Førsteamanuensis/universitetslektor i tektonikk–konstruksjon og materialer
NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim
Søknadsfrist: Snarest
Vi søker etter Universitetslektor/ Førsteamanuensis knyttet til faggruppe Tektonikk ved Institutt for Arkitektur og teknologi (IAT)
Søknadsfrist: 2. juni 2025
This is NTNU
NTNU er et breddeuniversitet med en teknisk-naturvitenskapelig hovedprofil og et tyngdepunkt innen profesjonsutdanning. Universitetet er lokalisert i tre byer med hovedsete i Trondheim.
På NTNU jobber 9 000 ansatte og 43 000 studenter med å skape kunnskap for en bedre verden.
Om stillingen
Vi søker etter Universitetslektor/ Førsteamanuensis knyttet til faggruppe Tektonikk ved Institutt for Arkitektur og teknologi (IAT), som er ett av fire institutter under Fakultet for Arkitektur og Design (AD) ved NTNU.
Faggruppas fokus er arkitektur som bygget form. Vår forskning og undervisning er basert på konstruksjon- og materialkunnskap essensielt for arkitektonisk formgiving. Fremtiden krever mer bærekraftig bruk og gjenbruk av materialer og konstruksjoner. Kunnskap og erfaring med å kunne lese og forstå bygninger vil være et viktig grunnlag for arkitektenes kreative oppgaver.
Vi ønsker å ansette en arkitekt med bred prosjekteringserfaring av høy arkitektonisk kvalitet, og gjerne også erfaring fra undervisning på høyskole- eller universitetsnivå. Kravet til høy faglig praktisk kompetanse og erfaring stilles som likeverdig med akademisk kompetanse eller PhD.
Stillingen innebærer undervisning og forskning, hvor du vil være med på å styrke det femårige arkitekturprogrammet; både gjennom fagdidaktisk utvikling (fagets læringskultur), og gjennom undervisning av arkitektstudenter både i grunnutdanninga og på masternivå, inkludert veiledning av masteroppgaven. Som emneansvarlig for grunnkurs og masterkurs, kreves det gode pedagogiske, organisatoriske og administrative egenskaper.
Dette er en 100% stilling. Vi ønsker også søkere som er interessert i å kombinere en deltidsstilling hos oss med praksis. Får vi relevante søkere som ønsker et bein i universitetet, og et i privat sektor, kan stillingen bli omgjort til flere lavere prosent-stillinger, som kan være undervisningsstillinger eller en kombinasjon av undervisning og forskning, avhengig av kandidatenes kompetanse og instituttets behov. Vi kan vurdere stillingen eller stillingene som faste- eller som åremålsstillinger i 4-6 år.
Din nærmeste leder er instituttleder.
Arbeidsoppgaver
I denne stillingen får du mulighet til å bruke dine kunnskaper og erfaringer fra praksisfeltet i undervisningen ved NTNU. Det forutsettes at du deltar i både undervisning og forskning, og bidrar til å utvikle fagområdet tektonikk som er anvendt byggeteknikk og materialforståelse, i samarbeid med instituttets og fakultetets øvrige ansatte.
Du skal ivareta det faglige ansvaret sammen med faggruppas øvrige vitenskapelige tilsatte, delta i gjennomføringen av undervisningsopplegget etter gjeldende studieplan, og i arbeidet med videreutvikling av fagområdet og undervisningstilbudet i arkitektur. Faggruppa samarbeider tett med faggruppe FORM i undervisningen det første introduksjonsåret, hvor fullskalabygging er en viktig del.
Som ansatt i denne stillingen er man en del av et tverrfaglig lærerteam med ansvar for undervisning i grunnkursene i arkitekturprosjektering, i masterkursene Sirkulærstudio bygninger og materialer, samt diplomveiledning. Emneansvar i arkitekturprogrammet går på omgang i lærerteamet. Du må også regne med å bidra til fakultetets øvrige, administrative oppgaver etter behov. Det forventes at du deltar i faggruppas FoU-aktiviteter, herunder eksternfinansierte prosjekter. Du vil ha mulighet for å bidra til å delta i den offentlige debatten innenfor fagområdet.
Kvalifikasjonskrav
Formalkompetanse:
- - Du må kvalifisere for stilling som førsteamanuensis/universitetslektor i henhold til krav gjengitt i forskrift til universitets- og høyskoleloven.
