Arkitekturs sommerguide

Fortvil ikke – redaksjonen har samlet lesestoff, musikk, podkaster og opplevelser du kan underholde deg med i hele sommer.

Trosten, den nye badstua tegnet av Estudio Herreros, har et amfi som er åpent for alle.

Foto: Einar Aslaksen
>

Før sommervarmen koker hodene våre: Her er Arkitekturs årlige sommertips, til arkitekturdestinasjoner du kan oppsøke, og podkaster, musikk og lesestoff å slappe av med. Vi ønsker alle lesere en god sommer!

Lese

På stranda i år kan du for eksempel kose deg med Ny boligplan, et nytt tidsskrift som vil få arkitekter og planleggere på banen i debatten om boligpolitikk.

Eller du kan bla i den nye boka til Fredrik Lund. Some houses inneholder skisser og 42 plantegninger av hus fulle av små dyr og levende mennesker.

– Dette er litt lærebok, men mest av alt en inspirasjonsbok. Det er en bok som skal gjøre folk «happy» for arkitekturen og få lyst til å tegne og skape gode hus, sa Lund til Arkitektur.

Den nyeste utgaven av magasinet +Kote tar for seg temaet «Bevegelse» – i landskap, av mennesker, og naturens autonomi. Bevegelse rommer og berører alt, fra de små øyeblikkene til de store endringene, skriver redaksjonen.

>

Even Smith Wergeland har nettopp gitt ut bok om lydstudioer, så her er det muligheter for å sitte på hytta og nerde litt. I boka får man bli med inn i helt eksepsjonelle lydstudioer i forskjellige land – og kanskje får man også svar på hva som gjør dem eksepsjonelle.

Nasjonalmuseet har utgitt boka Drager og laft, i kjølvannet av utstillingen med samme navn. Denne boka viser hvor internasjonalt det nasjonale var på 1800-tallet, og hvordan «norsk stil» sirkulerte ute i verden, beskriver de. Et av bokas kapitler undersøker den første generasjonen kvinnelige arkitekter i Norge, som var mer sentrale i datidens arkitektoniske kultur enn hva som har vært kjent.

Skal du nordover i sommer er nyeste utgave av Arkitektur godt lesestoff å pakke med seg i kofferten. Temaet er Nord-Norge, og vi har vært på tur til Tromsø, Lofoten og Karasjok, i tillegg til å vise fram en rekke nye prosjekter som du kan besøke på din reise. Tegn forresten et abonnoment eller kjøp enkeltutgaver her.

Ocean Sound på Giske er et av lydstudioene du kan lese om i Even Smith Wergelands nye bok.

Foto: Even Smith Wergeland

Lytte

Arkitekturs årlige spilleliste blir stadig mer eklektisk – kanskje den snart havner på Spotify også? Stay tuned og kom gjerne med tips!

Une plage sur la lune – The Architect
Welcome My Love – Steve Monite
An Architect’s Dream – Kate Bush
Architect – Pogo Pops
Sampa – Cateano Valoso
The Belly of an Architect – Wim Mertens
So Long, Frank Lloyd Wright – Simon & Garfunkel
Hoover Factory – Elvis Costello
Thru’ These Architects Eyes – David Bowie
The Hexx – Pavement
The Architect – Kacey Musgraves
In My Room – Beach Boys
Here I Dreamt I Was an Architect – The Decemberists
The Big Top – Laurie Anderson
Spiral Architect – Black Sabbath
Architect – Manchester Orchestra, Frightened Rabbit

Tar praten

Er du mer glad i å høre på folk som prater enn folk som synger, så kan vi anbefale noen podkaster på norsk:

Gatas Arkitekter, en uformell og uavhengig podkast om arkitektur, landskap og byliv, med Bård Sødal Grasbekk og Nicolas Jury bak mikrofonene.

Byggekunst, en podkast om arkitektur og byutvikling, om samfunn, byer, hus og folk. Podkasten er ledet av Alexander Tunby Rosseland, og produseres nå av LPO arkitekter.

Alt du ikkje visste om er Riksantikvarens egen podkast om kulturminner, som reklamerer med «morosame fakta og nerdete nerding om alt frå mellomalderbygg og gamle rutebåtar, til kokegroper og stabbur».

Om hus og folk er en podkast hvor Mathilde Sprovin fra Fortidsminneforeningen og Anette Ramstad fra Bygg og Bevar kjører Norge på kryss og langs og besøker kjente og ukjente hus og bygninger på veien. Podkasten består så langt av to sesonger.

Mathilde Sprovin fra Fortidsminneforeningen og Anette Ramstad fra Bygg og Bevar kjører Norge på kryss og langs og besøker kjente og ukjente hus og bygninger i podkasten Om hus og folk.

