Heder og grøss fra Arkitekturopprøret

Nennsomt «infill»-prosjekt i Kvadraturen får Arkitekturopprørets hederspris. Hotellet Moxy Tromsø ble kåret til årets styggeste bygg. 

Nennsomt «infill»-prosjekt i Kvadraturen får Arkitekturopprørets hederspris. Hotellet Moxy Tromsø ble kåret til årets styggeste bygg. 

Ved Tromsø lufthavn, Langnes ruver hotellet Moxy Tromsø. Er det en tydelig portal mot byen, eller et grøssende stygt bygg, som Arkitekturopprøret mener? 

Foto: Arkitekturopprøret
>

Tirsdag kveld var Arkitekturopprøret, dets støttespillere og andre nysgjerrige samlet i tradisjonsrike Gamle Rådhus i Oslo. Nok en gang var det klart for utdeling av den tveeggede prisen. 

Så hvem får heder og hvem får grøss i 2023? Jo, Grøssemedaljen, altså et ordspill på den mer høythengende Grosch-medaljen, går til hotellet Moxy Tromsø (AT Plan & Arkitektur), likę ved Tromsø Lufthavn.

Nærmere 10 000 mennesker har stemt frem vinneren, og for første gang går også prisen til et bygg utenfor Oslo.

– Dette er en totalt overlegen og svært verdig vinner. Jeg er personlig veldig glad for at Tromsø stikker av med Grøss-seieren. Håpet er at dette vil bidra til en økt debatt om arkitektur i Tromsø, fordi det er en av de byene som virkelig trenger en debatt om byutvikling og estetikk, sier Saher Sourouri, talsperson for Arkitekturopprøret til Arkitektur.

>

– Det er stygt

Bygget har vært diskutert lokalt i Tromsø også, blant annet på grunn av at fargen på bygget skal ha skiftet fra hvite på tegninger til svarte/mørke etter bygging. Arkitekturopprøret har fått jevnlige klager fra tromsøværinger helt siden byggingen startet. 

– Hvordan vil du selv beskrive Moxy Tromsø Sourouri? 

– Det er stygt. Det er et autoritært avvisende bygg hvor man kan se for seg utbygger le hele veien til banken av at de har fått lov til å bygge noe som lyser profittestetikk. Her har de ikke brukt én krone mer enn nødvendig og ikke prøvd å skape et bygg som på noe vis tilfører Tromsø noe positivt, sier Sourouri. 

En portalbygg til byen

Det er AT Plan & Arkitektur som har vært ansvarlig søker for utbygger, investeringsselskapet Daimyo Eiendom.

Til avisen iTromsø kalte seniorrådgiver Monalf Figenschau debatten tidligere i år for et typisk Tromsø-fenomen. Han sa følgende til iTromsø om hvordan han forsto debatten hotellet skapte: 

– Det har noe med at folk klager på prosjekter, og avisene ønsker å følge det opp. Enhver person har en legitim rett til å ivareta sine private interesser. Vår rolle er å realisere prosjekter i byen for fremtiden innenfor de rammer som følger av overordnede planer vedtatt av politikerne.

Figenschau hadde også følgende å si om de estetiske valgene: 

– Vi ser på bygget som et portalbygg inn til byen fra Kvaløya og flyplassen og har fått en utforming og arkitektonisk uttrykk i tråd med det. Prosjektet inngår også i et byutviklingsområde der det vil skje endringer og vesentlig utvikling i årene fremover, innenfor «områdeplan for Langnes».

Nedre Slotts gate 10 vinner Arkitekturopprørets hederspris. 

Foto: Arkitekturopprøret

Forsiktig hederspris

På motsatt side av prisskalaen finner vi Arkitekturopprørets hederspris. Denne går til restaurering-/infillprosjektet Nedre Slotts gate 10, som er en del av utvidelsen til varemagasinet Steen & Strøm midt i Oslo sentrum. Arkitektkontoret Embark AS står bak.

– Bygget som vinner hedersprisen er et forsiktig og høflig bygg, som glir inn i omgivelsene. Det er ikke spektakulært eller påkostet på noen som helst måte. Men jeg tror mange liker dette fordi vi i 2023 endelig får et «infill»-prosjekt, som ikke står og skriker høyt og slår nabobyggene i hodet. Det er en lettelsespris, til et bygg som endelig følger noe av det tradisjonelle språket i Oslo sentrum, sier Sourouri.

Lytter til folket, ikke NAL

Årets AO-priser har vakt betydelig oppmerksomhet i landets største medier.

I en NRK-artikkel fikk Arkitekturopprøret tirsdag kritikk fra Norske arkitekters landsforbund (NAL), for å være for negativ med utdelingen av jumbomedaljen de kaller «Grøss». 

– De kunne godt sluppet å ta med den negative delen av det. Det handler om å være oppbyggelig, sa NAL-president Adnan Harambasic til NRK. 

Sourouri er lei denne kritikken. 

– Det er ikke første gang jeg hører dette. Denne prisen er laget for befolkningen og at de skal få sin stemme inn i debatten. Vi får masse gode tilbakemeldinger på prisen, også fra arkitekter. Med all respekt, så er jeg da mye mer interessert i høre på dem enn på Adnan Harambasic i NAL.

Jonas Reins gate 11 i Bergen, tegnet av Opaform, har høstet mye ros den siste tiden. Bygget havnet på en tredjeplass i AOs avstemming for hedersprisen.

Foto: Arkitekturfoto v/Artishot

Pallplass

På de neste plassene i Arkitekturopprørets avstemming for hederspris, havnet Eidsvoll politistasjon på en andreplass og Jonas Reins gate 11 i Bergen på tredje pallplass.

På Grøssmedaljens øvrige pallplasser havnet Vertikal Nydalen og den mye omdiskutert Voldsløkka skole i Oslo.

 

>
>
>