- - Mastergrad i arkitektur
- - God innsikt i digitale dokumentasjons - og prosjekteringsmetoder
- - Stillingen forutsetter at du behersker et skandinavisk språk. Det forutsettes også god muntlig og skriftlig fremstillingsevne i norsk eller engelsk
Førsteamanuensis: Din doktorgrad, eller tilsvarende vitenskapelige arbeider, må være innen arkitektur. Dersom du kan dokumentere at du er i sluttfasen av din ph.d.-utdanning, kan søknaden din bli vurdert. Du kan også bli vurdert som førsteamanuensis på grunnlag av kompetanse på tilsvarende nivå dokumentert enten ved vitenskapelig arbeid eller kunstnerisk arbeid av samme omfang og kvalitet som doktorgrad i arkitektur.
Universitetslektor: Du vil senere få mulighet til å kvalifisere deg til stilling som førsteamanuensis.
Erfaringskompetanse:
- - Generell arkitektkompetanse av høy kvalitet.
- - Bred og relevant prosjekteringserfaring.
- - Prosjektledererfaring.
- - Relevant erfaring fra 1:1 bygging.
Utdanningsfaglig kompetanse:
Dokumentert praktisk-pedagogisk utdanning og erfaring fra undervisning og veiledning på universitets- og høyskolenivå, jf. forskrift til universitets- og høyskoleloven §3-8. Søkere som ikke kan dokumentere pedagogisk kompetanse ved ansettelse er forpliktet til å gjennomføre kurs i høgskolepedagogikk eller tilsvarende innen to år etter ansettelse. NTNU tilbyr kvalifiserende kurs.
Ønskede kvalifikasjoner
- Evne til å reflektere over arkitekturpraksis gjennom å sette dette inn i en pedagogisk sammenheng. Dine pedagogiske evner tillegges stor betydning.
- Undervisningserfaring fra universitets- og høgskolesektoren er en fordel, men ikke en betingelse. Det er ønskelig at du har utstrakt interesse for og erfaring i tverrfaglig forskning og undervisning.
- Det er en fordel med erfaring fra nordisk byggeskikk.
- Det er viktig at du er engasjert i energi- og miljø/verdispørsmål med et bevisst personlig engasjement for bærekraftig arkitektur.
Personlige egenskaper
- Gode samarbeidsegenskaper, positiv innstilling til å arbeide i team
- En ekte interesse for å undervise og veilede unge mennesker
- Positiv innstilling til organisering og administrasjon av undervisning
Personlige og mellommenneskelige egenskaper vil bli lagt vekt på.
Vi tilbyr
- spennende og utviklende oppgaver i et sterkt og internasjonalt fagmiljø
- åpent og inkluderende arbeidsmiljø med engasjerte kolleger
- gunstige vilkår i Statens pensjonskasse
- ansattegoder og fordeler
Søkeprosessen
Du finner mer informasjon om NTNU som arbeidsplass og søkeprosessen her.
Lønn og vilkår
I stillingen som førsteamanuensis (kode 1011) vil du normalt lønnes brutto fra kr 725 000 - kr 1 018 000 pr. år, og i stillingen som universitetslektor (kode 1009) vil du normalt lønnes fra brutto kr 620 000 - kr 870 000 pr. år avhengig av kvalifikasjoner og ansiennitet. Fra lønnen trekkes 2 % lovfestet innskudd til Statens Pensjonskasse.
Ansettelsen blir gjennomført etter prinsippene i statsansatteloven, og lovverk som regulerer eksport av kunnskap, teknologi og tjenester. Etter ansettelsen må du påregne at det kan skje endringer i arbeidsområdet.
Det er en forutsetning at du kan være til stede ved og tilgjengelig for institusjonen på daglig basis.
Om søknaden
Søknaden og beskrivelsen av de vitenskapelige arbeidene som skal legges til grunn for bedømmelsen skal foreligge på engelsk eller norsk.
Vi gjør oppmerksom på at søknaden kun blir vurdert ut fra informasjonen som foreligger ved søknadsfristen. Sørg derfor for at søknaden din tydelig viser hvordan dine ferdigheter og erfaringer oppfyller kriteriene som er beskrevet over.
