– Hver stein er en skulptur

Den nyåpnede Steinhagen på Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og leke seg gjennom tre milliarder år med geologisk norgeshistorie.

Den nyåpnede Steinhagen på Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og leke seg gjennom tre milliarder år med geologisk norgeshistorie.

De 34 steinene på den nye stien kan klatres på og utforskes fra alle kanter av ivrige barnehender.

Foto: NHM
>

I dag åpner Steinhagen, en helt ny utendørsutstilling på Naturhistorisk museum i Botanisk hage i Oslo. Utstillingen tar publikum med på en tre milliarder år lang reise gjennom Norges geologiske historie.

– Det har vært veldig stas å jobbe på dette prosjektet, for Botanisk hage er jo et sted som alle i Oslo kjenner og som mange besøker, sier landskapsarkitekt Kamil Jerzyk.

Han jobber i Landskaperiet, som har vært landskapsarkitekt for prosjektet i samarbeid med Naturhistorisk museum.

– Det har vært mange fagfolk involvert i arbeidet fra museets side, blant annet botaniker Finn Ervik som har vært prosjektleder og geolog Anne Birkeland. De har valgt hvilke steiner som skulle med og hvordan de skal presenteres. Vår jobb har vært å utforme området, basert på deres skisser.

>

Som å tegne skulpturpark

Den 1000 kvm store Steinhagen inneholder 34 forskjellige steiner, plassert langs stien inn mot museumsinngangen. Her lærer man hvordan man kan tolke steiner for å forstå deres opprinnelse og sammenhengen mellom geologi og viktige mineralressurser.

Steinhagen skal være gratis og åpen for alle, men hovedmålgruppen er barn, og utstillingen er tilrettelagt slik at barna kan utforske steinene på sine egne premisser med sanser og bevegelse. Det er også etablert rasteplasser underveis, med bord og benker av flate steiner.

Jerzyk forteller at deres tilnærming til oppgaven har vært som å tegne en skulpturpark, hvor hver stein er en egen skulptur. 

– Vi har jobbet med å eksponere hver enkelt stein på best mulig vis. Alle skal kunne gå rett bort til hver skulptur og ta og føle på dem, gå rundt dem, studere dem på nært hold. Det gir mange muligheter til å utforske, sier Jerzyk.

Siden barn gjerne klatrer på det de kan, også store steiner, er det gjort grundig fundamenterings- og stabilitetsarbeid for hver enkelt stein langs stien.

Stien tjener både som en egen opplevelse, men også som en oppgradering av inngangspartiet til Naturhistorisk museum nord i parken. Bygningene huser museets geologiske og zoologiske utstillinger. Området har slitt med overvannsproblematikk tidligere, så en del av prosjektet har også vært å skape bedre drenering. 

Steinamfiet markerte første del av prosjektet og er startsted for den nye Steinstien inn mot museumsinngangen.

Foto: Aase Skaug

– Unik sanseopplevelse

I motsatt ende av stien, på baksiden av Oldemors hage, har Landskaperiet tegnet Steinamfiet, som er bygget i ringerikssandstein og inneholder innfelte steinblokker som viser spor fra siste istid.

Her kan skoleklasser og andre møtes, og det er mulighet for å ha arrangementer der, enten man vil samles om kultur eller natur. Steinamfiet markerer også starten på Steinstien.

Stien forteller hvordan Norge ble til, med fjellkjeder som har steget opp av havet, vulkanutbrudd og malmdannelser.

Hver av steinene er utformet med en oppfordring og et spørsmål for barn. Skilter gir ytterligere forklaringer og bakgrunnsinformasjon til voksne.

Foto: NHM

Dypere forbindelse

De fleste av steinene har sine naturlige former slik de ble funnet, mens noen er formet av steinhoggere ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og billedhugger Martin Kuhn.

– Steinhagen inviterer besøkende til en unik sanseopplevelse og gir publikum muligheten til å utvikle en dypere forbindelse med naturen rundt oss. Ved å berøre, observere og utforske steiner vil man få innsikt i hvordan landet vi lever i har utviklet seg, uttaler førstelektor i geologi og faglig ansvarlig for Steinhagen, Anne Birkeland, i en pressemelding.

>
>
>