«Superbadstue» åpnet i Oslo

De spanske arkitektene bak Munchmuseet har tegnet badstue i Bjørvika. – Hit skal folk komme for å nyte livet, sier Juan Herreros.

De spanske arkitektene bak Munchmuseet har tegnet badstue i Bjørvika. – Hit skal folk komme for å nyte livet, sier Juan Herreros.

Badstuen Trosten er blitt en del av den populære badstuelandsbyen på Sukkerbiten i Oslo. 

Foto: Einar Aslaksen
>

Flytende ved Sukkerbiten midt i Bjørvika ligger den nye badstuen Trosten. Den er tegnet av Estudio Herreros, spanjolene som også står bak Munch-museet som ruver like ved. 

– Vi arkitekter jobber ofte med å løse problemer. Her, derimot, har vi gjort et arbeid preget av ren glede. Hit skal folk komme for å nyte livet og kose seg, sier Juan Herreros, arkitekt i det spanske arkitektkontoret Estudio Herreros, i en pressemelding.

>

Badeglade arkitekter

Munch-arkitektene brukte selv badstuene på Sukkerbiten da de jobbet med museet. Det var her ideen kom om å tegne en badstue til museets flytende nabolag.

– Vi kom tilfeldigvis i snakk med Munch-arkitektene fra Estudio Herreros ved åpningen av skulpturen «The Mother» i mai 2022. Det viste seg at de hadde tatt masse badstue på Sukkerbiten under byggingen av museet, forteller Ragna Marie Fjeld, generalsekretær i Oslo Badstuforening, i pressemeldingen.

Foreningen inviterte arkitektene til en felles badstuøkt, og i badstuvarmen samme kveld ble Trosten-ideen klekket ut.

– Vi forelsket oss i badstuforeningen, og sammen har vi skapt noe unikt som er tilgjengelig for alle, sier arkitekt Jens Richter fra Estudio Herreros.

Ragna Marie Fjeld, generalsekretær i Oslo Badstuforening sammen med Jens Richter og Juan Herreros fra Estudio Herreros i solen på badstuen Trosten. 

Foto: Oslo Badstuforening

Badstu til folket

Onsdag ettermiddag åpner Trosten. Badstuen blir døpt av dåp ved Oslos ordfører Anne Lindboe og leder av NHFU Oslo – Norges Handikapforbunds ungdom, Ingvild Grimstad. Blant annet fordi badstuen er laget med universiell utforming, har den fått tilnavnet «superbadstue».

– Trosten er Oslos første flytende badstue med universell utforming. Det vil si at den er tilgjengelig for folk med bevegelseshindringer, og slik bidrar til å oppfylle Oslo Badstuforenings visjon «Badstu til folket», forteller Fjeld i badstuforeningen.

Resirkulerte materialer

Trosten er ifølge arkitektene tenkt som et grensesnitt mellom byen og fjorden, som fremmer friluftsaktiviteter året rundt og legger til den større visjonen om å skape en sunnere og mer bærekraftig by.

Estudio Herreros har også tenkt miljø og klima i arbeidet med Trosten. Fasadekledningen av aluminium er resultat av et samarbeid mellom Hydro og Estudio Herreros. Kledningen er opprinnelig laget som sidepaneler til lastebiler, og er dermed et eksempel på hvordan materialer kan brukes på en ny og innovativ måte, forklarer arkitektene.

Minst tre firedeler av aluminiumen er resirkulert, noe som, ifølge dem, gir et lavt klimafotavtrykk.

– I dette lille bygget har vi sikret et lavt karbonavtrykk ved å bruke materialer som resirkulert aluminium i fasaden, tre og resirkulerte terrazzofliser, sier arkitektene i pressemeldingen.

Trosten er den første flytende badstua i Oslo som er universelt utformet. Den rommer 24 personer og to rullestoler. Utvendig er det amfi for 50 personer.

Foto: Einar Aslaksen
>
>
>