Aktuelt / Arkitektur
Transformasjon – fra sykehus til skole til ?
Gamle Fredrikstad sykehus hastetransformeres til midlertidig videregående skole. – Det er synd om det skal rives, sier arkitektene som fikk avlyst årets sommerferie.
To uker kan føles både kort og lenge, enten som elev som skal starte høstsemesteret på skolen eller som ansvarlig i innspurten av ferdigstillingen av skolen som skal romme nevnte elever.
I januar ble det funnet asbest i veggene til Frederik II videregående skole avdeling Christinslund i Fredrikstad, og de 600 elevene ble spredt for vinden, med avstander opp til fire og en halv kilometer mellom åtte ulike lokasjoner for midlertidige klasserom.
NRK Østfold, som har dekket saken siden januar, har fortalt om elever som måtte ha undervisning på gangen av det halvt århundre gamle rådhuset i Onsøy, eller med streng beskjed om å ikke tukle med vegger av forseglet asbest.
Fra sykehus til skole
Om man er enig eller ei i byutviklings- og kommunepolitikken til grunn for flyttingen av det gamle sykehuset i Fredrikstad til Sarpsborg, stod det som del av løsningen på logistikkrisen å huse overnevnte elever.
Fredrikstad-kontoret Atelier Bjølstad foreslo, og gjennomfører nå, transformasjon av gamle Fredrikstad sykehus til en midlertidig videregående skole. Bygget skal romme 600 studenter og 100 lærere i en femårs-periode frem til en permanent løsning etableres.
Bygget har ellers stått brakk siden sykehuset og alle dets ansatte og brukere ble flyttet til Kalnes i 2015. Noen deler av sykehusbygget er regulert og transformert til boliger som stod ferdig i 2021.
Transformasjonsprosjekt, hands on, ad hoc
– Gjenbruk er hovedvisjonen, sier daglig leder og partner i Atelier Bjølstad, Jonas Larsen, til Arkitektur.
– Vi som arkitekter har i prinsippet flyttet inn på byggeplassen og jobber her. Vi arbeider og har fortløpende diskusjoner og problemløsning på byggeplass i løpet av dagen, og så tegner vi opp på kvelden så det er klart til neste morgen igjen, forteller Larsen
Både arkitektene og håndverkere har klarert kalenderen og satt ferien på vent for å ferdigstille det midlertidige skolebygget klart til første skoledag, 19. august.
Gjenbruk som hovedlinje
Dels på grunn av tidspress, men også med en grunnlinje i bærekraft, blir prosjektet definert av gjenbruk og ombruk av eksisterende bygningsmasser, materialer og møbler.
Nærheten til prosjektet muliggjør et tett samarbeid med håndverkerne, og at det gjøres minst mulig. Eksisterende strukturer og knallrøde himlingsplater beholdes, og romløsninger redefineres. Det gamle apoteket blir til bibliotek, operasjonssaler slås sammen til undervisningsrom.
Larsen melder om en overveldende positiv respons fra håndverkere.
– De sa alle ja til å jobbe gjennom sommeren. Arbeidstempoet er høyt, med en motivasjon drevet av opplevelsen av å bidra til et viktig samfunnsoppdrag, personlig tilknytning til ungdom ved skolen og å kunne bevise at det går an.
– Med drøyt hundre dager skal det i prinsippet ikke gå an å etablere 30 klasserom med tilhørende fellesarealer. Det er litt armer og bein, forteller arkitekten.
– Et flott og solid betongbygg
Den nye bydelen Cicignon Park er utviklet på tomten til det gamle sykehuset, hvorav to høyblokker er bevart og transformert til boliger.
Larsen understreker verdien av det gamle åttitalls-bygget, og håper det finner en ny bruk etter den femårige perioden som skole er over.
– Et flott og solid betongbygg som står på fast grunn, med 18 000 kvadratmeter gulvflate. Det er synd om det skal rives etter hvert som leiligheter selges, sier han.
– Vi har noen i arbeidsgruppen her som har jobbet i bygget da det var sykehus her. De kommer med lokal kunnskap og kjennskap til bygget. En verdi og historie som går tapt hvis man river ned og bygger nye boliger, avslutter arkitekten.
Før den tid skal vrimlende liv og bevegelse på ny omkranse det transformerte sykehuset. Om enn bare midlertidig.