Foto: Fortidsminneforeningen

Se og gjøre

Trenger du et tips til filmkveld inne en dag det regner eller du har fått nok av varmen? Da skal du få en påminner om Dag Johan Haugeruds Sex, en film som portretter den omdiskuterte arkitekturen på Økern gjennom to feiere som har kontor der. Filmen sendes blant annet på Vega scene.

Turistvegprosjekter er gode sommerturmål, og 19. juni i år åpnet turistvegprosjektet på Gjendeosen. Med det var en 21 år lang og trøblete prosess ved veis ende. Nå kan turgåere i Jotunheimen nyte et bedre toalettbesøk og ly under takutstikk, tegnet av Knut Hjeltnes.

Liasanden, turistvegenes første rasteplass, må du nå la bilen stå. Rasteplassen langs turistveien over Sognefjellet har vært stengt i to år, men gjenåpner nå, i ny, sykkelvennlig drakt, melder Statens vegvesen.

Estudio Herreros, som har tegnet Munchmuseet i Oslo, har nå tegnet en nyåpnet sauna i fjorden utenfor. Trosten, som den heter, har vekket internasjonal oppmerksomhet. Det er verdens første badstu med fasader av resirkulert aluminium og badstuen er universelt utformet. Amfiet er åpent for alle, og badstua kan leies. 

Dansk Arkitektur Center i København er det nettopp åpnet en utstilling med tittelen «Teenagedrømme», som utforsker og reflekterer over tenåringsrommet, en verden «hvor drømmer og virkelighet smelter sammen», gjennom tre installasjoner som skal utfordre opplevelsen av fysiske rom.

Foto av ryggen til en spiller.

Spiss fotballformen og lever laget ditt til påmelding i FAFA innen 16. august.

Foto: Ben Olsen Johnsgård / Grape Architects

Sporty opplegg

Sommerolympiaden i Paris begynner den 26. juli. Deltagerlandsbyen er tegnet av arkitekten Dominique Perrault. Sommerlekene er også planlagt med at 95 prosent av bygningene er enten midlertidig eller allerede eksisterende bygninger.

FAFA – Fotball Arrangement For Arkitekter arrangeres for fjerde år på rad i september. Konkurransen er ment for arkitekt-, byutviklings- og landskapsarkitekturfirmaer i Oslo. Årets fotball-turnering vil finne sted på Voldsløkka 14. september, og kanskje du bør bruke sommeren til å finslipe teknikken og toppe laget? Siste frist for påmelding er 16. august, og du kan melde på ditt lag her.

Første dag i Arendalsuka, den 12. august, blir det seminar om riveskam: Hvorfor er ikke rehabilitering alltid førstevalget?  Har byggebransjen beveget seg fra byggeskam til riveskam?  Og trenger vi å komme oss på rehab for å riste av oss gamle vaner?  Brød & Miljø-nettverket inviterer til det de kaller en «terapeutisk rehabiliteringstime der det både stilles diagnoser og skrives ut medisin».

To dager senere arrangeres Arkitekturformiddagen i Bystyresalen i Arendal, med temaet «Hva vil vi med det vi bygger?». Det er de fem arkitektorganisasjonene samt Mad arkitekter som står for arrangementet, som samler folk som Erling Dokk Holm, Geir Brendeland, Kaja Tiltnes, Pil Høyer Thielst, Johannes Goa Ludvigsen, Jenny Holen og Arne Reisegg Myklestad i formiddagstimene i sørlandsbyen.

Sverre Fehn hadde fylt 100 år den 14. august. I den forbindelse markerer Nasjonalmuseet jubileet med blant annet en pop-up med Sverre Fehns internasjonale arbeider i Studiesalen på Nasjonalmuseet og en kveld med foredrag på selve 100-årsdagen i Storsalen, ved blant annet arkitektene Francesca Torzo, Geir Brendeland og Olav Kristoffersen.

I Nasjonalmuseets pop-up hentes det fram flere urealiserte og mindre kjente prosjekter av Fehn. Prosjektene spenner i tid fra 1950- til 1990-tallet, fra monumentale storskalaprosjekter til kompakte økohus. 

Arkitekturfilmfestivalen Norwegian ArchFest går av stabelen fra 18. til 20. august, under Den internasjonale filmfestivalen i Haugesund. For sjette gang inviteres det til filmer, foredrag og fest. I år undersøkes «New European Bauhaus - i våre nabolag».

Arkitektur tar sommerferie fra nett frem til 30. juli, og er tilbake på papir i september.

Vi ønsker alle våre lesere en god sommer!

>
>
>