Boligprat for fremtiden

Stor samarbeidsutstilling om deleløsninger og fremtidens boformer åpner i Bergen. – Vi er alle noens nabo, sier kurator og arkitekt Tina Larsen. I dag arrangeres Bopilotkonferansen.

Stor samarbeidsutstilling om deleløsninger og fremtidens boformer åpner i Bergen. – Vi er alle noens nabo, sier kurator og arkitekt Tina Larsen. I dag arrangeres Bopilotkonferansen.

Fredag 6. mai åpner boligutstillingen «Nabo: Hvordan skal vi bo sammen?» på Kode i Bergen. Foto: Tina Larsen

>

Fredag 6. mai åpner utstillingen «Nabo: Hvordan skal vi bo sammen?» på Kode i Bergen. Boligutstillingen skal vise frem 22 arkitekturprosjekter som på ulikt vis skal utforske «visjoner for framtidens boformer med vekt på fellesskapsløsninger».

– Målet er at utstillingen skal bli en inkluderende møteplass, hvor utbyggere, arkitekter og beboere kan treffes for inspirasjon og diskusjon om hvordan vi kan bo i fremtiden. Under korona arrangerte vi digitale arrangement om samme tema. Nå blir det deilig å endelig møtes og lage en atmosfære for samtalen om hva det betyr å bo godt, sier en entusiastisk Tina Larsen, seniorarkitekt hos Byarkitekten i Bergen.

Larsen har vært kurator for utstillingen sammen med Sindre Nordås Viulsrød fra Kode.

– Største på lenge

Utstillingen er et samarbeid mellom Kode, Byarkitekten i Bergen, Nasjonalmuseet og arkitektkontoret Helen & Hard. I tillegg til selve utstillingen vil det bli flere arrangementer og samtaler under tittelen Møteplassen og Nabokveld.

– Dette er den største arkitekturutstillingen Kode viser på lang tid og den går rett inn i flere av utfordringene vi som samfunn vil stå i fremover, som klimaendringer og eldrebølge. Arkitekturen spiller en viktig rolle i å møte disse, sier direktør Petter Snare i en pressemelding.

Bopilotkonferansen

I dag, dagen før åpningsdagen, blir det også arrangert avslutningskonferanse for Bopilot-prosjektet simultant i Bergen og Trondheim. Konferansen overøres også digitalt.

– Det var egentlig ikke planen at Bopilot skulle avsluttes med en konferanse, men siden piloten har gitt oss så mange spennende resultater, var det for dumt om disse ble liggende i en skuff. Vi ønsket å aktivere alle de dyktige folkene som har vært med underveis og engasjere andre folk for å diskutere erfaringer og veien videre, sier Tina Larsen, som også her holder i trådene.

Bopilot er et femårig forskningsbasert innovasjonsprosjekt i Trondheim og Bergen, som er støttet av Norges forskningsråd. De har undersøkt hvordan utvikling av boligområder kan sikre «mer mangfoldige og inkluderende byer, og muligheten for å leve bærekraftige og klimasmarte hverdagsliv». Konferansen er gratis. Den fysiske delen arrangeres på Dokkhuset i Trondheim og Kode i Bergen.

>

Prosjektet Delegården, tegnet av Kaleidoscope for BOB, er en del av boligutstillingen. Delegården er planlagt i ombrukstegl som ifølge arkitektene skal «gi en unik patina og et naturlig fargespill». Foto: Kvant-1

Gleder seg til dialog

For Silje Klepsvik, arkitekt, partner og daglig leder i Kaleidoscope Nordic er deltakelsen på boligutstillingen en fantastisk mulighet for å få vist fem et av de mest spennende prosjektene de har på tegnebordet – Delegården. Prosjektet er i tidligfase og gjøres for boligutvikler BOB.

– Dette åpner muligheten for oss til å komme i kontakt med potensielle boligkjøpere for å starte en dialog rundt løsninger og behov. Dette kan bidra til å gjøre prosjektet enda bedre og mer tilpasset de fremtidige beboerne. Nå gleder vi oss til dialog om fremtidens boformer med Bergens befolkning, sier Klepsvik til Arkitektnytt.

