– Jeg er ikke kjempeoverrasket. Dette er en fortjent pris

Ambassaden ble årets transformasjonsprosjekt under OMA Awards, mens Hedersprisen gikk til en gammel kjenning.

Ambassaden ble årets transformasjonsprosjekt under OMA Awards, mens Hedersprisen gikk til en gammel kjenning.

Erling Fossen

Erling Fossen mottok den nyopprettede Hedersprisen fra organisasjonen han ledet i 11 år.

Foto: Torleif Kvinnesland
>

OSLO URBAN WEEK: Kruttrøyken hadde knapt lagt seg etter Arkitekturs egen Nationaltheater-debatt på SALT i fjordbyen Oslo, da det var det duket for Oslo Urban Weeks store finale.

Siste post på programmet var, tradisjonen tro, utdelingen av OMA Awards. I år med kategoriene årets byhelt, årets bylivsprosjekt og årets transformasjonsprosjekt.

Etter tre intensive dager med over 85 arrangementer en rekke ulike steder i Kvadraturen, skulle også Oslo Metropolitan Area (OMA) dele ut en nyopprettet hederspris, som i debutåret tilfalt en av deres egne.

Prisvinner Erling Fossen var daglig leder i OMA i elleve år, og er fremdeles aktivt med i arrangeringen av Oslo Urban Week.

– Jeg er ikke kjempeoverrasket. Dette er en fortjent pris, skøyet Fossen fra scenen.

– Det eneste fornuftige OMA har gjort etter at jeg sluttet er å gi meg prisen, fortsatte han til latter i salen.

>

Ekstraordinær innsats

Juryen understreket at den nye Hedersprisen gis til en person som har gjort en ekstraordinær innsats for Oslo og byutvikling over lang tid.

– Som person er han kjent for sitt ukuelige engasjement og klare meninger. Han er en som tør å utfordre etablerte sannheter og stille de kritiske spørsmålene som er nødvendige for byens utvikling. Med sitt skarpe blikk har han bidratt til å skape en bred forståelse av hva som kreves for å bygge en inkluderende og dynamisk by, roste jurymedlem Emil Paaske i eiendomsutviklerne Agate.

– Akkurat som de gamle grekerne, er min oppgave er å forstå folk, så jeg kan forbedre livene deres, sa Fossen, før han avsluttet på en noe mer alvorlig tone:

– Min forståelse av frihet er å prøve å forstå hva som kan gjøres for at Oslofolk skal få det bedre her i byen. Oslo er ikke ferdig, vi skal bli et forbilde for byutvikling. Det er en reise vi nettopp har begynt på.

Ambassaden

Ambassaden er et svært påkostet transformasjonsprosjekt i de tidligere lokalene til den amerikanske ambassaden i Oslo sentrum, tegnet av den finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen.

Foto: Einar Aslaksen

Årets transformasjonsprosjekt

Det ble en god aften, også sett gjennom arkitektbriller, med heder og priser til Lundhagem, Atelier Oslo, Paulsen & Nilsen og SLA, som sammen med utviklerne i Fredensborg står bak den mye omtalte transformasjonen av Ambassaden i Henrik Ibsens gate.

– Ambassaden er mer tilgjengelig enn noensinne. Etter seks år med renovering har bygget fått en ny takterrasse, kontorer, restauranter, treningssenter og store møtelokaler, beskrev jurymedlem Johanne Borthne fra scenen. 

Juryen roste videre prosjektet for å være et bevis på hvordan respekt og kjærlighet for det opprinnelige designet kan kombineres med moderne krav og bruksområder, og for å være et prosjekt som har skapt noe nytt ut av det gamle, og hvor et utfordrende utgangspunkt er blitt til et inspirerende resultat.

– Dette har vært et stort og ambisiøst prosjekt som har tatt mer enn seks år å ferdigstille, og prosjektet hadde ikke blitt så bra om vi ikke hadde hatt så gode mange samarbeidspartnere. Denne prisen er til oss alle, sa Erlend Ellingsen som tok imot prisen på vegne av Fredensborg.

(Les også Peter Butenschøns omtale av Ambassaden i nyeste utgave av Arkitektur)

Torggata

Torggata i Oslo.

Foto: Amund Johne

Aktiv bylivssone

–  Opprustningen har gjort Torggata til en destinasjon, en hyggelig og livlig gate med et yrende kveldsliv, og bidratt til å utvide Oslos aktive bylivssone, sa Elias Heiberg, juryleder i OMA Awards, da prisen for Årets bylivsprosjekt ble delt ut.

Torggata 2014-2024 er et prosjekt utført i samarbeid mellom Bymiljøetaten og Sweco med Torggata gateforening i spissen, og som nå får pris for å ha blitt et område eller bygulv som har klart å fylle byen med liv, skape attraktive byrom og tilbud som engasjerer og aktiverer byens innbyggere.

Hilde Lundgaard. OMA Awards

Hilde Lundegaard har dekket byutvikling og Arkitektur i Aftenposten siden 1995.

Foto: Maria Brox

Journalist ble helt

En som har fulgt overnevnte prosjekter og veldig mange andre med argusøyne, er Aftenposten-journalist Hilde Lundegaard, som mottok prisen som Årets byhelt.

Lundegaard har jobbet i hovedstadsavisen siden 1995, og har fulgt Oslos byutvikling og arkitektur tett.

–  Med et skarpt blikk, ubestikkelig integritet og et tydelig språk, formidler hun Oslos arkitektur- og byutvikling til et bredt publikum. Hilde representerer folkeopplysning på sitt beste, skrøt jurymedlem Maria Kielland Krag fra scenen.

– Dette er stadig absurd. Jobben min handler mye om å følge med på de lange linjene i denne byen. Det har ikke vært kjedelig, og det blir ikke kjedelig videre heller, sa byhelt Lundegaard i sin takketale.

>
>
>