Aktuelt / Arkitektur
Byggeskikkpris til rehabiliterings-prosjekt i Trondheim
Byggeskikkprisen i Trondheim for 2024 gikk til rehabiliteringsprosjektet i Olav Tryggvasons gate 19.
Byggeskikkprisen i Trondheim for 2024 gikk til rehabiliteringsprosjektet i Olav Tryggvasons gate 19.
– Det føles som å ha vunnet byggebransjens Oscar!, uttalte prosjektleder Lisa Johansen fra E C Dahls Eiendom, da hun sammen med Heat arkitekter og Consto entreprenør mottok Byggeskikkprisen fra Trondheim kommune.
Olav Tryggvasons gate 19 består av et to-etasjes trehus mot gaten, og et murbygg på fire etasjer i bakgården med høy antikvarisk verdi. Murbygget har stått tomt i nesten 50 år.
– Årets vinner var en bortgjemt, og til dels bortglemt bygning. Etter nesten femti års stillhet har den igjen våknet til liv, sa varaordfører Erling Moe da prisen ble delt ut i Rådhussalen i Trondheim folkebibliotek tirsdag ettermiddag.
Stikkontakter med nytt liv
I rehabiliteringen av Olav Tryggvasons gate 19 har ambisjonen vært å bygge med minst mulig nytt, og å oppnå mest mulig gjenbruk, skriver kommunen på sine hjemmesider.
Lista over gjenbrukte komponenter er lang. Kjøkken, parkett, dører, radiatorer, toalett, stålbjelker, limtrebjelker, ventilasjonsaggregat og dørelektronikk. Til og med stikkontakter har fått nytt liv i bygget.
– Juryen vil belønne et modig og banebrytende initiativ som viser vei for andre. I en tid med stort behov for omstilling og innovasjon er vi ekstra takknemlige for at noen viser vilje til å utforske ukjent terreng, sa varaordføreren til prisvinnerne på vegne av juryen.
Beriker byen
– Alle årets finalister beriker byen vår på hver sin måte. Vi håper at vinnerens ambisiøse, og kompromissløse, fokus på ombruk kan inspirere flere, sier Trondheims nye byarkitekt Nadja Sahbegovic til kommunens hjemmesider.
Hederlig omtale for god byggeskikk i Trondheim gikk til Alo, Sluppenveien 23 av Hus arkitekter, som omtales som et viktig landemerke på Sluppen. «Den har høy materialkvalitet, og et innvendig atrium som er både storslagent og inspirerende», mener juryen.
Juryen vektla også uteområdene og gatemiljøet rundt, som beskrives som levende og inviterende for både ansatte og besøkende.
Alo er Kjeldsberg Eiendomsforvaltning tredje kontorbygg i bydelen, og entreprenør er Veidekke.