Ny Venezia-kurator

Arkitekt, akademiker og forfatter, Lesley Lokko, blir kurator for arkitekturbiennalen i Venezia i 2023.

Arkitekt, akademiker og forfatter, Lesley Lokko, blir kurator for arkitekturbiennalen i Venezia i 2023.

Portrett av Lesley Lokko. Foto.

Skotsk-ghanesiske Lesley Lokko blir kurator for arkitekturbiennalen i Venezia i 2023.

Foto: La Biennale di Venezia
>

Ikke før har årets arkitekturbiennale i Venezia stengt dørene, så er arbeidet med neste biennale i gang. Tirsdag 14. desember ble det bestemt at kurator for biennalen i 2023 blir Lesley Lokko. Det var styret i biennalen som tirsdag anbefalte å gi Lokko jobben.

Lokko er utdannet arkitekt og kjent for sitt brede arbeid innen undervisning av arkitektfaget. Hun er også skjønnlitterær forfatter og vil i biennaleåret 2023 gi ut sin 13. roman – «The Lonely Hour». Lokko er født i Dundee i Skottland, med skotsk mor og ghanesisk far.

Afrikas fremtid

Både i arkitekturen og litteraturen har hun jobbet med sammenhengen mellom kultur, identitet og rom. Det er dette arbeidet som understrekes i kuratoransettelsen. Roberto Cicutto, president for biennalen, mener Lokko blir den perfekte kurator til å gå i dialog med årets kurator Hashim Sarkis.

Cicutto trekker blant annet Lokkos erfaringer fra Ghana og Sør-Afrika som viktig for valget. Som akademiker har Lokko vært professor ved The City College i New York og undervist ved en rekke universiteter i Storbritannia. I 2020 sluttet hun i professorstillingen i New York for å grunnlegge African Futures Institute i Accra, Ghana i 2020. I 2015 startet hun Graduate School of Architecture ved University of Johannesburg, Sør-Afrika.

– Nye fortellinger

På skjerm takket Lokko tirsdag for oppdraget og kalte valget av henne både «dristig og modig». Hun la vekt på hvordan en ny verdensorden er i ferd med å vokse frem, med nye sentrum for kunnskapsproduksjon og kontroll.

– Nye publikummere dukker også opp, sultne på nye fortellinger, verktøy språk for rom, form og sted. Etter to av de vanskeligste årene i vår tid, har arkitekter nå en unik mulighet til å vise verden hva vi er best på: Legge frem ambisiøse og kreative ideer som hjelper oss å forestille oss en mer rettferdig og optimistisk fremtid i felleskap, sa Lokko, som også påpekte at hun snakket fra verdens yngste kontinent.

Biennalen arrangeres i perioden 20. mai – 26. november i 2023.

>
>
>