Slik blir arkitekturhøsten

Arkitektur loser deg gjennom høstens arkitekturarrangementer.

Arkitektur loser deg gjennom høstens arkitekturarrangementer.

Sverre Fehn ville fylt 100 år den 14. august i år. Det markeres på ulike vis gjennom høsten.

Foto: Teigen Fotoatelier/Dextra photo
>

Hvem, hva, hvor? er gjerne spørsmål man stiller seg idet man på ny åpner jobb-eposten, hilser på solbrune kollegaer rundt kaffeautomaten eller bretter opp armene på hjemmekontoret. Høsten er umiskjennelig her, men hvordan ser den ut?

Vi har samlet et godt utvalg arrangementer som du like gjerne kan plotte inn i kalenderen først som sist. Noe som mangler?

Send oss gjerne beskjed på redaksjon@arkitektur.no.

August

28. juli til 10. august – Færderbiennalen er en internasjonal festival for stedsspesifikk dans og arkitektur, og inviterer blant annet arkitekter fra inn- og utland til å presentere temporære arkitekturinstallasjoner, på utvalgte utendørssteder i Færder-regionen. I tillegg er det performance, forestillinger og utstillinger. Se program her.

12. august – Første dag av Arendalsuka, blir det seminar om riveskam: Hvorfor er ikke rehabilitering alltid førstevalget?  Har byggebransjen beveget seg fra byggeskam til riveskam?  Og trenger vi å komme oss på rehab for å riste av oss gamle vaner?  Brød & Miljø-nettverket inviterer til det de kaller en «terapeutisk rehabiliteringstime der det både stilles diagnoser og skrives ut medisin».

Samme dag spør DOGA om vi kan bygge oss til bedre folkehelse, i Samfunnsteltet i Arendal. To dager senere arrangerer de debatten «Gull, grønne skoger og levende lokalsamfunn – kan vi få alt?», som kan følges i Samfunnsteltet eller digitalt.

12. august – Lansering av boken «Monument. En runde rundt Kjærlighetskarusellen: En bok om rom, piss og begjær» av Espen R Heggertveit og Eirik Stokke (SPEED Arkitekter). «Monument … er fortellingen om et lite, rundt bygg i Stensparken i Oslo. Et møtested, et sted for å pisse, knulle, henge og knytte verdifulle kontakter. Et fristed og et monument», heter det invitasjonen fra forlaget Grotto Books. Bokslippet finner sted på London Pub i Oslo sentrum, klokken 18:00.

14. august – Arkitekturformiddagen arrangeres i Bystyresalen i Arendal, med temaet «Hva vil vi med det vi bygger?». Det er de fem arkitektorganisasjonene samt Mad arkitekter som står for arrangementet, som samler folk som Erling Dokk Holm, Geir Brendeland, Kaja Tiltnes, Pil Høyer Thielst, Johannes Goa Ludvigsen, Jenny Holen og Arne Reisegg Myklestad i formiddagstimene i sørlandsbyen.

>

Sverre Fehn hadde fylt 100 år den 14. august. I den forbindelse markerer Nasjonalmuseet jubileet med blant annet en pop-up med Sverre Fehns internasjonale arbeider i Studiesalen på Nasjonalmuseet og en kveld med foredrag på selve 100-årsdagen i Storsalen, ved blant annet arkitektene Francesca Torzo og Olav Kristoffersen samt arkitekturhistoriker Espen Johnsen.

I Nasjonalmuseets pop-up hentes det fram flere urealiserte og mindre kjente prosjekter av Fehn. Prosjektene spenner i tid fra 1950- til 1990-tallet, fra monumentale storskalaprosjekter til kompakte økohus.  

16. august – Futurebuilt arrangerer befaring ved Tåsenhjemmet. Tåsenhjemmet er et sykehjem med høye miljøambisjoner, i tråd med Oslo kommunes miljøstrategier. Det nye sykehjemmet er bygget i massivtre som et nær nullenergi-bygg, med solceller på taket for lokal energiproduksjon og sedum for effektiv overvannshåndtering. Biologisk mangfold og stedegne planter har blitt vektlagt i prosjektet, blant annet er det plantet hvitmure – en lokal urt som er rødlistet og sterkt truet. I tillegg til å være et forbildeprosjekt i FutureBuilt, skal sykehjemmet BREEAM-sertifiseres til karakteren Excellent.

Foto av ryggen til en spiller.

For fjerde år på rad arrangeres FAFA, arkitektur-Norges egne fotballturnering.

