de fire arkitektene Hoff, Tord Rosenberg Træen, Tora Marie Nitter, Mats Edal og Carmen Isabel Olsen Roman som har gått sammen om å starte den frivillige organisasjonen som arrangerer Open House Bergen for første gang i 10. og 11. september. Siden i fjor høst har de jobbet med å finne hus og prosjekter som kan vise mangfoldet av god arkitektur som finnes i Bergen.

>
Foto fra kjøkken ut til hagen.

Blant husene som åpnes er to eneboliger av Kvalbein Korsøen Arkitekter.

Særegent stedstilpasset

– Som arkitekt er det lett å spørre om å få komme inn og se et hus, da sier folk gjerne ja. Men det er ikke sikkert de vil åpne huset opp for hele byens befolkning. Så vi er veldig takknemlige for de som gjør det, og åpner opp sine egne hjem, sier Hoff.

Bergen har en utrolig rik bygningsarv og historie å ta av, og prosjektene varierer, både i program, størrelse og kompleksitet og byen har en særegent stedstilpasset byggeskikk, mener Hoff.

– Folk som kommer hit legger jo gjerne merke til typografien, fjellet som beveger seg oppover og husene som ligger i fjellsiden, nært naturen. Man kommer tett på hav og fjell, og det preger byggene som har blitt bygget her.

Foto fra Villa Johannesen, et av Fredrik Konow Lund-hus som vises under Open House Bergen.

Villa Johannesen er et av to Fredrik Konow Lund-hus som vises under Open House Bergen.

– Perler i arkitekturhistorien

Blant husene som vises fram er to ganske ulike villaer av Fredrik Konow Lund på Kråkenes. Det ene er Villa Johannesen, og det andre Villa Konow, som stod ferdig i 1936, og regnes som arkitektens hovedverk. Det ble fredet av Riksantikvaren i 1993.

– Dette er perler i arkitekturhistorien, og de er veldig ulike. Det ene er fredet både innvending og utvending, og man har jobbet iherdig for å finne de riktige fargene og materialene for å vedlikeholde huset. Det andre har ingen restriksjoner, men likevel en eier som har vært nøye og omsorgsfull i hvordan hun har tatt vare på huset, med respekt for arkitekturen og det opprinnelige. Hun har blant annet tatt ut alle vinduene, restaurert dem og satt dem inn igjen, i stedet for å bare kjøpe nye.

Hoff håper at de ulike tilnærmingene kan inspirere andre som kjøper gamle, bevaringsverdige hus.

– Det er viktig at folk blir bevisst at de har et ansvar når de kjøper gammel, flott arkitektur, sier Hoff.

Svart/hvitt portrett av Jeanette Hoff.

– God arkitektur kjenner man på kroppen, og den entusiasmen og gleden arkitekturen skaper hos oss håper vi at smitter til flere, sier Jeanette Hoff, daglig leder i Open House Bergen.

Familiehus og brannstasjon

Hoff trekker også fram to eneboliger av Kvalbein Korsøen Arkitekter.

– De er med og viser variasjonen. Begge er små, arealeffektive familiehus, og gode eksempler på at det ikke trenger å koste så mye å få tegnet et helt spesialtilpasset hus som hverken er dyrt eller flashy, men nøye gjennomarbeidet og fleksibelt.

Også Bergen hovedbrannstasjon kan hvem som helst slippe inn i. Det buede bygget i kobber, glass og ubehandlet lerk er tegnet av Stein Halvorsen Arkitekter og stod ferdig i 2007. I tillegg åpner både Bergen arkitekthøgskole (Bas), Byantikvaren og flere av byens arkitektkontorer sine lokaler.

Open House Bergen har også et samarbeid med Elisabeth Svensvik, som står bak Instagram-kontoen Arkitektur i Bergen, og som bidrar med bilder og tekst og deler engasjement rundt festivalen.

Open House ble grunnlagt i London 1992 av BBC-journalisten Victoria Thornton, og omfatter nå 52 byer over hele verden. Open House har blitt arrangert i Oslo siden 2014.

Bergen Open House finner sted 10.–11. september.

>
>
>