Ingen murverkspris i år – men tre får hedrende omtale

Ingen av de nominerte byggene kvalifiserte i til murverksprisens strenge krav i år, men tre prosjekter får hedrende omtale.

Ingen av de nominerte byggene kvalifiserte i til murverksprisens strenge krav i år, men tre prosjekter får hedrende omtale.

Teglhus_Lillehammer_Sandenhodnekvam

Teglhus med tårn på Lillehammer, tegnet av Sanden+Hodnekvam Arkitekter, er blant de tre som får hedrende omtale av juryen.

Foto: Sanden+Hodnekvam
>

Murverksprisen er delt ut siden 1978, og skal ifølge statuttene gå til «bygg i Norge med fremragende arkitektur der murverk også er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte». Prisen deles ut av Norsk murforum.

>

Strenge krav

Hedersprisen har som mål å trekke fram forbildeprosjekter, ut i fra lang liste med kriterier for fremragende arkitektur, der førsteklasses murverk, både gjennom planlegging og utførelse, framstår som et forbilde for en samlet byggebransje, heter det i en pressemelding

I 2023 har juryen ikke funnet prosjekter som tilfredsstiller disse strenge krav fullt ut.

Vilje, kjærlighet og inderlighet

«Blant kandidatene er det dog en rekke mindre prosjekter der murverk er benyttet i små byggeoppgaver, alle med en vilje, kjærlighet og inderlighet for murverk både som sensuell opplevelse og byggemetodikk som gjør juryen svært begeistret. Her fremvises murverk både som materialitet og meningsbærende element på ulikt vis, men med en fellesnevner i nettopp kjærligheten til materialet og byggemetoden», heter det fra juryen bak prisen.

De tre omtalte mur prosjektene er Parallelle hvelv i Ålesund av Moseng Poulsen Arkitektur; Skrivestue og garasje på Blommenholm av Studio Vatn og Teglhus med tårn, Lillehammer, av Sanden+Hodnekvam Arkitekter.

Juryen har bestått av Gudrun Molden (oppnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund), Einar Jarmund (oppnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund), Preben Jensen (Multiconsult), Mari Flaata (mur+betong) og Øyvind Buset (Norsk murforum).

 

>
>
>