Disse får Doga-merket

En underjordisk bybanestasjon og innovative belegningssteiner er blant forbildeprosjektene verdige årets Doga-merket for arkitektur. 

Bybanestasjonen Haukeland sykehus, tegnet av 3RW arkitekter.

Foto: Alex Coppo
>

Det er tid for årets Doga-merker for design og arkitektur deles ut. I år får følgende arkitekturprosjekter utmerkelsen: Nye Langøyene, Lysinstallasjonen i bakken i det nye Tullinkvartalet i Oslo, Hasle Tre, Haukeland underjordiske holdeplass, Nordtvet gård barnehage og Asak flyt.

– Vi er omgitt av arkitektur hele tiden, nesten uansett hvor vi befinner oss. God arkitektur, om det er bygninger, interiør eller landskap, skaper bedre lokalsamfunn hvor folk vil bo og leve livene sine. Dette er noe regjeringen ønsker å se mere av, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) i en pressemelding.

– Med Doga-merket ønsker vi å løfte fram de aller beste eksemplene på samfunnsnyttig, bærekraftig og inkluderende arkitektur. Selv om årets mottakere er svært ulike, viser de alle hvordan god arkitektur skaper bedre løsninger for både mennesker og samfunn, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Doga. 

>

Massivtre og Bergens nye katedral

I en verden med ressurs- og klimautfordringer trenger vi virkelig å tenke nytt rundt gjenbruk og materialer, mener juryen, som har valgt ut Oslotre-tegnede Hasle Tre til Doga-merket. Ifølge juryen demonstrerer prosjektet en helt ny måte å bygge på, som med sin innovative byggeteknikken baserer seg på prefabrikkerte deler i massivtre som kan tas fra hverandre og settes sammen på nye måter.

Inni fjellet ligger den, den spektakulære bybanestasjonen under Haukeland sykehus i Bergen, som får Doga-merket for det juryen kaller «et vakkert og forseggjort rom basert på behersket bruk av materialer og sjeldent godt arkitekthåndverk». Prosjektet, tegnet av 3RW arkitekter, omtales som «Bergens nye katedral», er også en påminnelse om betydningen av fellesrommene i samfunnet, mener juryen.

Fasade foto av kontorbygg i trekledning, vei og gangvei i forgrunnen.

Hasle Tre, tegnet av Oslotre.

Foto: Einar Aslaksen

Badeperle og overvannsheller

Asplan Viaks restaurering av Langøyene i Oslofjorden får også utmerkelsen. Her har arkitektene og Oslo kommune skapt et attraktivt og lett tilgjengelig friluftsområde for befolkningen, mener juryen, som samtidig stopper miljøforurensning og bevarer sårbar natur, på et sted som tidligere har vært dominert av industri og avfall. 

Snøhetta-utformede Asak Flyt får også merket, for sine innovative betongheller som er utviklet for å ta unna styrtregn. Steinene får skryt for sitt «enkle, formsterke uttrykk og at hellene lar seg kombinere på mange smarte måter», ifølge juryen, som også mener at systemet gir rom for å skape varierte og spennende utegulv på alt fra bytorg til gårdsplasser og industritomter.

Restaurerte Langøyene i Oslofjorden, formgitt av Asplan Viak.

Foto: Kirsti Mørch

Helleprodusent Asak Miljøstein har i flere år forsket på såkalte permeable dekker sammen med Sintef. Resultatet Asak Flyt er formgitt av Snøhetta.

Illustrasjon: HISM/Snøhetta

Massivtre-barnehage og lys i bakken

Med Nordtvet Gård Barnehage på Kalbakken i Oslo har Morfeus arkitekter lykkes med å skape et funksjonelt barnehagebygg som beriker nærmiljøet innenfor kostnadseffektive rammer, mener Doga-juryen, som gir prosjektet Doga-merket fordi de har lykkes med å skape et vakkert, funksjonelt bygg, og en barnehage på barnas premisser.

Merke får også lysinstallasjonen i bakken i det nye Tullinkvartalet i Oslo, døpt Delta, og utformet av kunst- og designkontoret Void. Lysinstallasjonen er inspirert av flytende lava, elvedelta og organiske strømmer. Doga-juryen mener det er et flott tiltak som «tilfører identitet, vitaliserer byen og gjør den tryggere».

Nortvedt gård barnehage på Kalbakken i Oslo. Bygningsdelene ble montert på stedet som et byggesett, og barnehagen var reist i løpet av få uker. 

Foto: Morfeus arkitekter

Lysene i bakken i Tullinkvartalet i Oslo er inspirert av flytende lava, elvedelta og organiske strømmer

Foto: Einar Aslaksen

Deles ut 14. mars

I juryen sitter blant andre Hedda Foss Lilleng, Atdhe Illyrian Belegu, Beata Brzoza, Daniel Ewald, Inge Hareide, Katrine Lone Thompson og Maisam Mahdi.

14. mars deles årets 18 Doga-merker ut i Dogas lokaler i Hausmanns gate i Oslo. Dette er siste gang utdelingen skjer her, ettersom Doga til høsten skal flytte.

>
>
>