Sundts premie til Pressens hus

Prisdrysset fortsetter for Pressens hus. Torsdag ble det annonsert at transformasjonsprosjektet får Sundts premie.

Prisdrysset fortsetter for Pressens hus. Torsdag ble det annonsert at transformasjonsprosjektet får Sundts premie.

Utsikt inn i innvendig atrium mellom eldre bygårdsbygg. Svalganger beveger seg opp rundt atriumet med overlys. Foto.

Fra før har Pressens hus fått både Oslo arkitektforenings arkitekturpris og Oslo bys arkitekturpris.

Foto: Einar Aslaksen
>

Sundts premie for 2020-2021 tildeles Pressens hus, tegnet av Atelier Oslo og Kima arkitektur. Det ble annonsert under Oslo arkitektforenings (OAF) programlansering for høsten torsdag kveld.

Pressens hus har allerede rukket å bli et svært prisbelønnet prosjekt, og har fra før vunnet både Oslo bys arkitekturpris og OAFs arkitekturpris, begge i 2022.

Kima og/eller Atelier Oslo har med det vunnet fire av de siste fem Sundts premiene, eller Grosserer Harald Sundts Legat til privatbygninger i Oslo, som er prisens fulle navn. De to kontorene vant sist prisen for Sentralen i Oslo i 2016-2017 (utdelt 2018).

Se Arkitekturs prosjektpresentasjon av Pressens hus her.

>

Usedvanlige lyskvaliteter

«Arkitektene har på en imponerende måte håndtert den utfordringen der er å transformere og slå sammen to ulike eksisterende verneverdige bygårder uten å forringe de eksisterende byggenes kvaliteter», skriver juryen i sin begrunnelse. Tvert imot har de greid å videreforedle bygningenes iboende egenskaper gjennom gjenbruk av eksisterende rom og konstruksjoner, gjennom en nennsom opprydning av planløsningene, og i form av nye romforløp og kvalitetsrike elementer som binder byggene sammen, fortsetter juryen.

Pressens hus er et samlingssted for mediefolk og medieinteresserte, og tilholdsted for en rekke mediebedrifter – deriblant nyhetsbyrået NTB.

Juryen fremhever særlig «gårdsrommenes takkonstruksjoner som gir usedvanlige lyskvaliteter og tilfører rommene en intim og varm atmosfære, samt den gjennomgående materialpaletten i prosjektet med vekselsvis trekonstruksjoner, slipte betonggulv og pussede teglkonstruksjoner».

Pressens hus i Oslo, tegnet av Kima arkitektur og Atelier Oslo.

Det vitner om en ny tid at det er et transformasjonsprosjekt og ikke et nybygg som vinner så mange priser, mener Jonas Norsted i Atelier Oslo.

– Det viser at det er mye potensial til å lage god arkitektur i å bygge om gamle hus.

Foto: Niklas Hart

– Mye potensial i gamle hus

Arkitektur får tak i Jonas Norsted fra Atelier Oslo like før prisen annonseres.

– Gratulerer! Dere er ikke lei av å vinne priser for dette prosjektet nå?

– Man blir aldri lei av å vinne priser, ler Jonas Norsted, partner i Atelier Oslo og prosjektleder for Pressens hus.

– Det er kjempehyggelig å få en sånn anerkjennelse, og med en sånn pris som har vært delt ut i mange år, er det veldig spennende å se på den listen av arkitekter som man ser opp til som har fått prisen tidligere, fortsetter Norsted.

Han påpeker også at det vitner om en ny tid at det er et transformasjonsprosjekt og ikke et nybygg som vinner så mange priser.

– Det viser at det er mye potensial til å lage god arkitektur i å bygge om gamle hus.

Snitt av pressens hus. Teknisk tegning.

Snitt av bygningen.

Foto: Atelier Oslo og Kima Arkitektur

Prosjektert under korona

Norsted påpeker også at byggherren Aspelin Ramm skal berømmes for sin satsning, og tillit til arkitektene underveis i prosjektet.

– Det er også verdt å nevne at hele byggeprosjektet foregikk under korona, og at vi satt på hjemmekontor og prosjekterte, uten den oppfølgingen på byggeplassen som man er vant til.

Sundts premie ble opprettet av grosserer Harald Sundt og ble delt ut første gang i 1908. Prisen deles ut annet hvert år til «en i arkitektonisk henseende fremragende privatbygning oppført på Oslo bys grunn».

Sundts premie deles ut av Oslo arkitektforening, som oppnevner en sakkyndig komité hvis oppgave er å finne en verdig vinner. Denne gangen har komiteen bestått av arkitektene Tone Andreassen, Einar Hagem, Alessandra Kosberg og Erik Langdalen. 

>
>
>