Førsteamanuensis eller universitetslektor i konstruksjonslære

NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim

Søknadsfrist: Snarest

Vi søker en bygningsingeniør til undervisning i konstruksjonslære og bygningsprosjektering

NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim

Hjemmeside

Søknadsfrist: Snarest

Søknadsfrist: 2. juni 2025

SØK HER!

 

This is NTNU

NTNU er et breddeuniversitet med en teknisk-naturvitenskapelig hovedprofil og et tyngdepunkt innen profesjonsutdanning. Universitetet er lokalisert i tre byer med hovedsete i Trondheim.

På NTNU jobber 9 000 ansatte og 43 000 studenter med å skape kunnskap for en bedre verden.

 

Om stillingen(e)

Vi søker en bygningsingeniør til undervisning i konstruksjonslære og bygningsprosjektering for arkitekturstudenter. Stillingen innebærer også videreutvikling av undervisningssamarbeidet med Institutt for konstruksjonsteknikk, samt forskning innen relevante fagområder.

Vi ser etter deg som har solid kjennskap til bygningsprosjektering, med særlig vekt på konstruksjoner og materialer. Du har relevant erfaring som RIB (Rådgivende Ingeniør Byggeteknikk), og en spesiell interesse for arkitektur og tverrfaglig samarbeid med arkitekter.

Dersom den best kvalifiserte søkeren ønsker en deltidsstilling for å kombinere jobben med annen relevant virksomhet (for eksempel RIB-praksis), kan vi vurdere å supplere med en annen person i en mindre stillingsandel. Denne personen trenger ikke ha formell RIB-kompetanse, men kan for eksempel være en arkitekt med særlig interesse og erfaring innen konstruksjoner.

Stillingen rapporterer til instituttleder.

 

Arbeidsoppgaver

Undervisningen i stillingen inkluderer alt fra grunnleggende statikk, fasthetslære og konstruksjonsmekanikk, til formgivning og dimensjonering av bygningskonstruksjoner i ulike materialer. I tillegg innebærer den veiledning av arkitektstudenter i prosjekteringsoppgaver, fra første studieår helt til masteroppgave..

Fagfeltet innbefatter både prosjektering av nye bygg og gjenbruk og transformasjon av eksisterende bygninger, med spesiell vekt på bygningskonstruksjoners roller og muligheter i dette. Stillingen vil dessuten ha som oppgave å bidra til videreutvikling av undervisningssamarbeidet mellom Fakultet for arkitektur og design og Institutt for konstruksjonsteknikk ved Fakultet for ingeniørvitenskap, inkludert Minor-programmet i arkitektur for ingeniørstudenter For kandidater med PhD/forskningskompetanse bør arbeidet inkludere veiledning av PhD-studenter. Stillingens mulige forskningsoppgaver innbefatter bygningskonstruksjoner av alle typer og i alle materialer, gjerne som utviklings og/eller innovasjons-prosjekter i samarbeid med andre fagfelt på NTNU-AD, med næringsliv/industri og med Institutt for konstruksjonsteknikk ved NTNU-IV.

 

Kvalifikasjonskrav

Formalkompetanse: 

  • - Du må kvalifisere for stilling som førsteamanuensis/universitetslektor i henhold til krav gjengitt i forskrift til universitets- og høyskoleloven
  • - Sivilingeniør-/masterutdanning eller tilsvarende innen konstruksjonsteknikk/ byggeteknikk.
  • - Erfaring som RIB (Rådgivende Ingeniør Byggeteknikk) eller nær kontakt med RIB-praksis. 
  • - Stor interesse for arkitektur og arkitekturprosjektering og dokumentert kjennskap til dette gjennom utdanning og/eller praksis. Dokumentert kompetanse må utgjøre et solid grunnlag for å undervise emnet AAR4405 Konstruksjonslære eller tilsvarende.
  • - En vesentlig del av undervisningen i stillingen vil foregå i de tre første studieårene av arkitektutdanningen, som undervises på norsk. Det er derfor et krav at søkeren behersker et skandinavisk språk godt, både muntlig og skriftlig.

