Nye Ullevål: Tenk, ikke riv!

Det viktig at vi nå får til en nyansert samtale om hvordan vi best kan bevare Ullevål sykehus sin essens – samtidig som vi skaper rom for fremtidens behov.

Av Anders Iversen Klang

Det viktig at vi nå får til en nyansert samtale om hvordan vi best kan bevare Ullevål sykehus sin essens – samtidig som vi skaper rom for fremtidens behov.

Av Anders Iversen Klang
Ullevål_Illustrasjon_Maskingården

Dagens sentralt plasserte økonomigård bevares og omformes som nærsenter og pulserende hjerte for området på Ullevål sykehus, mener Henning Larsen

Illustrasjon: Henning Larsen
>

Ullevål sykehus representerer et stykke samfunnshistorie som mange er knyttet til og verdsetter. Som det ble påpekt i Aftenposten sist fredag, er det fortsatt enkelte som kjemper for å bevare sykehuset.

Som arkitektfirma har vi i Henning Larsen på oppdrag fra Oslo Universitetssykehus sett på hvilke muligheter som finnes når det gjelder videreutvikling av området og hvordan nye Ullevål kan være med på å ruste Oslo for fremtiden. 

Staten har bestemt at Ullevål sykehus skal flyttes. Da er det vår plikt å bidra til at nye Ullevål blir et godt sted å bo og være – et bidrag til Oslo kommunes ambisjon om å bli verdens beste by.

Hvordan skal vi lykkes? Vi er av den oppfatning at vi må sikre etterbruken av Ullevål med utgangspunkt i historien og bynaturen som er der, samtidig som området transformeres ut fra framtidens behov. Alle i Oslo har et forhold til Ullevål sykehus. Og alle som én, enten vi er pasient, pårørende, arbeidstaker, nabo eller Oslo-boer, har et ansvar for å forvalte etterbruken med respekt og verdighet.

>

Bevare for fremtiden

Vi er inne i en viktig brytningstid hvor hensynet til klimagassutslipp, bynatur og stedsidentitet er sentrale begreper i den arkitektoniske idéen når nye områder skal utvikles. Å bevare, omforme og gi de historiske bygningene og grøntområdene på Ullevål nytt innhold, i en ny struktur, gir mulighet for å skape en levende bydel som bærer med seg en viktig historie.

Bygningene blir ikke bare dekorative elementer, men betydningsfulle bidrag til områdets uttrykk. Her har vi muligheten til å skape et internasjonalt forbilde på miljømessig byutvikling, med utgangspunkt i omforming og etterbruk.

Anders Iversen Klang Byplanlegger

Anders Iversen Klang er byplanlegger i Henning Larsen.

Foto: Henning Larsen

Grønne rom som nerve

Vi foreslår en plan for å sikre parker, natur og naturlige karbonlagre gjennom bevaring av over 850 gamle og verdifulle trær på Ullevål. Gjennom å koble de ulike grøntområdene sammen, skapes det en sammenhengende bynatur – en korridor som legger til rette for overvannshåndtering, gode opplevelser og et styrket biologisk mangfold.

Nye Ullevål skal fungere som en grønn lunge i byen, hvor innbyggerne kan finne ro og nærhet til naturen.

Byrådet har i sitt forslag til Kommuneplanens samfunnsdel vært svært ambisiøse og viet et eget kommunemål til ambisjonen om å gjøre Oslo mer grønn og levende. Ullevål er kanskje en liten brikke i hele Oslo-puslespillet, men vi mener likevel at det ikke finnes noe sted som er mer egnet enn Ullevål til å bidra inn mot dette målet.

Laboratoriehagen, Ullevål sykehus.

Mer enn boligbygging

Ullevål er et av de siste store utviklingsområdene i indre Oslo. Tomten egner seg svært godt som et fremtidig bolig- og byutviklingsområde med sjel, identitet og variasjon, og vil være et viktig bidrag for å nå Oslo kommunes store behov for boliger i årene som kommer. 

Her trengs til og med ikke store infrastrukturinvesteringer for at området skal fungere. Det bidrar sykehusfunksjonens rasjonalitet og hovedstruktur til å løse. 

Denne transformasjonen handler om mer enn å bygge boliger – det handler om å forme et levende og grønt nabolag som blir en viktig del av Oslos fremtid. Nye Ullevål er en mulighet til å skape noe varig, med plass til både historie og innovasjon. En bydel som Oslo kan være bruke som forbilde og være stolt av i generasjoner fremover.

Dette får vi best til om aktører fra ulikt hold tidlig kommer sammen, tåler å ha ulike meninger, og gjennom samarbeid skaper felles løsninger til det beste for byen.

Vi har ikke råd til å prate forbi hverandre i en sak som er så viktig for den framtidige utviklingen av byen vår.

>
>
>