Meninger / Debatt
Vi må snakke om Gaute
Av Ulf Grønvold
Samfunnet utfordres av varmere, villere og våtere vær. Det ropes varsku om tap av natur. Vi må jobbe for å unngå dette, og samtidig utnytte mulighetene for bærekraftig stedsutvikling.
Samfunnet utfordres av varmere, villere og våtere vær. Det ropes varsku om tap av natur. Vi må jobbe for å unngå dette, og samtidig utnytte mulighetene for bærekraftig stedsutvikling.
Vi har allerede kunnskap om hvordan vi kan tilpasse oss framtidens klima og ivareta naturmangfoldet, men den er spredt på mange aktører og miljøer. For å lykkes kreves derfor koordinering og samarbeid på tvers av faglige siloer, sektorer og forvaltningsnivåer.
Overvannshåndtering kan stå som et konkret eksempel på denne nødvendige omstillingen.
Mange kommuner har gått fra å utelukkende lede overvann ned i rør under bakken, og grave ned bekker, til å lede overvannet i flomveier på overflaten.
Åpne, robuste overvannsløsninger og sammenhengende blågrønn infrastruktur gir høy samfunnsnytte, i kraft av sine økologiske og tekniske funksjoner og som bidrag til folkehelse og trivsel. Likevel forutsetter dette hydrologisk og landskapsfaglig kompetanse i by- og stedsutviklingen, fra rullering av kommuneplanens arealdel til kommunalteknisk drift.
For å lykkes med dette kan det være behov for omstilling av forvaltningspraksis med ulike grep, for eksempel at nye stemmer får plass rundt beslutningsbordet, eller at nye rutiner og verktøy må tas i bruk.
Vi ser oftere krav til blågrønn faktor i arealplaner. Dette er et nyere verktøy som prioriterer åpne naturbaserte løsninger til overvannshåndtering og sikrer areal til beplantning og fordrøyning av overvann. Ved riktig implementering vil risiko for oversvømmelser i tettbygde strøk reduseres og kommunale driftskostnader begrenses.
Naturbaserte løsninger vil også gi bedre livsvilkår for andre arter, fra stedegne moser til bier og fugler, og kan til en viss grad avbøte noen skadelige virkninger av tekniske inngrep i naturen.
Blågrønn faktor ble utviklet av Dronninga landskap, COWI og CF Møller på bestilling av Oslo og Bærum, to av kommunene som deltok i klimatilpasningsnettverket i det statlige programmet Framtidens byer for en del år siden. I ettertid har verktøyet blitt videreutviklet og kvalitetssikret av Norsk standard, og kan anbefales implementert i utvikling av alle landets tettbygde strøk.
Eksempelet viser hvordan fremoverlente kommuner i samarbeid med kompetansemiljøer i privat sektor kan bidra til verdifull innovasjon og mer bærekraftige løsninger. Gode initiativ kan ofte komme fra dem som har støvlene på, og derfor er det viktig å tilrettelegge for læring og erfaringsdeling gjennom nettverk og samlinger.
Bylivsenteret, Vestland fylkeskommune, Voss herad og Distriktssenteret vil bidra til dette. Derfor inviterer vi til Bylivkonferansen, hvor vi samler gode krefter innen stedsutviklingsfeltet.
På årets konferanse vil vi skissere en framtid der samfunnet håndterer klimaendringene og styrker naturmangfoldet, samtidig som vi utvikler steder folk vil bo og bli.
Mange aktører tar turen til Voss for å dele av sine erfaringer og gi innblikk i sine arbeidsmetoder for naturvennlig, klimarobust og attraktiv stedsutvikling. Enda flere kunne blitt invitert til å bidra, men de uformelle samtalene må også få rom til å utfolde seg.
Vi vil få presentert gode eksempler på innovative prosesser og gjennomførte prosjekter, som Hovinbekken og taket på Vega Scene. Vi skal høre fra kommuner og forskere som arbeider med strategiske plangrep og stedsforankret medvirkning. Og vi skal på befaring uansett vær.
I bunn og grunn ønsker vi å tilrettelegge for en best mulig samtale, på tvers av faglige siloer, nivåer og sektorer. Samtalen vil bare bli viktigere i årene som kommer, og alle med interesse for bærekraftig stedsutvikling kan spille en rolle.
På vegne av arrangørene vil jeg ønske deg velkommen til Bylivkonferansen på Voss 10. og 11. september!
Meninger / Debatt
Av Ulf Grønvold
Meninger / Debatt
Av Even Bakken
Meninger / Debatt
Av Kai Reaver
Meninger / Debatt
Av Tova Linnea Schönbeck
Meninger / Debatt
Av Espen Vatn
Meninger / Debatt
Av Fredrik Lund