Aktuelt / Arkitektur
Arnstein Arneberg-prisen til Flishuset
Balansen mellom respekt for fortiden og tilpasningen til nåtidens krav ga Flishuset i Ørje Arnstein Arneberg-prisen.
Balansen mellom respekt for fortiden og tilpasningen til nåtidens krav ga Flishuset i Ørje Arnstein Arneberg-prisen.
Torsdag kveld var det duket for høytidelig offentliggjøring av Østfolds største arkitekturheder, Arnstein Arneberg-prisen, på Båthusteateret i Fredrikstad.
Prisen ble stiftet i anledning Østfold Arkitektforenings 50-årsjubileum i 2008, og er blitt delt ut hvert år siden.
Årets pris gikk til Strå Arkitekter for Flishuset i Ørje ved svenskegrensen, et gammelt lagerbygg, som nå er gjenoppbygget til et moderne formidlingsbygg,
«Ørje Brug sin veteranbåtsamling gjør også sitt til at stedet fremstår som en skattkiste av lokalhistorie», heter det i jurykjennelsen.
Sosialt aspekt
Juryen fremhever balansen mellom respekt for fortiden og tilpasningen til nåtidens krav til miljø og bærekraft i sin begrunnelse.
«Flishuset er utformet med de samme proporsjoner, materialer og uttrykk som det opprinnelige bygget, og de opprinnelige mekaniske løsningene, som de karakteristiske låvedørene og hev-senkeportene, er videreført. Det gjør også at bygget kan få nye vinduer tilpasset ny bruk, men likevel fremstå likt andre bygg på stedet», skriver juryen.
Juryen er også imponert over det sterke sosiale aspektet ved prosjektet.
«Oppdragsgiver har bevisst arbeidet for å involvere lokalbefolkningen i prosjektet, med mål om at bygget skal bli en sentral del av Ørje og områdets videre kulturelle utvikling. Flishuset er ikke bare en hyllest til fortidens håndverk og industri, men et aktivt bidrag til bygdas nåtid og fremtid, hvor både innbyggere og besøkende kan ta del i kulturaktiviteter, undervisning og arrangementer», skriver Arild Eriksen (leder), Anna Andrea Vik Aniksdal og Andreas Ebeltoft i juryen.
Hederlig omtale
Hederlig omtale gikk til Villa Haug Hagen på Jeløy i Moss (arkitekt: Eskil Tin) og Villa Sjølund på Kjøkøy i Fredrikstad (Line Solgaard Arkitekter).
Villa Haug Hagen omtales som en hensynsfull ombygging av en enebolig på Jeløya fra 1958, og juryen mener rehabiliteringen av huset er et fint eksempel på en balanse mellom bevaring, omprogrammering og ombygging.
Villa Sjølund er også eneboligarkitektur som ved en utvidelse av et eksisterende hus skaper et boligtun ved sjøen, der både fasader og interiør er utført hovedsakelig i heltre.
«I en tid hvor eneboligene fremdeles stadig blir større, er det fint å se nøkternhet i størrelse, samt høy kvalitet og godt håndverk i utførelsen», mener juryen.