Open House: Bergen åpner dørene

Ombygging, transformasjon og rehabilitering er temaet når Open House Bergen åpner dørene for tredje gang. 

Ombygging, transformasjon og rehabilitering er temaet når Open House Bergen åpner dørene for tredje gang. 

Sollien 38C er åpent lørdag 14. september 12.00-16.00. Huset er bygget på en bratt og smal tomt, omtalt som «kanskje den siste tomten på Landås» og tegnet av arkitekt Ragnhild Roald Grønner til seg og sin familie. 

Foto: Arkitekturfoto ved Artishot
>

September betyr åpne hus i Bergen. Helgen 14-15. september vris nøklene om i en silo, et kloster og 26 andre leiligheter, eneboliger, tilbygg og rehabiliteringer for å vise frem innsiden av arkitektur folk ellers aldri ville fått sett. 

– Vi er veldig fornøyd med at vi arrangerer Open House allerede for tredje gang i Bergen. Det må jo bety at vi er kommet for å bli. Da snakker vi, sier en festivalklar Jeanette Hoff, arkitekt og daglig leder i Open House Bergen, til Arkitektur. 

>

Fra kloster til fattighus

Open House ble arrangert første gang i London i 1992 og finnes nå i over 60 byer over hele verden. Grunntanken er som kunsthistoriker og tidligere byantikvar i Oslo, Janne Wilberg, har uttrykt det : «Open House åpner bokstavelig talt døren for folk flest inn til arkitektur, kultur og kulturarv. Det er utrolig morsomt å få tilgang til hus og eiendommer som normalt ikke er åpne for publikum».

I Bergen begynte Hoff, Carmen I. Olsen Roman og Tord Rosenberg Træen med åpne hus i 2022 – og har aldri sett seg tilbake. I 2023 vant de Bergen Bylivpris for festivalen og i år har de saumfart Bergen sentrum, Nordnes og Sandviken etter arkitektur som bør åpnes for allmuen. 

Fullt program blir lansert offisielt denne uken og inneholder alt fra alt et historisk kloster (Fredrik Konow Lund) og Møllekvartalet på Hegreneset med Havnesiloen (Per Grieg) til 1600-talls hus på Nordnes, De sjøfarendes fattighus (Schak Bull) og et fem kvadratmeter stort tilbygg på Skansen av Kvalbein Korsøen.

I tillegg åpner Universitet i Bergen fire av sine bygninger for første gang i Open House sammenheng, deriblant Aulaen, Universitetsbiblioteket og Nygårdsgaten 5. Også det omfattende transformasjonsprosjektet Bergen inkluderingssenter, nylig åpnet, er med på festivalen. 

Her er bilder av noen av høydepunktene: 

Marias Minde er kloster for nonnene i St. Franciskus-søstrene. Klosteret er oppført i 1956, tegnet av arkitekt Fredrik Konow Lund. Hvilehjem, kirke og hageanlegg er åpent søndag 15. september klokken 15.00-20:00. 

Foto: Kristoffer B. Thorsen

Det er ikke bare Kristiansand som har kornsilo som skal utvikles. Open House Bergen åpner silo og tilstøtende bygninger. Egne omvisninger med prosjektleder Gunnar Wiederstrøm gjennom hele helgen. Denne delen krever påmelding. 

Foto: Nonspace

Tordenskjoldsgate 17 er et lite tilbygg fra Kvalbein Korsøen fra 2019. Tilbygget binder sammen et gammelt uthus med boligdelen i den tette bebyggelsen på Skansen i Bergen sentrum. Prosjektet er åpent Lørdag 12:00-17:00. 

Foto: Aleksander Wie

Norges handelshøyskole (NHH) er også med på Open house programmet. Orginalt er NHH-byggene fra 1963 (Brøndmo og Lambach) I 2021 var en ny rehabilitering ferdig, utført av Origo arkitektugruppe. Origo holder omvisning lørdag 14. september klokken 14.00. 

Foto: Origo arkitektgruppe

Øvre Heien av Opaform er en ombygging av et eldre trehus i Sandviken i Bergen. Her har blant annet en møbelsnekker laget spesialtilpasset trapp, vindusforinger, kjøkken, baderomsinteriør samt skreddersydde oppbevaringsløsninger.

Foto: Espen Folgerø

Arkitektur på kroppen

Open House Bergen har som grunntanke at hver festival skal konsentrere seg om ett geografisk område, slik at besøkende kan gå fra prosjekt til prosjekt og ikke være avhengig av bil eller annen transport. Gjennomgående for årets festival er også temaene ombygging, transformasjon og rehabilitering. 

– Vi synes det er viktig å trekke frem transformasjonsprosjekter i seg selv. Samtidig ser vi at det nærmest automatisk har gitt seg selv, at det er mest transformasjon i disse eldre byområdene og ikke nye prosjekter, forklarer Hoff. 

– Hvorfor er Open House en viktig festival? 

– Det handler om å få tilgang til bygninger som ellers er lukket og å oppleve arkitektur med kroppen. Folk forteller om hvor flott det er å se alt fra de gamle byggene med historisk sus til nyere prosjekter med detaljer du bare må ta og føle på for å kunne forstå, snakke om og bli engasjert av, sier Hoff. 

For mer informasjon om Open House Bergen 2024, se her

>
>
>