Aktuelt / Arkitektur
Dette er årets mest leste
Arkitektkonkurranser, nedgangstider, materialitet, kulturbygg, stildebatt, debatten om debatten – og en hyttetur i skjærgården. Her er de ti mest leste sakene på Arkitektur i 2024.
Arkitekturåret 2024 har vært preget av harde kår i bransjen. Det har vært heftig debatt og mye oppmerksomhet om viktige kulturinstitusjoner, som i diskusjonen om nytt nasjonalteater i Oslo.
Prestisjetunge arkitektkonkurranser er alltid populært lesestoff, og stildebatten går så det suser. Men våre lesere finner også glede i detaljene – en fagdebatt om ventilasjonskrav eller en ekskursjon til en øy i den sørlandske skjærgården.
Har du gått glipp av noe? Fortvil ikke, her har vi samlet årets mest leste saker, til glede for nye lesere eller som et gjensyn for gamle.
Nummer 1: Oppgitt over ventilasjonen
Årets mest leste sak er et intervju med den britiske arkitekten Matthew Dalziel, forsker ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. «House For a Forest» er Norges første hamphus og en del av arkitektens doktorgradsprosjekt ved AHO. Det er også et innspill i småhusdebatten og en prototype for en radikal ny arkitektur, med gamle materialer og nye oppskrifter.
Men selv om Dalziel tar doktorgrad i bygging av sitt bærekraftige hjem, får han ikke toppkarakter i energibruk. Er norske energi- og bærekraftsmål for opptatt av teknologi i møte med fremtidens bærekraftige arkitektur?
LES SAKEN HER: Oppgitt over ventilasjonen
Nummer 2: Inviterer til åpen konkurranse for Astruptunet
Sunnfjord kommune inviterte i mars til åpen plan- og designkonkurranse i to trinn om nytt visningssenter ved Astruptunet i Jølster. Det var ikke første gang man forsøkte å få bygget et nytt visningssenter ved Astruptunet. I 2006 ble det arrangert en arkitektkonkurranse, men vinnerforslaget ble forkastet etter innsigelser fra Riksantikvaren. Denne gangen var kulturminnemyndighetene med i planleggingen fra start, og plasseringen av det nye besøkssenteret innebærer mindre inngrep, og også større avstand fra selve Astruptunet.
I desember fikk vi vite hvem vinneren ble – Erik Langdalen, Nicholas Coates og Bjørbekk & Lindheim gikk av med seieren. Det ble andre gang Langdalen vant konkurransen på 20 år, da han også stod bak vinnerforslaget i den første konkurransen.
LES SAKEN HER: Inviterer til åpen konkurranse for Astruptunet
Nummer 3: Slik er kunstsiloen i Kristiansand
Etter mange år med diskusjoner om finansiering, offentlig pengebruk og milliardær Nicolai Tangens kunstsamling, var det lørdag 11. mai endelig klart for åpning av Kunstsilo i Kristiansand, den gamle kornsiloen tegnet av Arne Korsmo og Sverre Aasland.
Mestres Wåge Arkitekter, Mendoza Partida og BAX Studio har transformert siloen til et museum som skal huse oljefondsjef Tangens samling med nordisk modernisme, samt klassisk kunst fra Christianssands billedgalleri-samlingen og den såkalte Sørlandssamlingen, tidligere kjent som Sørlandets kunstmuseums samling.
Arkitektkonkurransen ble avholdt i 2016, og åtte år senere høster resultatet en rekke priser, blant annet Betongtavlen 2024.
LES SAKEN HER: Slik er kunstsiloen i Kristiansand
Nummer 4: Knut selger hytta
En gråværsdag i slutten av august, sammen med et par par fra Stavanger og en lokal eiendomsmegler, suste Arkitekturs Torgeir Holljen Thon utover i motorbåt gjennom Mandalsskjærgården, på vei ut til Hårsøy. Her har Knut Hjeltnes, en av Norges mest anerkjente arkitekter, for bare et par år siden tegnet og bygget en hytte til seg selv, som han i år bestemte seg for å selge.
