Aktuelt / Arkitektur
Finsk trans til Venezia
Finland har ansvaret for Nordens bidrag til arkitekturbiennalen i Venezia 2025. Her skal arkitekturen betraktes gjennom trans-erfaringer. – Arkitektur påvirker menneskers kropper, sier ansvarlig kunstner Teo Ala-Ruona.
Finland har ansvaret for Nordens bidrag til arkitekturbiennalen i Venezia 2025. Her skal arkitekturen betraktes gjennom trans-erfaringer. – Arkitektur påvirker menneskers kropper, sier ansvarlig kunstner Teo Ala-Ruona.
Det er den finske performancekunstneren Teo Ala-Ruona som skal lede arbeidet med utstillingen under neste års arkitketurbiennale i den nordiske paviljongen i Venezia.
Sammen med et større team skal finnen koble transerfaringver og arkitektur, heter det i en pressemelding fra Arkitektur- og designmuseet i Helsinki, som er ansvarlig for finnenes bidrag.
– Mitt arbeid handler om det sosiopolitiske presset og konsekvensene som kropper, spesielt trans-kropper, blir utsatt for. Jeg er fascinert av hvordan arkitektur, som en del av hverdagsmiljøet vårt, har påvirket hvordan vi kategoriserer objekter og hverandre, sier Ala-Ruona.
Materialitet, kropp og rom
Det er arkitekt Kaisa Karvinen som er kurator for utstillingen. Hun mener trans-perspektivet på arkitektur fremhever regler og strukturer som mange tar for gitt.
– Akkurat som vi alle er påvirket av ubevisste fordommer, er vår forståelse av vår egen rolle i bygninger og rom forhåndsbestemt av vår kultur og våre erfaringer, sier den finske arkitekten.
Karvinen lar seg inspirere av hvordan Ala-Ruona kombinerer metodikkene til arkitektur og performancekunst. Disse to feltene har mye til felles, mener hun:
– De arbeider med materialitet, kropp og rom, mens begge forestiller seg en mulig fremtid. Ala-Ruonas arbeid utfordrer oss til å revurdere vårt forhold til miljø, historien og fremtiden, og tilbyr nye perspektiver på den bygde verden, sier hun.
– Paviljongen former oss
Det tverrfaglige teamet som skal jobbe frem mot åpning av biennalen i mai 2025 består av A.L. Hu (arkitekt), Teo Paaer (scenograf/kunstner), Tuukka Haapakorpi (lyddesigner), Even Minn (dramaturg), Venla Helenius (billedkunstner), Ervin Latimer (motedesigner), grafiska formgivaren Kiia Beilinson (grafisk formgiver), samt performancekunstnerne Kid Kokko, Caroline Suinner og Romeo Roxman Gatt.
Ala-Ruona ser på hverdagsmiljøer som scener som styrer hvordan mennesker observerer hverandre. Den nordiske paviljongen fungerer i seg selv som et slikt sted og former vår måte å se og oppleve på subtilt vis.
– Arkitektur reflekterer samfunnets ideologier og tankesett. Den påvirker menneskers kropper og deres politiske realiteter, oppsummerer Ala-Ruona i pressemeldingen.