Meninger / Debatt
Vi må snakke om Gaute
Av Ulf Grønvold
Fjorden vår trenger mer enn opprenskning – den trenger oksygentilførsel for å komme til hektene igjen.
Fjorden vår trenger mer enn opprenskning – den trenger oksygentilførsel for å komme til hektene igjen.
Kjære James,
Jeg må bare si det: Don’t kill that cat!
Hvert år, cirka en uke før jul, stiller ektemannen det klassiske spørsmålet: «Hva ønsker du deg til jul i år?» Og hvert år har jeg nøye tenkt gjennom ønskelisten min – det gjelder å utnytte sjansen. Men i år, James, er det du som kan trekke den gjeveste gaven opp fra sekken. I år ønsker jeg meg bobler. Ikke de eksklusive av typen champagne, heller ikke «lykkebobler» eller «hverdagsbobler». Nei, jeg ønsker meg James S. J. Bubbles.
Jeg både erfarer og leser at den japanske kjøkkenkniven er funnet frem i kommuneøkonomien – tøffe tider krever skarpe redskaper. Likevel tar jeg mot til meg og ber deg finne frem lommeboken til en liten, men het pilot.
For skal vi lykkes med fremtidens byutvikling, må vi også utnytte teknologiske fremskritt der de kan gi størst effekt.
Oslos byutvikling vil fortsette langs fjorden de neste årene, med indre havnebasseng som en sentral brikke. Fjorden er en del av gullet i denne utviklingen, både på Grønlikaia og Filipstad. Dessverre har vi en stor utfordring: den beryktede «Lurven». Nå kan du, James, bli årets fjordgartner 2025 ved å ta grep.
For å forbedre forholdene innerst i fjorden, langs kaiene og strendene våre, foreslår jeg at vi tester ut bobleanlegg. Ikke som de som allerede finnes ved Dronningen havn, som holder luksusbåtene isfrie om vinteren. Nei, her snakker vi om nanobobleteknologi – små bobler som blir værende i dypet, der de gjør sin magi.
Teknologien viser at oksygen i vannet gir klart vann og bedre forhold for marint liv. Det er som med boligene våre: daglysmålinger er vinn eller forsvinn for gode planforslag. Nå kan vi gjøre noe tilsvarende for livet under vann.
På årets fjordredningskonferanse møtte jeg Øyvind fra Hydrofence, som jobber for å få testet denne teknologien i Norge. Mange steder kunne vært aktuelle for en pilot, men indre Oslofjord er en unik kandidat. Skal vi ta fremtidens løsninger på alvor, kreves samarbeid mellom forskning, næringsliv og myndigheter. Kanskje fungerer det ikke, men spørsmålet er: Har vi råd til ikke å prøve?
Det er allerede mange spennende initiativer i gang. Hafslund samarbeider med NIVA og Troll Systems om gjenopplivningstiltak i Paddehavet, og de gjør en fantastisk jobb. Min drøm er at teknologiske løsninger blir integrert i større områdeutviklinger.
Som du selv sier, James: Byen vår omkranses av grønne og blå verdier. Nå har vi muligheten til å gjøre en ekstra innsats i brytningspunktet mellom fjord og land. Kanskje blir dette året du blir kåret til Fjordgartneren 2025?
Jeg håper også at flere bedrifter ser bærekraftsverdien av å bidra til å forbedre forholdene for det marine livet. Norge, som en stolt maritim nasjon, har et ansvar. Fjorden vår trenger mer enn opprenskning – den trenger oksygentilførsel for å komme til hektene igjen.
Til slutt vil jeg nevne at Grevinnen, aka ordføreren Anne Lindboe, åpnet Fjordredningskonferansen 2024 med brask og bram. Nå kan du avslutte året med stil – og bobler – i et privatoffentlig samarbeid.
Jeg lover å tenke på fjorden den 23. desember, klokken 21.00. Dessverre kan vi ikke fortsette med «Same procedure as every year, James!».
Meninger / Debatt
Av Ulf Grønvold
Meninger / Debatt
Av Even Bakken
Meninger / Debatt
Av Kai Reaver
Meninger / Debatt
Av Tova Linnea Schönbeck
Meninger / Debatt
Av Espen Vatn
Meninger / Debatt
Av Fredrik Lund