Dersom flere godt kvalifiserte søkere foretrekker en stilling på mindre enn 100 %, kan det være aktuelt å ansette flere personer. I en slik vurdering vil søkere som utfyller hverandre faglig bli prioritert.

For en eventuell supplerende ansettelse i tillegg til en RIB (rådgivende ingeniør byggeteknikk), kreves det mastergrad eller tilsvarende utdanning innen arkitektur eller et relevant ingeniørfag, samt en faglig profil i tråd med stillingsutlysningen. Det stilles imidlertid ikke krav om RIB-kompetanse for slike supplerende ansettelser.

Om førsteamanuensis spesielt:

  • - Din doktorgrad eller tilsvarende vitenskapelige arbeider må være innen konstruksjonsteknikk / byggeteknikk / arkitektur. 
  • - For søkere med tydelig og dokumentert selvstendig bidrag til prosjektering av bygninger på arkitekturfaglig eller konstruksjonsteknisk høyt nivå, kan prosjekteringserfaringen kvalifisere til førsteamanuensis også uten doktorgrad, dette tilsvarende som vanlig ved vurdering av arkitekters prosjekteringspraksis.

Dersom ansatt kandidat antas å ha professorkompetanse, kan vedkommende umiddelbart etter ansettelse søke om opprykk til professor. 

Om universitetslektor spesielt:

  • - For ansettelse som universitetslektor vil vi under intervju diskutere betingelser knyttet til undervisningsomfang og -innhold, forskning samt en plan for kvalifisering til førsteamanuensis. Betingelsene avtales nærmere ut fra den enkeltes kompetanse og interesser.
  • - Du vil senere få mulighet til å kvalifisere deg til stilling som førsteamanuensis.

 

Ønskede kvalifikasjoner

  • - Erfaring fra samarbeid med arkitekter i bygningsprosjektering vil bli tillagt stor vekt.
  • - Prosjekteringserfaring med kjennskap til standarder, forskrifter og praksis relevant for bygging i nordiske forhold vil bli tillagt stor vekt.
  • - Erfaring med og kjennskap til parametrisk modellering som verktøy vil bli tillagt vekt.
  • - Masteroppgave eller annen faglig spesialisering med spesiell relevans for stillingen vil bli tillagt stor vekt.
  • - Relevant undervisningserfaring vil bli tillagt stor vekt.
  • - Relevant erfaring med forsknings- eller utviklings- eller innovasjonsprosjekter vil bli tillagt vekt.
  • - For søkere uten doktorgrad vil interesse for å ta doktorgrad bli tillagt vekt. Det kan gjøres intensjonsavtale om doktorgradsarbeid som del av stillingens arbeid. Søkere med interesse for doktorgrad bes kort beskrive ønsket tema for doktorgradsprosjekt.
  • - Både nyutdannede og erfarne ingeniører kan være meget gode kandidater til stillingen. I alle tilfeller vil interesse og planer for kontakt med prosjekteringspraksis relevant for stillingen bli tillagt vekt. Dette kan være i form av planlagt FOU-arbeid som del av stillingen, eller som freelance- eller deltidsansettelse i RIB-virksomhet i kombinasjon med stillingen på NTNU.

 

Personlige egenskaper

  • - Gode samarbeidsegenskaper, positiv innstilling til å arbeide i team
  • - En ekte interesse for å undervise og veilede unge mennesker
  • - Positiv innstilling til organisering og administrasjon av undervisning

Personlige og mellommenneskelige egenskaper vil bli lagt vekt på. 

 

Vi tilbyr

 

Søkeprosessen

Du finner mer informasjon om NTNU som arbeidsplass og søkeprosessen her

SØK PÅ STILLINGEN HER!