LES SAKEN HER: Knut Hjeltnes selger hytta
Nummer 5: Jeg vet ikke hvordan jeg skal argumentere mot deg, men du er barnslig og slem
Kommentarfeltet på Arkitekturs facebook-side er som kommentarfelt flest – og noen ganger beveger debatten seg også fra kommentarfeltet til spaltene. I dette innlegget fra september har sosiolog og debattant Kjetil Rolness latt seg inspirere av facebook-debatten rundt Arkitekturopprøret, og lister opp tolv kjennetegn på en utbredt, avmektig hersketeknikk i arkitekturdebatten – og mange andre debatter.
LES SAKEN HER: Jeg vet ikke hvordan jeg skal argumentere mot deg, men du er barnslig og slem
Nummer 6: Vi bygger så stygt fordi vi som samfunn ikke vil mer
Kan vi se for oss et samfunn som ønsker mer mangfold og ikke bare forbud mot stilretninger? Som er litte granne raust? Litt mer hyggelig? skrev Geir Brendeland, arkitekt og professor ved Fakultet for arkitektur og design på NTNU, i april. Det populære innlegget var et svar på kritikk mot Brendeland & Kristoffersens Hage i Lund, som i år var blant de nominerte til Mies van der Rohe-prisen.
LES SAKEN HER: Vi bygger så stygt fordi vi som samfunn ikke vil mer
Nummer 7: Flere kontorer stenger dørene
Det har vært tøffe tider i arkitektbransjen hele året, og det er jevnlig dukket opp tall som bekrefter trenden. I april tok vi en runde med bransjeorganisasjoner og berørte arkitekter for å høre hvordan ståa var. Noen kontorer velger å stenge dørene, noen permitterer og noen går konkurs. Men snur det snart for en hardt presset arkitektbransje?
– Konkursene vi nå ser i arkitektbransjen sender en hel faggruppe ut i arbeidsløshet, sa Ellen Ledsten.
Vi krysser fingrene for at pilene snur i 2025!
LES SAKEN HER: Flere kontorer stenger dørene
Nummer 8: – Må vi virkelig bygge et nytt Nationaltheater?
Statsbyggs beskrivelse av «parken» på Tullinløkka etter utbyggingen er den mest usaklige poetiske svada jeg har lest, skrev Peter Butenschøn. Kommentaren hans ble et oppspark til en debatt om Nationaltheatret på Arkitekturs slippfest under Oslo Urban Week.
«Før det gjøres en ansvarlig politisk vurdering av de ulike utbyggingsmulighetene på Tullinløkka og andre steder i byen, må det også stilles spørsmålet: Vil det være en riktig kulturpolitisk prioritering i dag å bruke 10 milliarder til ombygging og nye biscener på Nationaltheatret? 10 milliarder er et ufattelig stort beløp i kultur-Norge», skrev Butenschøn.
LES SAKEN HER: – Må vi virkelig bygge et nytt Nationaltheater?
Nummer 9: NRK velger «konsentrert»
En liten notis om NRKs nye hovedkontor har klatret helt til niende plass på listen over årets mest leste saker. I januar 2024 kunne vi melde at NRK hadde bestemt seg for bygningstypen til sitt nye hovedkontor på Ensjø, og at det var ingen høyhus eller atrium i sikte.
I 2021 investerte NRK 800 millioner i den nye tomten på Normannsløkka på Ensjø i Oslo, og siden har mange ventet spent på hvordan det nye hovedkontoret vil se ut når lokalene åpner i det som er antatt mellom 2025 og 2027.
På tampen av året ble det klart at det blir enten Nordic med Arup Architecture og Rodeo, Bjarke Ingels + Aart architects eller Snøhetta + Link som skal tegne NRKs nye hovedkontor.
LES SAKEN HER: NRK velger konsentrert
Nummer 10: Dette er vinneren av Arkitektens hus-konkurransen
Listen avsluttes med nok en konkurranse-nyhet. En enstemmig jury kåret i juni i år forslaget «Permakultur» til vinner av konkurransen om transformasjon og rehabilitering av Arkitektenes hus. Forslaget er laget av Kim Pløhn (arkitekt MNAL), Louis Gervais (arkitekt MNAL) og Guðni Ásgeirsson (landskapsarkitekt MNLA). De var en av tre finalister i en to trinns-konkurranse.
LES SAKEN HER: Dette er vinneren av Arkitektens hus-konkurransen