Hva skjer egentlig med arkitektkompetansen?

Det er betimelig å spørre om vi er vitne til en strukturendring i bransjen, og om det er grunn til bekymring.

Av Henrik Lundberg

Det er betimelig å spørre om vi er vitne til en strukturendring i bransjen, og om det er grunn til bekymring.

Av Henrik Lundberg

Henrik Lundberg, byarkitekt i Stavanger.

Foto: Sigrun Sætrevik/Stavanger kommune
>

Det er et litt rart svar Arkitektbedriftene gir på mitt spørsmål om hva organisasjonene gjør for å øke kompetansen i kommunene. Det bekreftes at organisasjonene står sammen og «etterlyser by- og riksarkitekter, statlig og kommunal arkitekturpolitikk, og flere arkitekter, interiør- og landskapsarkitekter inn i kommunene» – og at det arbeides for å øke bestillerkompetansen i det offentlige. Men etter det får vi vite at vi har ansvar selv.

Joda, arkitekter bør delta mer i det offentlige ordskiftet. Men ærlig talt: vi organiserer oss fordi det å stå sammen gir større tyngde. Da forventer vi et visst gjennomslag.

Fortell oss gjerne mer hva dere gjør!

>

Det er ikke bare i kommunene det mangler arkitekter. De er i ferd med å forsvinne i det private også. I byene utenfor Oslo går stadig flere oppdrag til kontorer i nettopp Oslo – eller København. Det uthuler den lokale kompetansen, de lokale arkitektene taper stadig oppdrag og det kan føre til at de over tid forsvinner.

To tunge drivere står bak. Kommunene etterspør høyeste kompetanse, uansett kompleksitet på oppdrag. De ønsker å toppe laget i konkurranser og parallelloppdrag, med den konsekvens at ingen lokale tilbydere klarer å matche cv-bredde og - tyngde.

Samtidig ser de lokale, private utviklere at kontorene fra Oslo og København lager prosjekter med storby-briller på. Det er ofte tre-fire etasjer mer enn det lokale arkitekter ville begitt seg ut på. Derved forsvinner også private oppdrag ut av regionen.

Det er betimelig å spørre om vi er vitne til en strukturendring i bransjen, og om det er grunn til bekymring? Det ser ut til å gå mot færre og større praksiser, uten lokal tilhørighet i de mange stedene de opererer, og derfor med begrenset stedlig kunnskap.

Jeg har spurt Arkitektbedriftene hvor stor andel danske kontor har i det norske markedet. Det visste de ikke. Jeg har tidligere spurt om NAL, via sine medier, kan fortelle kommunene at lokal kompetanse har verdi, og at de derfor i større grad må etterspørre den. Og finne ut av det juridiske slik at det blir mulig også for innkjøpsavdelingene, som ofte legger de viktigste føringene.

Det har ikke kommet svar, ennå.

>
>
>