 

Lønn og vilkår

I stillingen som førsteamanuensis (kode 1011) vil du normalt lønnes brutto fra kr 725 000 - kr 1 018 000 pr. år, og i stillingen som universitetslektor (kode 1009) vil du normalt lønnes fra brutto kr 620 000 - kr 870 000 pr. år avhengig av kvalifikasjoner og ansiennitet. Fra lønnen trekkes 2 % lovfestet innskudd til Statens Pensjonskasse. 

Ansettelsen blir gjennomført etter prinsippene i statsansatteloven og lovverk som regulerer eksport av kunnskap, teknologi og tjenester. Etter ansettelsen må du påregne at det kan skje endringer i arbeidsområdet.

For spesielt relevante søkere som ønsker å kombinere stillingen med annet arbeid spesielt relevant for stillings, for eksempel arbeid som RIB (Rådgivende ingeniør byggeteknikk), kan det være aktuelt å diskutere både stillingsandel (for eksempel 80 % - 50 % stilling, avhengig av ønsket omfang på annet arbeid) og tidsfordeling mellom undervisning og forskning. 

Dersom ikke annet er avtalt spesielt slik som nevnt i forrige punkt, er det en forutsetning at du på daglig basis er til stede ved og tilgjengelig for institusjonen.

Om søknaden

Vi gjør oppmerksom på at søknaden kun blir vurdert ut fra informasjonen som foreligger ved søknadsfristen. Sørg derfor for at søknaden din tydelig viser hvordan dine ferdigheter og erfaringer oppfyller kriteriene som er beskrevet over. 

Hvis du har hatt permisjon eller annet avbrekk i din karriere, er det viktig at dette kommer fram i søknaden din slik at rekrutteringsgruppen kan ta hensyn til dette og at mengden av forskningen din kan være redusert som et resultat. 

Søknaden må inneholde:

  • - Søknadsbrev som kort redegjør for bakgrunn og motivasjon
  • - CV, attester og vitnemål
  • - Navn og kontaktinformasjon for tre referanser. Relevante referanser fra prosjekteringssamarbeid med arkitekter vil bli tillagt stor vekt.
  • - Plan for forsknings- eller utviklingsarbeid

 

Søknaden bør inneholde: 

  • - En liste over dine arbeider eller prosjekter med opplysning om hvor de er offentliggjort.
  • - Kopi av utvalgte vitenskapelige arbeider som du ønsker det skal tas hensyn til ved bedømmelsen, inntil 5 arbeider.
  • - Beskrivelse av andre vitenskapelige arbeider, publikasjoner eller prosjekter, totalt inntil 10 arbeider. Arkitektur- eller bygningsprosjekter bes presentert med relevante illustrasjoner. Husk å presisere dine egne bidrag i prosjektene. 
  • - Søkere med interesse for doktorgrad bes vedlegge kort beskrivelse av ønsket doktorgradstema. (maksimalt en A4 side)
  • - Redegjørelse for pedagogiske kvalifikasjoner ("Dokumentasjon av søkers pedagogiske kvalifikasjoner ved ansettelse i vitenskapelig stilling ved NTNU") 
  • - Opplysninger om prosjekter du har ledet, med informasjon om finansiering, varighet og størrelse.

Det vil bli tatt hensyn til fellesarbeider. Vedrørende fellesarbeider, husk å presisere ditt eget bidrag. 

Ved ellers likeverdige kvalifikasjoner vil søkere som vurderes å ha førsteamanuensiskompetanse bli foretrukket. Ved vurdering av ulike kvalifikasjoner opp mot hverandre, vil relevant RIB-kompetanse på høyt nivå bli tillagt større vekt enn førsteamanuensiskompetanse/doktorgrad i seg selv.

Som søker oppfordres du til å bruke NOR-CAM som verktøy for dokumentasjon av din kompetanse

Vi tar hensyn til fellesarbeider. Dersom det er vanskelig å identifisere din innsats i fellesarbeidene, må du legge ved en kort redegjørelse for din medvirkning. 

