Kasper Salin-prisen til innovativt tretak

Årets Kasper Salin-pris går til Elding Oscarson-tegnede Wisdome, tilbygget til Tekniska museet i Stockholm.

Årets Kasper Salin-pris går til Elding Oscarson-tegnede Wisdome, tilbygget til Tekniska museet i Stockholm.

Wisdome i Stockholm

Prosjektet Wisedome er et tilbygg til Tekniska museet i Stockholm.

Foto: Mikael Olsson
>

Årets Kasper Salin-pris, Sveriges viktigste arkitekturpris, går til Wisdome, tilbygget til Tekniska museet i Stockholm, tegnet av Elding Oscarson arkitekter.

Prisen ble delt ut under Arkitekturgalan på Slagthuset i Malmö tirsdag kveld til det lille Stockholms-kontoret med sju ansatte.

Kasper Salin-prisen er blitt delt ut hvert år siden 1962 til et byggverk av høy arkitektonisk kvalitet, og Elding Oscarson arkitekter vant prisen også i 2017.

>

– En stor prestasjon

Juryen mener den helt nye løsningen for takkonstruksjonen på Wisdome som flytter fram trebyggingens posisjon.

– Wisdome har en karaktersterk volum, der takfoten holdes lav av hensyn til det opprinnelige museet, samtidig som kuppelen reiser seg. Tilbygget er plassert i forhold til de omkringliggende byggene på tomten slik at man får et nytt offentlig rom – det er en stor prestasjon, sier juryleder Einar Rodhe, ifølge svenske Byggvärlden.

Wisdome i Stockholm

Wisdome åpnet for publikum i desember 2023.

Foto: Mikael Olsson
Wisdome i Stockholm

Tilbygget er i sin helhet i tre og har en aldri før prøvd takkonstruksjon

Foto: Mikael Olsson

Innovativt tak

Utvendig gir hvelvet museet en umiskjennelig karakter og oppretter en samtale med den tilstøtende maskinhallens hvelv, skriver juryen.

Tilbygget er i sin helhet i tre og har en aldri før prøvd takkonstruksjon. Den sveitsiske ingeniøren Florian Kosche har løst den vanskelig oppgaven gjennom å utforme konstruksjonen som et selvbærende rutenett av flate LVL-plater i to retninger. Den helt nye løsningen for taket flytter trebyggeriets posisjon og skaper fantasivekkende spennvidder, mener juryen.

Wisdome i Stockholm

I den innvendige trekuppelen vises 360 graders 3D-visualisering.

Foto: Mikael Olsson

Øvrige nominerte

De øvrige nominerte til prisen var leilighetsbygget Raw i Uppsala (Johan Berg Arkitekter (tidigare Berg Thornton arkitekter)), transformasjonsprosjektet Gjuteriet i Malmö (Kjellander Sjöberg arkitekter) og tømmerhytta Höghult i Karlsborg (Fabel arkitektur).

I fjor var norske Brendeland & Kristoffersen nominert til prisen, med sitt ellers prisbelønte Hage-prosjekt i Lund i Sverige, som også er finalist til Mies-prisen.

>
>
>