Atelier Oslo skal rehabilitere Kunstnernes hus

Atelier Oslo vil lede arbeidet med rehabiliteringen av Kunstnernes hus.

Den populære bygningen har stort vedlikeholdsetterslep og er i svært dårlig forfatning.

Foto: Torgeir Holljen Thon
>

Kunstnernes hus trenger hjelp til å dekke et enormt vedlikeholdsetterslep. Nå har kunstinstitusjonen funnet arkitekthjelpen de trenger: Atelier Oslo skal stå for rehabiliteringen, fram mot institusjonens 100-årsjubileum i 2030.

– Kunstnernes hus er et unikt bygg. Ved å gjennomføre nødvendige tilpasninger og oppgraderinger kan huset være tilgjengelig for alle, og en relevant og levende institusjon også for kommende generasjoner, sier Atelier Oslos prosjektleder, Jonas Norsted, i en pressemelding.

Rehabiliteringen vil konsentrere seg om vern gjennom bruk, bærekraftige materialer og prosesser, tilgjengelighet og universell utforming, og generell rehabilitering og utbedring.

>
Kunstnernes Hus

Det snart 100 år gamle bygget trenger oppussing.

Foto: Sarah Lookofsky
Kunstnernes Hus

– Hovedfokus er å utbedre tak, vinduer og isolasjon. Vi må utbedre luftlekkasjer som skjer på grunn av byggets porøsitet og som medfører store varmetap. Energibehovet til oppvarmingen av huset øker jo sterkt. Også regner det inn, det er ned til fem grader om vinteren, sa direktør Sarah Lookofsky til Arkitektur tidligere i år.

Foto: Sarah Lookofsky

Beskytte visjonen

Institusjonen har brukt flere måneder på å snakke med ulike arkitekter og entreprenører, noe som har minnet dem på hvor kjær bygningen er for mange. 

– For dem som for oss er det viktig å feire og beskytte visjonen som Kunstnernes hus ble bygget med i 1930, og å gjøre det på en måte som tar hensyn til aspekter som bærekraft og tilgjengelighet, samt anerkjenner aktuelle måter å produsere, stille ut og tenke kunst på, sier styrelederen på Kunstnernes hus, Pedro Gómez-Egaña, i pressemeldingen.

Han er trygg på valget av arkitekter for oppgaven.

– Vi er overbevist om at arkitektene i Atelier Oslo har sensitiviteten, erfaringen og visjonen som er essensielle for å ta fatt på prosjektet sammen med oss. De forstår verdien av institusjonen, publikumet og de som jobber i huset til daglig.

– Historiske byggeprosjekter er spennende fordi det endelige resultatet sjeldent kan forutses når man starter, sier Norsted.

Foto: Atelier Oslo

Hjelp fra Sparebankstiftelsen

– Historiske byggeprosjekter er spennende fordi det endelige resultatet sjeldent kan forutses når man starter. Ved å tilrettelegge for en fleksibel prosess som utnytter mulighetene underveis, kan vi skape det beste resultatet for dette ikoniske bygget, sier Norsted.

Samarbeidet med Atelier Oslo er muliggjort takket være støtte til rehabiliteringen av Kunstnernes hus fra Sparebankstiftelsen DNB.

>
>
>