Hvis du har hatt permisjon eller annet avbrekk i din karriere, er det viktig at dette kommer fram i søknaden din slik at rekrutteringsgruppen kan ta hensyn til dette og at mengden av forskningen din kan være redusert som et resultat.
Søknaden må inneholde:
- Motivasjonsbrev
- CV, attester og vitnemål
- En beskrivelse av de vitenskapelige/arkitektoniske arbeider som du anser mest betydningsfulle, og - som du spesielt vil ha lagt til grunn for bedømmelsen
- En liste over øvrige arbeider (prosjekter, eventuelle artikler og andre publikasjoner)
- Navn og adresse til tre relevante referanser
- Redegjørelse for pedagogiske kvalifikasjoner, Dokumentasjon av pedagogiske kvalifikasjoner ved søknad og ansettelse i vitenskapelig stilling
Som søker oppfordres du til å bruke NOR-CAM som verktøy for dokumentasjon av din kompetanse
Vi tar hensyn til fellesarbeider. Dersom det er vanskelig å identifisere din innsats i fellesarbeidene, må du legge ved en kort redegjørelse for din medvirkning.
Ved vurdering av den best kvalifiserte, legger vi vekt på utdanning, erfaring og personlige og mellommenneskelige egenskaper. Vår vurdering vil bygge på dokumentert pedagogisk materiale, fremstillingsformer i de vitenskapelige arbeider, erfaring fra undervisning, doktorgrads- og mastergradsveiledning samt pedagogisk bakgrunn av annen art. Kvalitet og bredde vil bli vurdert, og åpen vitenskapspraksis anerkjennes.
NTNU forplikter seg til å følge evalueringskriterier for forskningskvalitet i henhold til The San Francisco Declaration on Research Assessment – DORA og forpliktelsene i CoARA om ansvarlig vurdering av forskning og anerkjennelse av en større bredde av faglige bidrag. Dette innebærer at vi legger spesielt vekt på kvaliteten og den faglige bredden dine vitenskapelige arbeider dokumenterer. Vi tar også hensyn til forskningsledelse og deltakelse i forskningsprosjekter. Vi legger størst vekt på dine vitenskapelige arbeider fra de siste fem år.
Søknaden din vil bli vurdert av en sakkyndig komite. Aktuelle kandidater vil bli invitert til prøveundervisning og intervju.
Generell informasjon
Inkludering og mangfold er en styrke. Vi ønsker at våre ansatte skal speile befolkningen, og søker til enhver tid de beste hodene. Dette gir NTNU økt produktivitet, innovasjon, bedre beslutningsprosesser, økt medarbeidertilfredshet og det konkurransefortrinnet vi trenger for å gjennomføre vårt samfunnsoppdrag innen forskning og utdanning.
NTNU legger vekt på tilrettelegging og oppfordrer deg som kvalifisert kandidat til å søke uavhengig av kjønn, funksjonsevne, hull i CV eller kulturell bakgrunn.
NTNU ønsker å øke kvinneandelen i sine vitenskapelige stillinger, og har en rekke virkemidler for å fremme likestilling.
Som ansatt ved NTNU må du til enhver tid rette deg etter endringer som utviklingen i faget medfører, og de organisatoriske endringer som vedtas.
Offentlig søkerliste med navn, alder, stillingstittel og bostedskommune utarbeides etter søknadsfristens utløp. Dersom du ønsker å reservere deg fra oppføring på offentlig søkerliste må dette begrunnes. Vurdering vil bli gjort i henhold til gjeldende lovverk. Du vil bli varslet om reservasjon ikke tas til følge.
Hvis du har spørsmål om stillingen kan du ta kontakt med instituttleder Daniel Johansen, tlf. 40283580, e-post: danjo@ntnu.no. Hvis du har spørsmål om ansettelsesprosessen kan du ta kontakt med HR-konsulent Natalia Swahn, e-post: natalia.swahn@ntnu.no.
Synes du dette ser interessant ut, og i samsvar med dine kvalifikasjoner, sender du oss din søknad elektronisk via jobbnorge.no med CV, vitnemål og attester vedlagt. Ved forespørsel må du kunne fremskaffe bekreftede kopier av din dokumentasjon.
Søknadsfrist: 02.06.2025