Aktuelt / Utdanning
Støtte til kunstfaglige utdanninger fra Stortingets talerstol
Rektor ved AHO mener skolen står i fare for å miste evnen til å levere på samfunnsoppdraget. Fra Stortingets talerstol får hun støtte fra Høyre, SV og Arbeiderpartiet, som reagerer på sikringen av finansieringen av kunstfaglig høyere utdanning, i forslaget til statsbudsjett.
Rektor ved AHO mener skolen står i fare for å miste evnen til å levere på samfunnsoppdraget. Fra Stortingets talerstol får hun støtte fra Høyre, SV og Arbeiderpartiet, som reagerer på sikringen av finansieringen av kunstfaglig høyere utdanning, i forslaget til statsbudsjett.
– Skal vi løse morgendagens behov i forhold til IT, helse og grønn omstilling, trenger vi også de kreative utdanningene, de som lever av å utfordre og som snapper opp trender og tendenser, sa Kari-Anne Jønnes (H) i sitt innspill til høgere utdanningsminister Sandra Borch, torsdag forrige.
Jønnes reagerer på at forslaget til statsbudsjett fører videre endringene i finansieringssystemet for utdanning som ble gjort kjent i Utsynsmeldingen som Kunnskapsdepartementet leverte i vår.
Dette nye systemet betyr blant annet at flere kunstfaglige utdanninger, som de vet Arkitektur- og designhøgskolen, får halvert finansieringen av nye studieplasser, skriver AHO selv i en pressemelding.
– Resultatet av regjeringens tillitsreform er at vi og utdanningsinstitusjoner som Kunsthøgskolen i Oslo og Norges Musikkhøgskole fryses i den situasjonen vi er i, sier rektor ved AHO, Irene Alma Lønne.
Må prioritere tilleggsbevilgninger
I sitt innlegg til Borch poengterte Jønnes videre at helhet, langsiktighet og forutsigbarhet er viktig for de kunstneriske utdanningsinstitusjonene:
– Det er ingen tvil om at det også i framtida vil være behov for disse institusjonenes kunnskapsproduksjon, sa Jønnes.
Hun fikk også støtte fra Arbeiderpartiets Lise Selnes, som oppfordret regjeringen til å sikre god nok finansiering av nye studieplasser for høgskoler som Arkitektur- og designhøgskolen:
– Dersom du skal øke antall studieplasser på disse studiestedene, må det følges av en tilleggsbevilgning. Det forstår alle, for det er dyre utdanninger å gjennomføre. Statsråden og regjeringen må prioritere tilleggsbevilgninger, sa Selnes fra Stortingets talerstol.
Kjærkommen støtte
For AHO er støtten fra Høyre, SV og Arbeiderpartiet kjærkommen i møte med et stort paradoks, skriver skolen selv i sin pressemelding:
– Regjeringen forverrer rammevilkårene til vår utdanning som jo nettopp leverer kompetanse inn mot IT, helse og det grønne skiftet. Våre arkitektur- og landskapsarkitekturstudenter jobber i hele Norge med å styrke byer og distrikter i møte med klimaendringene, tegne gode, klimavennlige boliger og bidra til sirkulær økonomi i byggebransjen. AHOs designstudenter lærer å utvikle brukernære digitale løsninger for helsetjenester, utslippsutsatte næringer og inkluderingstiltak i bygd og by, sier rektor Irene Alma Lønne ved AHO, og avslutter:
– Vi står i fare for å miste fleksibiliteten vår og dermed evnen til å levere på samfunnsoppdraget vårt, i takt med de dramatiske endringene vi ser rundt oss, sier Lønne.