Uttalelser om Gamle Gaustads fremtid krever oppklaring

Vi mener Gamle Gaustad med sine store og frodige uteområder har et unikt potensial når det gjelder å tilrettelegge for langtidsrehabilitering av alvorlig psykisk syke i Oslo.

Av Kristin Lie Romm, Erlend Gardsjord og Magnus Johan Engen

Vi mener Gamle Gaustad med sine store og frodige uteområder har et unikt potensial når det gjelder å tilrettelegge for langtidsrehabilitering av alvorlig psykisk syke i Oslo.

Av Kristin Lie Romm, Erlend Gardsjord og Magnus Johan Engen
Drivhus på Gaustad

– I 1855 ble Gaustad åpnet som resultat av en prosess som hadde pasienter og fag i sentrum. Det har gått snaue 200 år, og grunnlaget for den prosessen er like aktuell i dag som den gang, skriver innleggsforfatterne.

Foto: Solveig Nygaard Langvad
>

Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Hødal i Helse Sør-Øst kommer med noen oppsiktsvekkende uttalelser om gamle Gaustad sykehus i en sak i Arkitektur den 25. juni.

Uttalelsene fra kommunikasjonsrådgiveren har i etterkant skapt forvirring, og vi mener de krever presisering.

I artikkelen forteller Hødal at det er bestemt at drift av psykiatriske behandlingstilbud på Gamle Gaustad må vike, for «her blir det merkantile funksjoner, kontorer og slikt». Dette stemmer ikke overens med det vi er fortalt av sykehusdirektøren ved Oslo Universitetssykehus (OUS).

>

Ukjent beslutning

Oss bekjent foreligger det ikke en beslutning om kontorer og merkantile funksjoner på Gaustad. Det finnes riktignok en mulighetsstudie fra 2018/19 som illustrerer noe lignende, men den ble aldri vedtatt og fyller ikke de behovene klinikken har.

Videre hevdes det at lokalene på Gaustad ikke er egnet til pasientbehandling. Dette stemmer ikke, noe vi har argumentert for og fått støtte for fra arkitekthold.

Kristin Lie Romm Psykiater og Seksjonsleder ved Regional kompetansetjeneste for tidlig intervensjon ved psykose, Klinikk psykisk helse og avhengighet, OUS /førsteamanuensis Universitetet i Oslo

Kristin Lie Romm er psykiater og seksjonsleder ved Regional kompetansetjeneste for tidlig intervensjon ved psykose, Klinikk psykisk helse og avhengighet, OUS /førsteamanuensis Universitetet i Oslo

Foto: privat

Lovet et mandat

Klinikk psykisk helse og avhengighet ved OUS har tvert imot ønsket seg, og blitt lovet, et mandat for å utrede muligheter for pasientgruppen som det ikke finnes noen god løsning for på Aker (alvorlige psykiske lidelser med stort og langvarig rehabiliteringsbehov).

Utforsking av muligheter for fremtidig pasientbehandling på gamle Gaustad sykehus vil stå helt sentralt i en slik utredning. Dette mandatet skulle vi allerede ha fått, men det er blitt utsatt i påvente av saksbehandling i styret i Helse Sør-Øst.

Det er uheldig hvis Helse Sør-Øst nå kommuniserer andre tanker om bruken av disse områdene enn det som faktisk er bestemt og OUS har fått informasjon om.

Erlend Gardsjord er psykiater/overlege, PhD, Enhetsleder, Seksjon for tidlig psykosebehandling, Klinikk psykisk helse og avhengighet, OUS.

Erlend Gardsjord er psykiater/overlege, PhD, Enhetsleder, Seksjon for tidlig psykosebehandling, Klinikk psykisk helse og avhengighet, OUS.

Foto: privat

Alt passer ikke på Aker

Hødal skal ha rett i at vi ønsker oss nye bygg i psykiatrien, men vi har mange ulike funksjoner i vår klinikk. Noen vil passe godt på Aker, andre ikke. Og nei, vi er ikke fornøyde med det som finnes av grønt og muligheter for aktivitet innimellom de tette byggene på Aker.

Våre langtidspasienter har behov for noe annet, og det er ikke riktig å sidestille utearealer på Aker med parkområdene på Gaustad. Vi mener Gamle Gaustad med sine store og frodige uteområder har et unikt potensial når det gjelder å tilrettelegge for langtidsrehabilitering av alvorlig psykisk syke i Oslo.

Vi ønsker rådgivere og beslutningstakere fra Helse Sør-Øst velkommen til en tur rundt på gamle Gaustad med de undertegnede, og lover at de skal få et godt grunnlag for å kommunisere videre om mulighetene som ligger i dette anlegget.

Magnus Johan Engen Psykologspesialist, PhD, Ass. Avdelingssjef, Nydalen DPS, Klinikk psykisk helse og avhengighet

Magnus Johan Engen er psykologspesialist, PhD, Ass. Avdelingssjef, Nydalen DPS, Klinikk psykisk helse og avhengighet, OUS.   

Foto: privat

Må involveres tidlig

Vi vil avslutningsvis løfte frem et mer overordnet problem: Fagmiljøene må involveres tidlig i prosesser som dette. Nordens største sykehus skal romme høyspesialiserte funksjoner for pasienter og fagpersoner. Nå kan det virke som om de store ressursene i planleggingen legges ned før man innhenter den faktiske fagkompetansen.

I 1855 ble Gaustad åpnet som resultat av en prosess som hadde pasienter og fag i sentrum. Det har gått snaue 200 år, og grunnlaget for den prosessen er like aktuell i dag som den gang. La oss fortsatt styre med faget i fokus.

Innlegget har tidligere stått på trykk i Dagens Medisin.

>
>
>