Grjotangr Sauna Gratangen

Arkitekter

  • Erlikpluss Design Studio

Foto av sauna som står i vannkanten, grønt landskap. Mann i shorts står og ser utover vannet.

Grjotangr Sauna er et bygg skapt av folket, for folket i et lite lokalsamfunn i Gratangen. Initiativet ble tatt av Erlikpluss Design Studio, som tegnet og planla prosjektet, for så å starte prosessen med folkefinansering, innspillsrunder blant lokalbefolkningen og dugnader for å involvere lokalsamfunnet og skape lokalt engasjement.

Prosessen har hele tiden vært åpen og organisk, og man har funnet løsninger og gjort endringer underveis, kollektivt.

Arkitekt
  • Erlikpluss Bærekraftig Utvikling AS
Oppdragsgiver
  • Selvinitiert prosjekt
Bruttoareal
  • 20 kvm.
Kostnader
  • 150000 NOK eks. mva
Ferdigstilt
  • 2020
Arkitekt medarbeidere
  • Kyrre Midtbø Kalseth, industridesigner & energirådgiver
Interiørarkitekt medarbeidere
  • Agnar Kalseth, interiørark.
Adresse
Gratangsbotn, Gratangen
Materialbruk
  • Bygget av 80% gjenbruksmaterialer
Medvirkende kunstnere
  • Linn Kjersti Midtbø Kalseth
Kostnader
  • ca. 150 000 NOK eks. mva + ca. 1500 dugnadstimer
Interiør foto av en dame som kikker ut av et rundt vindu i en sauna.

Det sirkulære vinduet i saunaen er inspirert av den japanske zen-tradisjonen, hvor runde vinduer representerer harmoni.

Foto: Kyrre Midtbø Kalseth, Erlikpluss

Prosjektet er et resultat av gjenbruk av over 100 år gammelt tømmer. I tillegg er stort sett alt av vinduer og dører gjenbrukt, samt at man har brukt fornybare materialer, fortrinnsvis treverk, til resterende bygningskomponenter, som innervegg og kledning.

Bygningsvolumet er lite og kompakt og benytter meier som fundament for å få til en viss grad av mobilitet. Bygget er dermed flyttbart og offentlig tilgjengelig, noe som muliggjør plasseringen i strandsonen. Når det kommer til den byggetekniske kvaliteten, så har man fokusert på robuste løsninger, bevaring av gammel byggeskikk, kvalitet i materialer og ellers naturlige prinsipper for lufting og oppvarming ved bruk av vedfyrt ovn med gulvventil og høyt plasserte lufteventiler i omkledningsrommet.

Ovnen står sentralt i rommet og er plassert på samme vegg som inngangsdøren til saunaraommet, noe som gir en god varmefordeling og god sirkulasjon av luft og damp. Bygget har også utsmykking fra en lokal glasskunstner som en integrert del av arkitekturen. Dette bidrar til å styrke og formidle verdien av lokale kulturaktører, samt at det fremmer bruk av kunst som en naturlig del av offentlige bygg.

Foto av svart malt sauna i vinterlandskap med vann og fjell i bakgrunnen, en dame bærer en bøtte vann til saunaen.

Chop wood, carry water er mantraet i Grjotangr Sauna, og vi inviterer alle til å delta i denne enkle og vakre tradisjonen, som minner oss på å ta vare på oss selv.

Foto: Kyrre Midtbø Kalseth, Erlikpluss

Prosjektet viser hvordan man på lokalt plan og i liten skala kan realisere samfunnsnyttige prosjekter ved hjelp av gjenbruk, kollektiv innsats og minimal bruk av ressurser. Bærekraftsbegrepet, slik vi ser det, rommer både økologiske, økonomiske, sosiale og kulturelle aspekter.

Gjennom planleggingen, finansieringen, byggingen og bruken av Grjotangr Sauna, mener vi at vi vil bidra til realiseringen av alle disse aspektene. For lokalsamfunnet skaper prosjektet en ny møteplass og et nytt tilbud som også er med på å forbedre folkehelsen, de sosiale relasjonene og ikke minst bidra positivt til attraktiviteten til en liten distriktskommune.

Plan tegning av sauna, Arkitekt tegning.

Plan.

Illustrasjon: Erlikpluss Design Studio
Snitt tegning av sauna, arkitekt tegning.

Snitt.

Illustrasjon: Erlikpluss Design Studio