Meninger / Debatt
Vi må snakke om Gaute
Av Ulf Grønvold
Jeg blir litt usikker når Hans-Jacob Roald spør om vi kan forhindre «her-kommer-jeg-arkitekturen». For vi har jo vært her «hele tiden», skriver Lene Berger Henriksen hos Henning Larsens bergenskontor.
Jeg blir litt usikker når Hans-Jacob Roald spør om vi kan forhindre «her-kommer-jeg-arkitekturen». For vi har jo vært her «hele tiden», skriver Lene Berger Henriksen hos Henning Larsens bergenskontor.
Arkitektur publiserte den 2. mai en sak der dosent Hans-Jacob Roald stiller spørsmålstegn ved om vi klarer å forhindre «Her-kommer-jeg-arkitekturen» på Dokken i Bergen. Teksten presenterer hva enkelte arkitekter frykter og håper for Dokken, der blant andre arkitekt Arild Eriksen stiller spørsmål om hva det betyr at et multinasjonalt arkitektselskap får plass ved planbordet.
Jeg tror kanskje problemstillingen er feil. For ja, Henning Larsen er et globalt arkitektselskap. Vi har kontorer i alt fra København, Oslo, Berlin, Stockholm og Sydney, til Hong Kong, Singapore og New York. Men, vi har også et stort lokalt kontor i Bergen, med mer enn 30 arkitekter, planleggere og interiørarkitekter. Og vi har hatt vår tilstedeværelse i Bergen i mer enn 30 år.
Beskrivelsen av Henning Larsens team som et multinasjonalt arkitektfirma blir derfor litt upresis. Vi er en del av et multinasjonalt arkitektselskap, og eid av et multinasjonalt konsulentselskap Rambøll, men vi har altså hatt tilstedeværelse i Bergen over lang tid. Og porteføljen av bergenske prosjekter er stor. Vi har arbeidet med Georgernes Verft, Kode, Bergen Rådhus, Slakthustomten og Torgallmenningen, for å nevne noe som kanskje er gjenkjennelig.
Jeg blir derfor litt usikker når Roald spør om vi kan forhindre «her-kommer-jeg-arkitekturen», for vi har jo vært her «hele tiden»?
Og når Arild Eriksen i Fragment (som selv ikke har bodd i Bergen på «noen år») kommenterer at det å velge Henning Larsen er et dårlig tegn for utviklingen av Dokken, da kjenner jeg på frustrasjon. For vi i Henning Larsen kjenner Bergen og Dokken, og vi forstår Bergens historie, kultur og arkitektur. Vi kjenner byen, menneskene og de utallige meningene. Vi forstår og respekterer bergensk, kompleksiteten i byutvikling og balansen mellom de utallige hensyn som skal tas.
Sammen med Statsbygg ønsker vi at samlokaliseringen av Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet skal bli et pioneren på Dokken gjennom å designe et bygg som fungerer godt på lag med historien, Laksevåg, Puddefjorden, Dragefjellet, sjøen, besøkende og bergenserne. Vi vil arbeide sammen med Asplan Viak AS, Plan- og bygningsetaten i Bergen og Byarkitekten i Bergen for å sikre at det blir et godt prosjekt som vil fungere sammen med resten av utviklingen på Dokken.
Vi som driver med byutvikling og arkitektur i Henning Larsen forventer både meninger, diskusjon og uenighet underveis i prosjektene våre. Særlig i Bergen. Men rett skal være rett: Vi har mer enn 30 års tilstedeværelse i Bergen, og er ikke bare et multinasjonalt selskap som kommer for å presse internasjonal arkitektur nedover Bergen by.
Eg e i alle fall fra Bergen.
Meninger / Debatt
Av Ulf Grønvold
Meninger / Debatt
Av Even Bakken
Meninger / Debatt
Av Kai Reaver
Meninger / Debatt
Av Tova Linnea Schönbeck
Meninger / Debatt
Av Espen Vatn
Meninger / Debatt
Av Fredrik Lund