Aktuelt / Byutvikling
Oslo S – hva nå?
Grape Architects med arrangement om fremtiden til Oslo S-området. – Oslo S og området rundt har fantastiske ting ved seg, sier faglig innleder Martin Rasch Ersdal.
Grape Architects med arrangement om fremtiden til Oslo S-området. – Oslo S og området rundt har fantastiske ting ved seg, sier faglig innleder Martin Rasch Ersdal.
Oslo sentralbanestasjon er noe alle fastboende og besøkende til Norges hovedstad har et forhold til. Noen elsker den, andre hater den, noen legger kanskje ikke merke til den.
De neste tiårene vil området rundt stasjonen nok en gang bli forvandlet – men hvordan? Dette blir tema når Grape Architects og Sopra Steria Footprint arrangerer «Livet på Oslo S» tirsdag 29. august klokken 17.00.
– I Grape er vi opptatt av byutvikling. Vi ser at de mest spennende endringene ikke nødvendigvis skjer når vedtakene bankes igjennom, men heller i den løpende dialogen mellom mennesker. I innspurten av valgkampen vil vi derfor invitere politikere, utviklere og eiendomsbesittere til samtale om fremtidens Oslo S, sier Martin Rasch Ersdal, partner og byplanlegger i Grape, til Arkitektur.
En voldsom kraft
I lokalene til Braathen Eiendom i Bjørvika samles derfor James Stove Lorentzen (H) (leder Byutviklingsutvalget i Oslo), Sonja Horn (administrerende direktør, Entra), Eivind Trædal (MDG) (leder av Samferdsels- og miljøutvalget i Oslo), Jon-Erik Lunøe (administrerende direktør, Bane Nor Eiendom), Gunn Helen Hagen (administrerende direktør, NOVA Spektrum) for å snakke om hva som vil, kan og bør skje i Oslo S-området.
– Oslo S og området rundt har fantastiske ting ved seg. Stasjonen er Norges tyngste kollektivknutepunkt, noe som gir en voldsom kraft i seg selv. Oslo s må forståes som et intermodalt sted, der reisende sømløst kan skifte mellom alle reiseformer.På tross av gode forbindelser mot Norge og verden, er Oslo S også et lokalt sted. Og det ligger i skjæringspunktet mellom svært forskjellige nabolag og områder, som den historiske Kvadraturen, det helt nye Bjørvika og det mangfoldige Grønland. Samtidig er det tunge aktører som eier og vil endre området – da er det viktig i et valgår å diskutere hvordan dette vil skje, ser Ersdal.
«Love Actually»-øyeblikk
Av endringene som kommer er høyhus-påbygget av Oslo spektrum allerede vedtatt. Flere andre høyhus kan komme samtidig som Postens gamle brevsenter skal omformes. Det samme diskuteres også for utskjelte Galleri Oslo/Busstasjonen. I tillegg finnes det planer for elveåpning av Akerselva og endring av veisystemer. I Bjørvika gjenstår også mye faktisk bygging.
– Vi vet ennå ikke hvor mange nye prosjekter og ombygginger som vil se dagens lys, men vi vet at mange av grunneiere har og stadig legger nye store planer for store volumer og bygninger,
– Dere spør i invitasjonen om hva som er nøkkelen til å lykkes med bylivet i dette nye området. Hva er svaret tenker du?
– Jeg skal ikke si at jeg har svaret på det, men jeg har bodd nært sentrum og har gått en del gjennom Oslo S til og fra jobb. Bylivet her spenner mellom alle «Love Actually»-øyeblikkene i den enorme ankomsthallen og til den intense urbane stemningen rett utenfor stasjon. Det er utrolig mange liv som leves tett på dette området og det er derfor enormt spennende og diskutere.
– Hvorfor er dette viktig for Grape?
– Vi har ingen annen interesse enn at vi liker å forstå. I tillegg tror vi på at samtaler med folk som vet mye, har makt og tenker fritt er viktige. Vi håper på spennende samtaler!
For mer informasjon om arrangementet, se her.