Arkitektlivet blir tv-serie

– Vi er generelt fascinert av de stilige arkitektene. De kler seg i beige, blått, svart og grått, virker milde og kunstneriske, men klarer å jobbe innenfor noe veldig kommersielt, sier Nora Landsrød og Kristian Kilde, manusforfatterne bak den nye tv-serien «Arkitekten».

– Vi er generelt fascinert av de stilige arkitektene. De kler seg i beige, blått, svart og grått, virker milde og kunstneriske, men klarer å jobbe innenfor noe veldig kommersielt, sier Nora Landsrød og Kristian Kilde, manusforfatterne bak den nye tv-serien «Arkitekten».

Foto av Nora Landsroed, Kerren Lumer Klabbers og Kristian Kilde

Arkitektens skapere: Nora Landsrød (f.v), Kerren Lumer-Klabbers og Kristian Kilde.

Foto: Viaplay
>

Torsdag 4. mai er det duket for premiere på «Arkitekten», en serie om boligkrisen i Oslo. Nora Landsrød og Kristian Kilde har skrevet Viaplay-serien, som ser med kritisk blikk utbyggere og politikere, men også med satiriske glimt om arkitektenes ambisjoner og statusmarkører.

«Arkitekten» er regissert av danske Kerren Lumer-Klabbers, og Eili Harboe har hovedrollen i serien som allerede mottatt hederlig omtale på filmfestivalen i Berlin. Det er med andre ord duket for drama, komikk og en hel del arkitekt på skjermen i ukene fremover.

Vi møtte de to manusforfatterne i Bjørvika, den nye Oslo-bydelen som fungerer som kulisse for serien.

>

Dristige og modige

– Som nyutdannete filmskapere har dere fått hederlig omtale under Berlinalen for serien Arkitekten. Juryen mener dere er «dristige og modige» i hvordan dere i serien tar opp de sosiale problemene rundt boligkrisen i Oslo. Serien er filmet i Barcode/Bjørvika – hvor vi nå sitter. Hvorfor det?

– Regissøren er fra Danmark og har et utenfraperspektiv på Oslo. Hun synes Barcode er det mest futuristiske stedet i byen. Det er hypermoderne med glass, kalde overflater og strenge former. Barcode er noe av det mest fremmedgjørende i Oslo og det passet best i vår sci-fi-setting på lavbudsjett.

– I serien er vi i et Oslo i nær fremtid. Det er bilfritt, droner går på tur med hunder og hovedpersonen Julie (30), en nyutdannet arkitekt, må flytte i kollektiv i en parkeringskjeller fordi hun ikke kommer seg inn på boligmarkedet. Hun får seg ikke jobb, men får lov til å fortsette som praktikant. Hva kan dere si om henne?

– Julies karakter viser til situasjonen for mange i kreative yrker etter endt utdannelse. Man er arkitekt eller manusforfatter, men du har likevel et stykke å gå før «de voksne» vil anerkjenne deg. Samtidig viser hun hvordan det er å ikke komme inn på et boligmarked hvor de eldre har dradd stigen opp etter seg.

Hyperkapitalismen

– Hvilken type by er Oslo i serien?

– Oslo er skrudd til å bli en hyperkapitalistisk by – hvor dagens trender er forsterket. Offentlige byrom er kjøpt opp av kaffeselskaper og om du stopper på gaten må du kjøpe en kaffe etter fem minutter. Istedenfor flere byrom hvor man eksisterer som mennesker, blir det flere rom hvor man kun eksisterer som kunde.

– I serien utlyser selskapet LOBOS (haha) en konkurranse om å bygge 1000 leiligheter i sentrum. Hun må vinne konkurransen, men må vurdere hensyn til menneskene kontra LOBOS´ønske om økonomisk vinning. Hvorfor valgte dere å se på boligkrisen gjennom en arkitekts øyne?

– Vi tar for oss boligkrisen, fiendtlig arkitektur og byen rundt oss. Da er det nærliggende å velge en som sitter «i det» på mer enn en måte. Arkitekten er et fint symbol på en som har innvirkning, men samtidig må lytte til mandat ovenfra, slik at du aldri har fritt spillerom. Serien er derfor ikke en kritikk av arkitekten, men mer av dem med reell makt. Det er den skvisen mellom avmakt og ønsket om å gjøre noe bra som er interessant.

– Dere tøyser også litt med arkitektene i serien. Dette er gøy! Fortell!

– Samtidig som vi håper arkitektene forstår at vi ser den vanskelig skvisen de står i, lager vi også litt satire over dem. Vi tøyser litt med sosial status på arkitektkontorene og med egoet og ambisjonene til arkitektene. Dette gjelder ikke bare for deres bransje, men vi håper de kjenner seg igjen og ler litt av seg selv. Vi er generelt fascinert av de stilige arkitektene. De kler seg i beige, blått, svart og grått, virker milde og kunstneriske, men klarer å jobbe innenfor noe veldig kommersielt. Vi tuller med at Julie har en «ræva» bosituasjon, men steamer dressen i kjelleren og vet akkurat hvordan man heller vann i V60-filteret.

«Arkitekten har premiere på Viaplay, torsdag 4. mai.

>
>
>