Ved vurdering av den best kvalifiserte, legger vi vekt på utdanning, erfaring og personlige og mellommenneskelige egenskaper. Vår vurdering vil bygge på dokumentert pedagogisk materiale, fremstillingsformer i de vitenskapelige arbeider, erfaring fra undervisning, doktorgrads- og mastergradsveiledning samt pedagogisk bakgrunn av annen art. Kvalitet og bredde vil bli vurdert, og åpen vitenskapspraksis anerkjennes. 

NTNU forplikter seg til å følge evalueringskriterier for forskningskvalitet i henhold til The San Francisco Declaration on Research Assessment – DORA og forpliktelsene i CoARA om ansvarlig vurdering av forskning og anerkjennelse av en større bredde av faglige bidrag. Dette innebærer at vi legger spesielt vekt på kvaliteten og den faglige bredden dine vitenskapelige arbeider dokumenterer. Vi tar også hensyn til forskningsledelse og deltakelse i forskningsprosjekter. Vi legger størst vekt på dine vitenskapelige arbeider fra de siste fem år.

Søknaden din vil bli vurdert av en sakkyndig komite. Aktuelle kandidater vil bli invitert til prøveundervisning og intervju.

Generell informasjon

Inkludering og mangfold er en styrke. Vi ønsker at våre ansatte skal speile befolkningen, og søker til enhver tid de beste hodene. Dette gir NTNU økt produktivitet, innovasjon, bedre beslutningsprosesser, økt medarbeidertilfredshet og det konkurransefortrinnet vi trenger for å gjennomføre vårt samfunnsoppdrag innen forskning og utdanning. 
NTNU legger vekt på tilrettelegging og oppfordrer deg som kvalifisert kandidat til å søke uavhengig av kjønn, funksjonsevne, hull i CV eller kulturell bakgrunn.

NTNU ønsker å øke kvinneandelen i sine vitenskapelige stillinger, og har en rekke virkemidler for å fremme likestilling


Som ansatt ved NTNU må du til enhver tid rette deg etter endringer som utviklingen i faget medfører, og de organisatoriske endringer som vedtas.

Offentlig søkerliste med navn, alder, stillingstittel og bostedskommune utarbeides etter søknadsfristens utløp. Dersom du ønsker å reservere deg fra oppføring på offentlig søkerliste må dette begrunnes. Vurdering vil bli gjort i henhold til gjeldende lovverk. Du vil bli varslet om reservasjon ikke tas til følge. 

Dersom du har spørsmål om stillingen, kan du ta kontakt med Bendik Manum, e-post bendik.manum@ntnu.no.  Dersom du har spørsmål om ansettelsesprosessen, kan du ta kontakt med HR-rådgiver Natalia Swahn, natalia.swahn@ntnu.no.

Synes du dette ser interessant ut, og i samsvar med dine kvalifikasjoner, sender du oss din søknad elektronisk via jobbnorge.no med CV, vitnemål og attester vedlagt. Ved forespørsel må du kunne fremskaffe bekreftede kopier av din dokumentasjon.

Søknadsfrist: 02.06.2025

 

NTNU - kunnskap for en bedre verden

NTNU - kunnskap for en bedre verden

Ved NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, skapes kunnskap for en bedre verden og løsninger som kan forandre hverdagen.

Institutt for arkitektur og teknologi 

Vårt mål er å utvikle helhetligog bærekraftig arkitektur av høy kvalitet. Vi arbeider med form, teori og historie, byggematerialer og bygningskonstruksjoner, og energieffektive og bærekraftige bygninger. Også bevaring og utvikling av tradisjonelt bygghåndverk ligger til våre aktiviteter. Institutt for arkitektur og teknologi er ett av fire institutter ved Fakultet for arkitektur og design.