Dansk-svensk Urnes-vinner

Filip Lipinski (Lipinski Architects), Christian Brink (A.C.B) og Tobias Laukenmann er vinnere av konkurransen om nytt verdensarvsenter ved Urnes stavkirke. Juryen kaller vinnerforslaget «avmålt selvhevdende».

Filip Lipinski (Lipinski Architects), Christian Brink (A.C.B) og Tobias Laukenmann er vinnere av konkurransen om nytt verdensarvsenter ved Urnes stavkirke. Juryen kaller vinnerforslaget «avmålt selvhevdende».

Visualisering av forslag til Urnes

Forlaget «Urneskilen» er tegnet av ​Filip Lipinski (Lipinski Architects), Christian Brink (A.C.B) og Tobias Laukenmann, som er basert i henholdsvis Malmø og København.

Foto: Lipinski Architects, A.C.B., Tobias Laukenmann
>

En enstemmig jury har kåret forslaget «Urneskilen» til vinner av konkurransen om nytt verdensarvsenter ved Urnes stavkirke. Byggets arkitektur er klar, tilstedeværende integrert i situasjonen med et vellykket arkitektonisk grep, og er inviterende og åpent, skriver juryen i sin begrunnelse.

Forslaget er tegnet av Filip Lipinski (Lipinski Architects), Christian Brink (A.C.B) og Tobias Laukenmann, som er basert i henholdsvis Malmø og København. De tre har tidligere samarbeidet om konkurranseforslag både på Domkirkeodden og Nasjonalt fløtingsmuseum, hvor de kom på fjerde plass. Filip Lipinski var også med på vinnerteamet i konkurransen om nytt Skogfinsk museum i 2018.

Bygget vil kunne fungere både som selvstendig destinasjon og som et midlertidig oppholdssted på veien mot stavkirken, mener juryen.

Avmålt selvhevdende

I sin generelle kritikk skriver juryen at senteret ikke bør være for dominerende på tomten og sett fra fjorden, men ha en tydelig arkitektur og et godt og klart forhold til landskapet og kirken. En verdig arkitektur som ikke er for urolig.

Om vinnerforslaget skriver de at «bygningens kileform i snitt og oppriss gir en landskapstilpasset karakter samtidig som den fremstår avmålt selvhevdende. Bygget fremhever en dualitet i diskusjonen om nytt og gammelt.»

Andrepremien og 350 000 kroner gikk til Worksonland arkitektur og landskap for forslaget «En promenade i Urneshagen», mens et team fra danske Arkitema fikk tredjepremie og 200 000 kroner for forslaget «Veien til Urnes».

>
Visualisering av forslag til Urnes

«Bygningens kileform i snitt og oppriss gir en landskapstilpasset karakter samtidig som den fremstår avmålt selvhevdende. Bygget fremhever en dualitet i diskusjonen om nytt og gammelt» mener juryen.

Foto: Lipinski Architects, A.C.B., Tobias Laukenmann

Juryen godt fornøyd

I tillegg ble følgende forslag innkjøpt og tildelt 75 000 kroner:

  • «Husi» (Vardehaugen / Bjørn Cappelen / Asplan Viak, Oslo)
  • «Platå» (Sando arkitekt / Studio Tenev, Tønsberg / Bergen)
  • «On the way up» (Barila, København / Barcelona / Madrid)
  • «Veien til Urnes« (2) (Lasovsky Johansson Arkitekter, København)
  • «Stavlegje» (Christine Petersen, Mads Øiern, Jonas Gunerius Larsen, Louis Gervais, Oslo)

Interessen var stor da Fortidsminneforeningen i høst utlyste konkurransen. Da fristen gikk ut før jul var det kommet inn 124 bidrag. Juryen skriver at de er godt fornøyd med den store interessen og de mange ideene.

I juryen satt de NAL-oppnevnte arkitektene Kjetil Trædal Thorsen fra Snøhetta og Sondof Rabbe fra Urban Rabbe Arkitekter.

Fredag 4. mars inviterer NAL til medlemsmøte med vinnerne i Arkitektenes hus i Josefines gate 34 i Oslo. Møtet går også digitalt.

>
>
>