Norske arkitekters landsforbund vs Arkitektforbundet

Jeg har ikke før inntil i går kunnet plassere denne ugne følelsen ved å lese at min klubb omtales som Arkitektforbundet, skriver Magne Magler Wiggen.

Av Magne Magler Wiggen

Jeg har ikke før inntil i går kunnet plassere denne ugne følelsen ved å lese at min klubb omtales som Arkitektforbundet, skriver Magne Magler Wiggen.

Av Magne Magler Wiggen
Magne Magler Wiggen. Foto.

Magne Magler Wiggen er siv. ark MNAL og daglig leder i mmw.

Foto: mmw
>

Forleden skulle jeg besøke Nasjonalmuseet og trengte da bekreftelse på mitt medlemskap i Norske Arkitekters landsforbund (NAL). Jeg kan ikke riktig huske å ha noe medlemskort lenger, derfor tenkte jeg et skjermbilde fra NALs hjemmeside ville duge.

I jakt på medlemskapsdokumentasjon stusser jeg over å måtte logge meg inn via nettstedet som heter:

www.arkitektforbundet.no

Dette er altså nå blitt adressen til Norske arkitekters landsforbund.

Jeg leser jo stadig bruk av ordet Arkitektforbundet på NALs hjemmeside og i nyhetsbrev. Det underlige er at jeg da likesom hver gang har kjent på en besynderlig motvilje.

Jeg har ikke før inntil i går kunnet plassere denne ugne følelsen ved å lese at min klubb omtales som Arkitektforbundet.

>

Men i går kom jeg på det under medlemsmøtet til Arkitekturmuseet venneforening i Nasjonalmuseet. Da jeg brakte det på banen kunne nemlig både Erik Collett, Ulf Grønvold og Elisabeth Seip minne om at Arkitektforbundet jo var nazistenes arkitektforening.

Og da husket jeg hvordan Odd Østby, som min professor på AHO mot slutten av 1980-tallet, fortalte oss om dette.

At NAL ble overtatt av NS-folk, at arkitekter ble forsøkt pålagt gjenoppbygningsarbeid for tyskerne og at de aller fleste medlemmer i NAL meldte seg ut i protest.

Som konsekvens av dette startet NS Arkitektforbundet, eller Norges Arkitektforbund som de kalte seg.

Pernille i biblioteket kunne fortelle at Kjetil Moe sitter med masse dokumentasjon på nettopp dette.

Og det hadde vært svært interessant å høre mer om Arkitektforbundets aktiviteter under krigen, så om du har noe å dele, Kjetil, tror jeg det ville vært interessant for mange.

Selv vil jeg med dette innlegget oppfordre våre ledere til i mindre grad å omtale vårt alles kjære Norske arkitekters landsforbund som Arkitektforbundet.

Jeg vil også satt pris på om vi kunne fått en internettadresse som ikke hver gang jeg trengte den ga dårlig smak i munnen.

Med ønske om en fredelig jul til alle MNALere!

>
>
>