 

Bar, sauna og vaskeri

Delegården er et pilotprosjekt ved Damsgårdsundet sentralt i Bergen. Kaleidoscope tester her ut ulike grader av deling i boligsammenheng. De lager blant annet en «trappekjerne» i bygget hvor ulike interne fellesrom blir «vokser ut fra» oppover i etasjene.

– Hva er hovedtanken bak Delegården?

– Det skal være et byhus og har en sentrumsnær beliggenhet. Byggets første etasje vil ha en utadrettet profil med fellesfunksjoner som inviterer folk inn. Her er det nabolagskjøkken, bar, sauna og vaskeri, som vil være tilgjengelig for beboere, nabolaget og offentligheten. Fellesarealene skal bringe liv til gaten, og det urbane bygulvet strekker seg inn i bygningen som en invitasjon til nabolaget om å delta i aktiviteter inne som ute.

  • Silje Klepsvik, Silje Klepsvik, arkitekt, partner og daglig leder i Kaleidoscope Nordic, gleder seg til å vise frem prosjektet Delegården på boligutstillingen. Foto: Helge Garke

  • Tina Larsen, seniorarkitekt hos Byarkitekten i Bergen, har vært kurator for utstillingen sammen med Sindre Nordås Viulsrød fra Kode. Foto: Gunn Helen Daatland

Nye fremtidsbilder

– Hva er det viktigste dere ønsker å formidle på utstillingen?

– Vi ønsker å formidle at arkitektur kan være et verktøy for å skape fellesskap. Arkitekturen skal være et praktisk bakteppe som tilrettelegger for et sunt, bærekraftig og sosialt liv. I Delegården jobber vi med en leken utforming med løsninger og materialer som skal vekke nysgjerrighet og berikelser i hverdagen, sier Klepsvik.

– Hva betyr det for arkitektfaget at det lages en slik utstilling?

– Det er prisverdig. Utstillingen utgjør en viktig arena hvor visjoner og foregangseksempler får synlighet. Dette kan inspirere og gjør arkitektfaget mer tilgjengelig for folk flest. Det kan også gi nye fremtidsbilder og endre forestillingen om hva som er mulig, og på den måten påvirke etterspørselen av alternative boformer i boligmarkedet.

Venezia-utstillingen til Helen & Hard blir en viktig del av boligutstillingen i Bergen. Den er bygget på deleprosjektet Vinmøllebakken i Stavanger. Foto: Annar Bjørgli/Nasjonalmuseet

Gøy som på hotell

For kurator Larsen hos Byarkitekten handler utstillingen selvsagt om å tiltrekke seg arkitekter og folk i tilstøtende bransjer, men det er også viktig å få helt vanlige folk til å komme.

– Man må absolutt ikke være arkitekt for å finne dette interessant, men vi vil at arkitektene også skal komme for å få faglig relevant påfyll. Samtidig er vi alle innbyggere i en kommune og noens nabo. Det er der vi vil at samtalen om arkitektur og bolig skal starte, og deretter stille spørsmål om hva det betyr å bo godt – og hva er en bolig som vi liker å bo i?

– Hva betyr det å bo godt?

– Da får jeg svare som min sjef Maria Molden svarer: «Det skal være like gøy å bo i egen bolig, som det er å bo på hotell». Det er de kortreiste lykkene vi er ute etter. Skaper vi dem får vi også til de sosialt bærekraftige byene. Da må vi for eksempel diskutere om vi skal nedskalere privat areal noe for å gi et bidrag til felleskapet, naboen og byen rundt, sier Larsen.

Utstillingen «NABO: Hvordan skal vi bo sammen?» vises fra 6. mai – 11. september 2022 i to etasjer på Stenersen, KODE 2, Bergen. Alle arrangementer på Nabokveld og Møteplassen vil ha gratis inngang. For mer informasjon se her.

>
>
>