Foto: Ben Olsen Johnsgård / Grape Architects

FAFA – Fotball Arrangement For Arkitekter arrangeres for fjerde år på rad i september. Konkurransen er ment for arkitekt-, byutviklings- og landskapsarkitekturfirmaer i Oslo. Årets fotball-turnering vil finne sted på Voldsløkka 14. september, og kanskje du bør bruke sommeren til å finslipe teknikken og toppe laget? Siste frist for påmelding er 16. august, og du kan melde på ditt lag her.

17. august – Samisk arkitekturseminar #3 i Bodø, i regi av Joar Nango og Nordlandsmuseet. Les mer her.

18. til 20. august – Arkitekturfilmfestivalen Norwegian ArchFest går av stabelen, under Den internasjonale filmfestivalen i Haugesund. For sjette gang inviteres det til filmer, foredrag og fest. I år undersøkes «New European Bauhaus - i våre nabolag».

18. til 25. august – Bergen Arkitekthøgskole har offentlig diplomutstilling, med åpningstider mandag-fredag 15-20, lørdag-søndag 12-18.

22. august – Oslo arkitektforening (OAF) inviterer til programslipp i Arkitektenes hus, Oslo, der høstprogrammet offentliggjøres.

22. til 23. august – Det internasjonale Alvar Aaalto-symposiet finner sted i Jyväskylä i Finland, med et tettpakket program om de bygde omgivelsenes rolle i klimaendringene. Les mer her.

28. august – De fleste av oss ønsker å bo i egen bolig så lenge som mulig – aller helst livet ut. Dette er også i tråd med regjeringens eldrereform. Så hvordan løser vi dette? Er boligbransjen forberedt på å ta utfordringen: Hvordan bygge flere aldersvennlige boliger? Dette er tema når OBOS inviterer til frokostmøte fra kl. 8 til 10 på Det Norske Teatret i Oslo. Påmelding her.

28. august – Boklansering på ROM, av boka «Things That Move» av Tim Anstey. Forfatteren samtaler med Ingrid Halland. 

29. august  Norges miljø- og biovitenskapelige universitet arrangerer «Park og poesi: Om diktning, dyrking, landskap og Olav H. Hauges opphold i Ås 1930». Universitetsparken er 100 år i 2024, og det markeres med flere arrangementer gjennom året. Les mer her.

29. august – Utdeling av Anne Alnæs’ studentpris til beste masteroppgave i 2024 og lansering av NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2024 i Oslo. 

29. til 30. august arrangerer ROM UKE 35, en årlig fagfestival som retter seg mot et publikum interessert i en bred forståelse av kunst, arkitektur, stedsutvikling og offentlige rom. Årets tematikk fokuserer på hvordan grunnleggende prinsipper i utøvelse av arkitektur og kunst skaper «mulighetsrom».

30. august – FutureBuilt-befaring til Magasinparken ungdomsskole i ski, en 8-parallell skole med fokus på sambruk også utover skoletid. Det er brukt massivtre, i stedet for stål og betong, det er jobbet med klimagassutslipp i byggeri og landskap, naturmangfold, sosial bærekraft og overvannshåndtering. Oppvarmingen skjer via brønnpark, og solceller på vegger og tak sørger for strøm.  Skolen har i tillegg robuste materialer med lang levetid. I tillegg til å være et FutureBuilt-forbilde har skolen også mål om å oppnå BREEAM Excellent. På befaringen får du møte utbygger, entreprenør og miljørådgiver.

Gatefestinvitasjon hos Lala Tøyen

Her blir det liv! Lala Tøyen fyller femten og inviterer til gatefest.

Illustrasjon: Lala Tøyen

September

1. september Kunsthistoriker Mariell Sørhaug leder byvandring i Ålesund i regi av Fortidsminneforeningen, med fokus på noen hovedverk av tre arkitekter; Mathias Nicolai Brække (1873-1919), Jens Ludvig Paul Flor (1888-1952) og Øyvin Berg Grimnes (1887-1980). Disse tre har vært sentrale i utformingen av Ålesund sentrum sitt bybilde slik vi kjenner det i dag. Byvandringen vil for det meste konsentrere seg om bebyggelser i bydel Aspøya. Start ved Aspøy skole i Aspegaten 14 og mål utenfor Løvenvold teater i Løvenvoldgata, Storgata 11. Oppmøte kl. 13.

4. september – NODA arrangerer PÅFYLL i Bodø hver første onsdag i måneden. 4. september starter de med en «talk+walk» der de ser på utviklinga av Bodø fra et historisk perspektiv. 

4. september – Nettseminaret Gnist kompetanse: Ditt bærekraftige lokalsamfunn, i regi av Doga. Gnist kompetanse er en serie med nettseminarer for norske kommuner og fylkeskommuner som ønsker å arbeide på nye måter, med nye metoder, nye verktøy og nye folk.

