Byarkitektene svarer: Sverre Landmark bommer kraftig på hva som er vårt virkeområde

Det er alltid på sin plass å orientere seg om fakta før kritikken hagler, og slik vi ser det bommer Sverre Landmark kraftig på hva som er vårt virkeområde, skriver byarkitektene i Trondheim, Bergen og Stavanger.

Av Henrik Lundberg, Maria Molden og Are Risto Øyasæter

Det er alltid på sin plass å orientere seg om fakta før kritikken hagler, og slik vi ser det bommer Sverre Landmark kraftig på hva som er vårt virkeområde, skriver byarkitektene i Trondheim, Bergen og Stavanger.

Av Henrik Lundberg, Maria Molden og Are Risto Øyasæter

De seks byarkitektene var forrige uke samlet i Oslo. Fra venstre: Are Risto Øyasæter (Trondheim), Henrik Lundberg (Stavanger), Maria Molden (Bergen), John Luna (Ullensaker), Halvor Kloster (Lillestrøm) og Therese Øijord Rustad (Indre Østfold)

Foto: Torgeir Holljen Thon
>

Det er mulig at det var et litt utydelig budskap i artikkelen fra møtet mellom byarkitektene, men det er ingen grunn til å parkere byarkitektrollen av den grunn. 

Byarkitektene har i utallige sammenhenger nettopp snakket i store engasjerende ord om arkitekturens relevans for de store samfunnsoppgavene og utfordringer vi står overfor. Det er byarkitektene som utarbeider kommunenes arkitektur og byformingsstrategier.

Bergen har Arkitektur+, og tilsvarende dokumenter er underveis i Trondheim og Stavanger. De beskriver hvordan arkitektur kan brukes til å nå samfunnsmessige mål, de samme mål som Landmark etterlyser, og ansvarliggjør utbyggere og bestillere både i privat og offentlig sektor.

>

Setter dagsorden og utfordrer kommunen

I Bopilot-prosjektet satte Byarkitekten i Bergen boligarkitektur på dagsorden for å debattere hvordan bolig, nabolagstilhørighet og deling av areal og ressurser er viktig for å løse ressurs- og arealknapphet samt folkehelseutfordinger med utenforskap og ensomhet. 

Og gjennom sitt arbeid har Byarkitekten også utfordret kommunen på grensen for offentlig-privat-samarbeid for å løse boligkrisen.

Tilsvarende initiativ for Stavanger er under utvikling av byarkitekten der. I Bergen har det også vært jobbet for å vise hvilken betydning arkitektur har for inkludering i pilotprosjektet for Bergen inkluderingssenter. 

Mange av byarkitektene har klart å få et virksomt program for bærekraftig byggeri som FutureBuilt ut til resten av landets storbyer og jobber løsningsorientert og kreativt inn i byråkratiet hver dag i enkeltsaker. Alt sammen er godt dokumentert tidligere i dette bladet og ikke minst på nettsider og sosiale medier.

Ikke så uenige

Det er derfor ikke lett å forstå motivasjonen bak Sverre Landmarks kommentar om oss byarkitekter. Det er alltid på sin plass å orientere seg i fakta før kritikken hagler, og slik vi ser det så bommer han kraftig på hva som er vårt virkeområde. Han virker frakoblet diskusjonene om hva det vil si å arbeide strategisk med arkitektur, og diskusjonen som har vært rundt byarkitektenes samfunnsoppdrag.

Det mangler ikke på saker her på Arkitektur om hva byarkitekter gjør, ikke minst det som kom som støtte før vingeklippingen av byarkitekten i Bergen. Vi anbefaler Landmark å lese seg opp. Ta gjerne en titt på Arkitektur+. Byarkitekten i Bergen står også klar til et oppklarende møte når han kommer på besøk til Bergen neste gang. Vi er nok ikke så uenige. 

>
>
>