Etterlyst: Tegningen nederst i skuffen din

Brenner du inne med vakre skisser, forkastede konkurranseutkast eller kruseduller? Rom for kunst og arkitektur ønsker bidrag til salgsutstilling av arkitekters tegninger.

Blant de allerede innsendte bidragene er Axel Andreas Fiskes skisse fra gårdstun i Vågå.

Illustrasjon: Axel Andreas Fiske/Lund+Slaatto Arkitekter
>

I desember i år inviterer Rom for kunst og arkitektur til salgsutstillingen «Arkitektenes tegninger». Her kan alle arkitekter som ønsker det levere inn bidrag – i alle mulige former og farger. Inntektene går i sin helhet til Arkitekter uten grenser.

– Vi har ikke hatt salgsutstilling på flere år. Det minner mer om noe vår forløper, Galleri Rom, kunne arrangere. Våre utstillinger har heller vært mer eksperimentelle i formen, og stilt spørsmål. Men nå prøver vi noe nytt, sier produsent og prosjektansvarlig Solveig Tjetland. 

Utstillingen er et samarbeid mellom Arkitektbedriftene og Afags «Arkitektur skaper verdi» og Rom for kunst og arkitektur, og den vil vises mellom 5. og 15. desember.

– Flere små og store arkitektkontor er allerede med på prosjektet, og nå inviterer vi enda flere til å donere én til tre tegninger som vil bli en del av utstillingen. Tegningene kan være alt fra digitale verk til håndtegninger på servietter, vise ferdige bygg og konseptuelle ideer. Vi ønsker å vise et stort spenn! Vi ønsker verk i alle størrelser og teknikker, og vi oppfordrer arkitekter til å utforske eget arkiv, sier Tjetland.

>

Dette bidraget viser en skisse av Nicole Cultural Center i Buenos Aires, Argentina fra 2017.

Illustrasjon: Quique Bayarri/Arkitekter Uten Grenser Norge

– Tegningen forsvinner i arbeidslivet

– Hva er det med akkurat tegningen som uttrykksform som er så viktig for arkitekter?

– Det er noe vi blir veldig drilla på under studiet og som vi ofte presenterer der, men så forsvinner det kanskje litt i arbeidslivet. I den grad man ser andres tegninger og deler egne er det kun i utvalgte konkurranser, og da ser man gjerne ferdig resultat eller renderinger. Med denne utstillingen vil vi også vise fram skisser og utforskende tegninger – hele spennet, egentlig, sier hun. 

Tegningen er arkitektens eldste virkemiddel og et essensielt verktøy i yrket. Gjennom både manuelle skisser og digitale tegninger utforsker arkitekter form, funksjon og romlige forhold, forklarer Tjetland.

– Også er den et veldig pent medium formmessig og nyttig for å informere og gi grunnlag for å ta beslutninger. Det er en viktig del av den kreative prosessen, sier hun.

– Hva har dere fått inn så langt?

– Vi har fått inn mye forskjellig, fra A4- til A2-format, både håndskisser og illustrasjoner, pene fasadetegninger og snitt. Noen leverer én tegning, andre en hel serie. Bidragene har kommet både fra store kontorer som Snøhetta og mindre kontorer som Fragment eller Studio et al. Vi gleder oss til å se på helheten.

Forslag til flytende svømmeanlegg for Oslo Badstuforening.

Illustrasjon: Edvard Glazebrook/Grape

– Ingen grenser

Tjetland ønsker flere bidrag velkommen, og forteller at det er frist 1. november for de som ønsker å sende inn sine tegninger. Tegningene kan leveres enten i fysisk format eller sendes digitalt. Digitale tegninger vil bli trykket opp hos Litografia i forkant av utstillingen.

– Hvor ferdig må en tegning være for å kvalifisere? Har dere noen minstekrav?

– Vi har egentlig ikke satt noen grenser. Vi ville holde det helt åpent og tror det gjør det ekstra gøy! Så kan kontorene grave i skuffene og se hva de finner. Og vi vil ikke at folk skal sette seg ned med blokka og tegne noe spesifikt til utstillingen – vi ønsker at de viser fram ting de allerede har liggende.

– Og alle inntektene skal gå til Arkitekter uten grenser?

– Det skal de. Vi ville gi inntektene til et veldedig formål, og da er det kjekt å støtte opp under noen som viser hvordan nettopp faget vårt kan brukes til noe godt. Kanskje kan det bli starten på en juletradisjon, der folk kan få med seg sin egen eller noen andres tegninger hjem, eller kanskje skaffe nye bilder til kontoret?

>
>
>