Brendeland & Kristoffersen finalist til Mies-prisen

Kan «Hage» i Lund gå helt til topps i kåringen av Europas viktigste arkitekturpris?

Kan «Hage» i Lund gå helt til topps i kåringen av Europas viktigste arkitekturpris?

Paviljong på eng. Treverk og mursteins konstruksjon. Foto.

Hage-prosjektet til Brendeland & Kristoffersen har allerede høstet mye anerkjennelse; vært nominert til den svenske Kasper Salin-prisen, vunnet Skånes arkitekturpris og Lunds stadsbyggnadspris, og var også blant finalistene til European Prize for Urban Public Space.

Foto: Peter Westrup
>

Brendeland & Kristoffersens «Hage»-prosjekt i Lund i Sverige er blant de fem finalistene til årets Mies van der Rohe-pris. Dette ble offentliggjort tirsdag formiddag.

– Gratulerer! Dette er stas?

– Ja, det er nesten for mye. Vi har jo alltid strevd etter å utvikle faget og få til noe, og dette er en veldig stor anerkjennelse. Samtidig har vi jo ikke gjort noe mer enn det vi ellers ville prøvd i ethvert prosjekt. Sånn sett går livet og praksisen videre, sier en fornøyd Olav Kristoffersen på telefon til Arkitektur.

>

– Skaper optimisme

Hage-prosjektet i Lund består i bunn og grunn av en teglmur som rammer inn et uteområde, et tak og et langbord. Kristoffersen tror det er flere grunner til at et så tilsynelatende lite og enkelt prosjekt får så mye anerkjennelse, og kan være med og vise vei og skape en slags optimisme.

– Det viktigste er kanskje at det fungerer som et verktøy for å få til en annen form for by- og boligutvikling. Det er et unntak fra det vanlige, der det som er felles kommer til sist, etter det man kan tjene penger på. Det er et viktig aspekt.

I tillegg er åpenheten i prosjektet noe som vekker interesse, mener Kristoffersen. Innholdet i prosjektet er åpent for tolkning i lang tid. 

– Og så tror jeg man ser kvaliteten rent arkitektfaglig, når det kommer til utforming og innovasjon både estetisk og byggteknisk. Det er en ekstra symbolverdi i at arkitekturen gir det som er felles en ekstra betydning, sier Kristoffersen.

Studiepaviljongen på campuset til det tekniske universitetet i Braunschweig i Tyskland, tegnet av Gustav Düsing og Max Hacke, er også blant de fem finalistene.

Foto: Iwan Baan

Fem finalister

De fem finalistene til Den europeiske unions pris for samtidsarkitektur – Mies van der Rohe-prisen er valg ut fra en kortliste på 40 prosjekter.

I tillegg til det norske prosjektet i Sverige er følgende prosjekter blant finalistene: 

– Plato samtidskunstgalleri i Ostrava, tegnet av polske KWK Promes

– Studiepaviljong ved det tekniske universitetet i tyske Braunschweig, tegnet av tyske Gustav Düsing og Max Hacke

– Reggio college i Madrid, tegnet av spanske Andres Jaque/Office for Political Innovation

– Rehabiliteringen av Convent Saint-François i Santa-Lucia di Tallano på Corsica, tegnet av franske Amelia Tavella Architectes

Langbord under tretak utendørs. Foto.

Taket i Hage-prosjektet er en naglet konstruksjon laget av laserkuttede plater i 4 mm cortenstål. Bordet er laget av brede granplanker som bæres av en stålbjelke fra domkirkens restaureringsarbeider og steiner fra domkirkens steinbrudd.

Foto: Peter Westrup

Kåres 25. april

I tillegg til hovedprisen er det også to finalister til «Emerging»-prisen: Gabriel García Márquez-biblioteket i Barcelona, tegnet av spanske SUMA arquitectura, og torg og turistkontor i portugisiske Piódão, tegnet av portugisiske  Branco del Rio.

Juryen består av juryleder Frédéric Druot, sammen med norske Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu og Hrvoje Njiric. 

Én gang før har norske arkitekter vunnet Mies-prisen: Snøhetta vant i 2009 for Den norske opera og ballett. 

Den endelige prisvinneren annonseres 25. april 2024, og prisen deles offisielt ut 14. mai 2024 i Barcelona.

>
>
>