Kunstsilo vinner Betongtavlen

Tre transformasjonsprosjekter til topps. Juryen gir hedrende omtale til Ambassaden og Høyblokka.

Tre transformasjonsprosjekter til topps. Juryen gir hedrende omtale til Ambassaden og Høyblokka.

«Byggets opprinnelige kvaliteter er forsterket gjennom transformasjon», skriver juryen om vinnerprosjektet Kunstsilo i Kristiansand.

Foto: Alan Williams Photography/Kunstsilo
>

Mandag kveld ble årets vinner av Betongtavlen utnevnt, og det var Kunstsilo i Kristiansand, av Mestres Wåge Arquitectes, BAX og Mendoza Partida, som gikk helt til topps i finalen.

«Kunstsilo er et usedvanlig godt eksempel på bevaring gjennom bruk, hvor en har unngått en konservativ konservering, men heller forsterket byggets opprinnelige kvaliteter gjennom transformasjon», heter det i juryens begrunnelse.

«Transformasjonen har krevet avansert prosjektering og utførelse og det katedrallignende hovedrommet gir en fantastisk wow-effekt», beskriver de, og konstaterer at bygningen er blitt et monument.

Også samarbeidet i prosjektet vektlegges som en suksessfaktor av juryen:

«Det er imponerende å komme i havn med et slikt mesterverk innenfor en relativt stram økonomisk ramme. Det er tydelig at dette er et resultat av god prosjekteringsledelse og ikke minst arkitektenes eget driv om å sikre koordinering mellom alle fag underveis i prosjekteringer», heter det i begrunnelsen.

>
Foto i kveldslys av fasaden på den amerikanske ambassaden. Det lyser varmt fra innsiden.

Den nennsomme rehabiliteringen av den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo gis hedrende omtale av juryen.

Foto: Einar Aslaksen

«Tre vellykkede ombyggingsprosjekter»

Betongtavlen er en utmerkelse som gis byggverk i Norge, på fastlandet, i kystfarvann eller på kontinentalsokkelen, hvor betong er anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte.

Hedrende omtale ble gitt til de to andre finalistene, Ambassaden av Lundhagem og Atelier Oslo og Høyblokka av Team Urbis og Nordic Office of Architecture sammen med Haptic architects AS.

Juryen trekker frem noen fellestrekk for alle årets finaleprosjekter: «Alle er vellykkede ombyggingsprosjekter, og har hver og en hatt særtrekk og imponerende løsninger som har begeistret juryen. I alle tre prosjektene er byggenes opprinnelige arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter løftet frem på en forbilledlig måte og alle tre representerer bærekraftige løsninger ved gjenbruk av bygningsmasse».

«Det er brukt iver, idealisme, tålmodighet, tid og ikke minst fagkunnskap for å gjenskape naturbetongen, og det med svært godt resultat», skriver juryen om Høyblokka i Regjeringskvartalet i Oslo.

Foto: Statsbygg

Ambisjoner og presisjon

Om Ambassaden skriver juryen i sin omtale at prosjektet er «forbilledlig gjennomført på alle nivåer, fra en nennsom rehabilitering av fasadene til elegante kontorløsninger hvor tekniske føringer og installasjoner er løst på optimalt vis, til gjenbruk av teak fra Y-blokka, til reproduksjon av lysarmaturer etter gamle fotografier. Et slikt resultat er umulig uten en ambisiøs byggherre som ser verdien i byggets arkitektur og historie, og som evner og ønsker å bruke ressurser på å ivareta og løfte frem igjen dette. Det er prisverdig at en privat oppdragsgiver går foran som ledestjerne på denne måten».

De involverte i Høyblokka-prosjektet hylles for å ha lagt ned «nitidig arbeid i å finne informasjon om materialene, støpemetoden og frileggingsmetoden. Som Viksjø og hans bygningsfolk antakelig måtte, har det vært nødvendig med prøving og feiling for å få til å gjenskape den spesielle støpeteknikken. Både hos Skanska som har stått for de plasstøpte arbeidene, og Spenncon som har produsert betongelementene, er det brukt iver, idealisme, tålmodighet, tid og ikke minst fagkunnskap for å gjenskape naturbetongen, og det med svært godt resultat. Arbeidene er så presist utført at man faktisk ikke kan skille gammel og ny betong».

Betongtavlen utdeles av Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Norsk Betongforening (NB) og tildeles etter innstilling av en komité bestående av to medlemmer oppnevnt av NAL og tre oppnevnt av Norsk Betongforening. Prisen ble delt ut første gang i 1961.

Juryen har i år bestått av juryleder Vetle Houg, Stine Smiseth, Ådne Trodahl, Cecilie Wille og Solveig Sandnes.

Kunstsilo
Byggherre: Stiftelsen Kunstsilo
Arkitekt/Designer: Mestres Wåge Arquitectes, BAX og Mendoza Partida 
Byggtekniske rådgivere: Rambøll Norge og Degree Of Freedom
Entreprenør: Backe Sør
Betongleverandør: Ribe Betong
Prefableverandør: Heidelberg Materials Prefab

Ambassaden
Byggherre: Fredensborg AS (HIG48 AS)
Arkitekter transformasjon: Lundhagem og Atelier Oslo 
Bevaringsarkitekt: Erik Langdalen arkitektkontor
Byggteknisk rådgiver: Bollinger+Grohmann Ingeniører
Betongleverandører: Heidelberg Materials Betong og Unicon 

Høyblokka
Byggherre: Statsbygg
Arkitekter: Team Urbis, Nordic Office of Architecture sammen med Haptic architects AS
Byggtekniske rådgivere: Team Urbis, Dr. Ing. A. Aas-Jacobsen 
Entreprenør: Skanska Norge
Prefableverandør: Spenncon
Betongleverandør: Unicon

>
>
>