Meninger / Debatt
Bygge for mennesker eller for markedet?
Av Robin Haugaas
Alle tre forslagene har sterke kvaliteter og ulike grep for å løse oppgaven, men jeg tror det er dette forslaget som vinner konkurransen.
Alle tre forslagene har sterke kvaliteter og ulike grep for å løse oppgaven, men jeg tror det er dette forslaget som vinner konkurransen.
Magnus Ravlo Stokke, master i arkitektur (AHO) og vert for Arkitektpodden.
Foto: byAkselArkitektkonkurransen om det nye nasjonale minnestedet for 22. juli skal snart avgjøres og offentliggjøres. Som alltid når noe skal avgjøres, melder det seg et spørsmål: Hvem vinner?
Jeg var til stede da de tre finaleforslagene ble presentert for presse og publikum 29. januar i år – en enkel og verdig seanse med innledninger fra statsråden, KORO, juryleder Marianne Borgen og presentasjon av prosjektene.
De tre nominerte prosjektene er:
– «22 July National Memorial» av Raqs Media Collective, et indisk kunstnerkollektiv med bred erfaring fra arkitektur, utstillinger, kuratering og visuell kunst.
– «En opprettholdelse» av Matias Faldbakken, med bistand fra arkitekt Erik Langdalen og Ingrid Steen-Chabert.
– «En minnelund for 22. juli» av Henning Sunde (Rodeo Arkitekter), billedkunstner Hanne Tyrmi og landskapsarkitekt Rainer Stange.
Raqs Media Collective presenterer et skulpturelt landskap bestående av abstrakte former i ulike materialer og farger, med LED-skjermer og belysning som endrer seg over tid. Figurene omslutter og inviterer til fysisk kontakt – man kan sitte på dem, klatre, søke skygge eller bruke dem som talerstol. Glass og reflekterende materialer kombinert med lysteknologi gir et prismeaktig lysspill.
Hele komposisjonen tar utgangspunkt i en sirkulær form – inspirert av nasjonalfuglen fossekallen i flukt og den ødelagte urskiven etter eksplosjonen. Den karakteristiske vifteformen gjentas i ulike skala og uttrykk. Forslaget inviterer til både uformell bruk og stille refleksjon.
Matias Faldbakken, med Langdalen og Steen-Chabert, har levert konkurransens mest kompromissløse forslag: en massiv rigg av malt stål som omslutter en stor mosaikkfugl – en vadefugl som speiler seg i Tyrifjorden, laget av knuste fliser. Rammen er den samme som tidligere ble brukt til å lagre Picasso/Nesjar-relieffene under byggearbeidene.
Det sterke uttrykket forsterkes av at mosaikken er tenkt bygget i samarbeid med pårørende. Plassen rammes inn av 22. juli-senteret, Høyblokka og det monumentale verket, og vil stå som et kraftfullt romlig utsagn. Forslaget gir assosiasjoner til både ruiner, vern og et verk i prosess. Rommet krever nærvær – og det trenger mennesker for å gi mening.
Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange har levert et prosjekt der arkitektur, landskap og kunst går sømløst sammen. Forslaget består av et landskapsrom med årstidsbasert vegetasjon og monumentale metallstammer – noen oppreist, noen felt. De fungerer som symboler på liv som ble brutalt avbrutt. I sentrum står en struktur som minner om en rot, med navnene til ofrene.
Her møter vi naturens rytmer: det som spirer og gror, visner og faller. Det skapes et rom der det stumme og det levende eksisterer samtidig. Plassert vis-à-vis Jumana Mannas steinmosaikk på andre siden av Høyblokka, oppstår det et sterkt samspill mellom forgjengelighet og det bestandige.
Alle tre forslagene har sterke kvaliteter og ulike grep for å løse oppgaven. Raqs gir oss et lekent og åpent rom for tolkning. Faldbakken & co leverer et kompromissløst og hardtslående verk. Sunde, Tyrmi og Stange presenterer et sammensatt, lesbart og poetisk sted.
Juryen har langt mer innsikt i prosessene og teamene enn vi utenforstående har tilgang til. Men basert på det som er synlig for publikum, fremstår forslaget fra Sunde, Tyrmi og Stange som det mest helhetlige. Det er et tydelig og varig landskap som kan romme både det vonde og det vakre – og som lar naturens syklus bidra i det kollektive minnet.
Jeg tror det er dette forslaget som vinner konkurransen.
Fasiten kommer 8. april.
Meninger / Debatt
Av Robin Haugaas
Meninger / Debatt
Av Camilla Moneta
Meninger / Debatt
Av Ny Boligplan
Meninger / Debatt
Av Paul Grøtvedt
Meninger / Debatt
Av Erling Fossen
Meninger / Debatt
Av Simon Krohn-Hansen