7. september – Lala Tøyen ønsker alle hjertelig velkommen til gatefest i anledning landskapskontorets 15-års jubileum. Gatefesten holdes i Trondheimsveien 37 i Oslo fra kl. 12:00-16:00, og videre fest fra kl. 20:00. Ta med familie, barn, en kollega, nabo eller venn, lyder oppfordringen.

10. til 11. september Bylivskonferansen arrangeres i år på Voss, i samarbeid med Vestland fylkeskommune og Voss herad. Temaet for konferansen er klimatilpasning og blågrønne kvaliteter i stedsutviklingen. Les mer her.

11. september – Bodø kommune inviterer, i samarbeid med KORO, Bodø Næringsforum, Koch Eiendom, Molobyen og Fabric+, til konferansen Attraktive Arktis, som retter søkelyset mot kunst i stedsutvikling i nord. Hvordan kan kunst skape attraktive steder, arktiske byrom, bygulv, og urbane kvaliteter i lokalsamfunn? Les mer her.

12. til 13. september – Studietur i Oslo-regionen i regi av FutureBuilt og Grønn Byggallianse. Ombruk, naturlig ventilasjon, økt naturmangfold, redusert bruk av plast og boliger som tester fellesløsninger er blant det som står på programmet på årets studietur. Felles for prosjektene som skal besøkes er at de brøyter løype og bidrar til å dytte byggebransjen i en grønnere retning. På studieturen får du møte både kommunale og private utbyggere. Les mer her.

13. september – Byarkitekten i Bergen og Vestland fylkeskommune inviterer til fagdag med tittelen Arkitektur som verktøy for inkludering. De spør: Hvordan kan offentlige bygg bidra til økt, bedre, og bredere inkludering? Fagdagen finner sted på Bergen inkluderingssenter, fra 8 til 16.

13. september til 13. oktober – Sigrid Espelien viser sitt avsluttende doktorgradsprosjekt Jording med (blå)leire vises på ROM for kunst og arkitektur. Det arrangeres tre leirevandringer, turer ut i forskjellige leirelandskap som representerer forskjellige økosystemer og sosio-politiske kontekster. 

14. til 15. september – Open House Bergen arrangeres. Arrangementet vant Bylivsprisen for Bergen kommune i 2023. Les mer  om årets utgave her.

18. september – Arkitektursymposium i Nordens hus på Færøyene. Les mer her.

21. til 22. september Open House Oslo går av stabelen igjen i hovedstaden.

Bygning og parkanlegg på NMBUs campus

Universitetsparken på NMBU er 100 år i 2024, noe som markeres med ulike arrangementer i høst. Først ut er Park og poesi 29. august.

Foto: NMBU/Håkon Sparre

24. til 26. september – Oslo Urban Week arrangeres i Oslo sentrum, med tettpakket program. Blant annet er Doga vertskap for tre samtaler, om skjønnhet, bærekraft og fellesskap, og nytt nummer av Arkitektur slippes på SALT siste kvelden.

25. og 26. september – FAGUS har nettverksamling på NMBU, med tittelen «Økologiske og estetiske kvaliteter: parkforvaltning gjennom 100 år». Les mer her

27. septemberSøknadsfrist designstøtte hos Doga. Doga deler ut designstøtte til nyskapingsprosjekter i næringslivet og offentlige virksomheter med fokus på mangfold og inkludering. Støtten går blant annet til inkluderende bygde omgivelser. 

27. september – FutureBuilt arrangerer DEL&LÆR om klimavennlige nabolag. Hvordan planlegge for gode nabolag som også bidrar til reduserte klimagassutslipp? Og hva har størst påvirkning på klimagassutslippene når det kommer til områdeutvikling? Tre utbyggere deler erfaringer fra utvikling av hvert sitt områdeprosjekt i FutureBuilt: OBOS/Nansenparken, Mustad Eiendom/Lilleakerbyen og Bærum kommune/Flytårnområdet. DEL&LÆR arrangeres denne gangen i samarbeid med FME ZEN, og i forlengelsen av DEL&LÆR er det mulig å få med seg FMEs avslutningskonferanse som også finner sted på Fornebu denne dagen. Les mer og meld deg på DEL&LÆR (NB! Egen påmelding til konferansen)

Oktober

1. oktober Åpning av jubileumsutstillingen «Professor Sverre Fehn» på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Utstillingen belyser Fehns rektor- og lærergjerning ved AHO gjennom et vell av nytt arkivmateriale, kuratert av Nick Coates.

9. oktober – Nettseminaret Gnist kompetanse: Den lærende og modige kommunen i regi av Doga. 

9. oktober – Årets Fehn-symposium går av stabelen på Domkirkeodden på Hamar under tittelen «Fehn Among Others», arrangert av Thomas McQuillan. Domkirkeodden regnes som et av Fehns mesterverker og utslagsgivende for at han i 1997 ble tildelt Pritzker-prisen. Programmet publiseres snart.

