Ambassaden får Oslo bys arkitekturpris

Den transformerte tidligere amerikanske ambassaden, nå kjent kun som Ambassaden, får Oslo bys arkitekturpris. 

Den tidligere amerikanske ambassaden ble opprinnelig tegnet av Eero Saarinen. Transformasjonen til kontor- og serveringslokaler er gjort av Atelier Oslo og Lund Hagem.

Foto: Einar Aslaksen
>

Dette ble kjent under en prisutdeling i Oslo rådhus torsdag ettermiddag.

Arkitektene for ombyggingen har vært Lund Hagem og Atelier Oslo, mens SLA og LCLA har vært landskapsarkitekter. Paulsen og Nilsen har vært interiørarkitekter, mens Erik Langdalen arkitektkontor og Jorge Otero-Pailos har vært bevaringsarkitekter.

– Iderik

En allerede gammel bygning er revitalisert på en innovativ og iderik måte slik at den vil være varig og stå seg over tid, mener juryen, og slår fast: God arkitektur tåler ombruk og gjenbruk. 

Den ikoniske amerikanske ambassaden, tegnet av Eero Saarinen, som sto ferdig i 1959, og har gjennom årene, særlig etter terrorangrepet 11. september 2001, blitt vesentlig ombygd og lukket. Nå er bygningen transformert til kontor- og serveringslokaler.

>

Intelligent og innovativt

Visjonen for transformasjonsprosjektet var å bevare bygningen som kulturminne i norsk etterkrigsmodernisme, samt å åpne den opp for allmenheten. Arkitekter og vernemyndigheter har samarbeidet tett med utgangspunkt i original dokumentasjon slik at transformasjonen har bevart bygningens kvaliteter, og tilrettelagt for ny bruk i ambassadens opprinnelige og inviterende ånd. 

– Før skulle arkitektene sette sitt preg på huset, du skulle kunne lese forskjellene på hva som var nytt og gammelt. I dag kan du gå opp der og du vil nesten ikke kunne se forskjellene mellom nytt og gammelt. Vi har egentlig bare fullført verket til Saarinen, og tilført nye verdier, men i den ånden som huset fortjener, sa Svein Lund under utdelingen.

«Prosjektet er løst med en imponerende grad av intelligente, innovative tekniske løsninger som peker fremover både når det gjelder det å bygge nytt og når det gjelder å restaurere og rehabilitere verneverdige bygninger», skriver juryen i sin begrunnelse.

«Utførelsen og detaljeringen av interiøret er utrolig godt og vakkert gjennomarbeidet, på et nivå vi sjelden ser, fra konseptnivå med de store overordnede strategiske og tekniske valg, til de små taktile og tilsynelatende ubetydelige valg», skriver juryen videre.

Det er oppløftende å se et så gjennomarbeidet og utført eksempel på et stykke norsk og samtidig internasjonalt prosjekt fra etterkrigstiden med så høy kvalitet på både konsept og gjennomføring, samtidig som det er tolket og utført i vår tid, mener juryen.

Foto: Einar Aslaksen

Hedrende omtale

De to andre finalistene til prisen utestedet Carls og restaureringen av Langøyene, fikk hedrende omtale da prisen ble delt ut torsdag.

Den gamle Verkstedhallen på Carl Berner er transformert til restaurant-, bar- og konsertlokale av Kima arkitektur. Prosjektet er ifølge juryen et godt eksempel på vellykket transformasjon med et konseptuelt og arkitektonisk grep hvor bygningens historie og identitet bevares og forsterkes. 

Asplan Viak-prosjektet Langøyene har i stor grad tatt hensyn til de stedlige omgivelsene og utformet landskapet på en vakker, storslagen og samtidig enkel måte, mener juryen, som påpeker at tiltaket ligger i Nesodden kommune, men at det likevel er blitt et godt tilskudd til Oslo by og dens utvikling både estetisk, funksjonelt og kulturelt. 

De tre finalistene var innstilt av Rådet for byarkitektur, og det er forretningsutvalget i Oslo kommune som har kåret vinneren. Tiltakshaver får en plakett som festes på byggverket, og arkitekten mottar et beløp på  50 000 kroner. I tillegg får de sentrale aktørene for den arkitektoniske utformingen av prosjektet et diplom hver.

Nye Langøyene har blitt gjenopplivet som et friluftsområde for Oslos befolkning.
Sundet mellom Langøyene ble i 40 år brukt som søppeldeponi, før det ble dekket med jord. I 2013 ble det oppdaget store mengder miljøgifter på øya og i vannet rundt. Nå har de farlig massene blitt forseglet inne, både på land og i vann.

Foto: Asplan Viak/Jostein Thorvaldsen

Carls er et godt eksempel på bevaring gjennom aktiv bruk hvor resurser i eldre industribygg, omformes til en destinasjon for byen så vel som nabolaget, mener juryen.

Foto: Markus Andersson
>
>
>