18. oktober – NLA arrangerer Landskapsarkitekturdagen i Salen på Arkitektenes hus og deler ut Landskapsarkitekturprisen. Det planlegges for paneldebatt med politikere som skal diskutere den nye stortingsmeldingen om natur/naturmangfold.

19. oktober – Barnas arkitekturdag er det største årlige arkitekturarrangementet i Kristiansand, og avholdes i år for sjette gang. Aktivitetene foregår i Kvadraturen og er gratis. Les mer om Barnas arkitekturdag her.

21. oktober – DOGA offentliggjør hvilke prosjekter som i år mottar støtte gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). DOGA deler ut økonomisk støtte gjennom DIP til virksomheter slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter.

16. til 24. oktober – BIFF og Byarkitekten inviterer til arkitekturfilmfestival under Bergen internasjonale filmfestival.

23. til 26. oktober Nedenfra og Tøyen Boligbyggerlag skal arrangere andre utgave av Tøyen boligfestival. Festivalen arrangeres i samarbeid med en rekke arkitektkontor og andre aktører som er interessert i boligspørsmål. Fokuset er på sosial bærekraft, nye boligløsninger og en tredje boligsektor. Det blir alt fra seminarer på dagtid til film og konsert på kvelden, rundt om i Oslo by. Siste dag kommer festivalen tilbake til nabolaget på Tøyen, for en dag med Tøyen boligkonferanse. Program og mer informasjon vil komme her.

28. oktober åpner DARK 2024, med feiring av NODAs10-årsdag. Mandag 28. blir det seminar og party, tirsdag 29. oktober blir det dypdykk. Årets tema er PARADOX. Festival-uka fylles med design og arkitektur-aktivitet i Tromsø. Les mer her

November

4. til 17. november – Formskifter er et kunstnerisk utviklingsprosjekt innen grafisk design og illustrasjon, hos ROM for kunst og arkitektur. Målet med prosjektet er å utforske konsekvensene av teknologiske, økonomiske og sosiale endringer på publisering, sett fra disse feltene. Prosjektet er strukturert som en serie delprosjekter, hvor en gruppe på sju faglig ansatte fra Kunsthøgskolen i Oslo deltar. Hver deltaker arbeider med sitt eget prosjekt innenfor sin faglige praksis, som på ulike måter belyser og informerer den overordnede tematikken.

5. til 6. november – Byutviklingsverksted i Levanger, i regi av Levanger kommune og Trøndelag fylkeskommune. Byutviklingsverkstedet i trehusbyen er et årlig arrangement og en møteplass for dialog om attraktiv og bærekraftig by- og stedsutvikling.

6. november – Nettseminaret Gnist kompetanse: Forberedt på innovasjon? i regi av DOGA. 

13. november arrangerer NLA kurs om naturrestaurering med Naturrestaurering AS.

27. november – Nettseminaret Gnist kompetanse: Steder og komplekse utfordringer i regi av DOGA. 

I trehusbyen Levanger arrangeres det årlige byutviklingsverkstedet i november.

Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Desember

5. til 15.desember inviterer ROM for kunst og arkitektur til Arkitektenes tegninger, en utstilling som kombinerer estetikk og kreativitet med et meningsfylt formål.

8. desember – Den gotiske katedralen Notre-Dame i Paris gjenåpner etter brannen i 2019. 

Annet

Telemark Arkitektforening skal i samspill med Byutviklingsetaten i Skien, Grenland Næringsforening og bestemødrenes klimaaksjon holde et byutviklingsarrangement i september for befolkningen og politikere i Skien. Målet er å informere og opplyse politikerne før de skal førstegangsbehandle den nye sentrumsplanen. Dato kommer.

DOGA flytter fra Hausmanns gate 16 til Nedre Vollgate 4 i september.

Jacob-prisen deles ut i november.

Nye Tøyenbadet skal åpne siste kvartal 2024. Dato er ikke fastsatt.

Det blir kick-off for FutureBuilt i Trondheim i løpet av høsten, og kanskje en speed date i Stavanger.

Siste torsdag hver måned arrangerer NLA digitale lunsjrom 11.00–12.00. Disse har varierte tema og er åpne for alle.

November/desember: Lansering av boken Sverre Fehn Architecture (Walther & Franz König forlag), redigert av Neven Fuchs, Aleksandra Ognjanov ogStefano Graziani.

Desember: Fehn-jubileet avsluttes i desember med lanseringen av et spesialnummer av Arkitektur om Fehn som samler bidragene fra Fehn-symposiet. Slippfest-detaljer kommer!

En riktig god høst ønskes alle våre lesere!

>
>
>