Nødprosedyre for å bevare palestinsk kulturarv

Blant 24 nye steder er det palestinske klosteret Saint Hilarion/Tell Umm Amer nå på UNESCOs liste over verdensarvsteder.

Saint Hilarion Monastery

Det palestinske klosteret Saint Hilarion/Tell Umm Amer fra midten av 300-tallet, ble gjennom en nødprosedyre oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her koret i den gamle kirken.

Foto: René Elter
>

Verdensarvkomiteen fullførte prosessen med å innskrive nye verdensarvsteder under sitt årlige og 46. møte avholdt i New Delhi i India i slutten av juli.

Under møtet benyttet UNESCO seg av en nødprosedyre for å bevare det palestinske klosteret Saint Hilarion/Tell Umm Amer, som plasseres på både kulturarv- og farelista.

UNESCO skriver i sitt nyhetsskriv at inkluderingen på lista understreker verdien av stedet og setter igang internasjonale bevaringstiltak under den pågående konflikten. Klosteret, bygget på midten av 300-tallet, er et av de eldste stedene i Midtøsten, og fungerte som et knutepunkt for utveksling av varer, religion og kultur.

>

De store verdiene

Riksantikvaren Hanna Geiran understreker viktigheten av lista i en pressemelding:

– Verdensarvlista er en enormt prestisjefylt liste, og det beste internasjonale kvalitetsstempelet man kan få.  

Lista brukes også som et verktøy for å bevare og sikre steder for fremtidige generasjoner. 

– Det enkelte land påtar seg et ansvar overfor Unesco og verdenssamfunnet om å ta vare på de store verdiene, på vegne av hele verden, sier Geiran i pressemeldingen.

Verdensarvkonvensjonens 46. møte i New Dehli

Verdensarvskomitéen i gang med innskrivingen av nye verdensarvsteder i New Dehli. 

Foto: Ole Søe Eriksen

Observatør

Norge deltok som observatør under møtet i New Delhi. Riksantikvarens delegat, seniorrådgiver Ole Søe Eriksen, trekker frem Marquesaøyene, Te Henua Enata, som «årets godbit» på lista som nå teller 1223 kultur- og naturminner. 

Den vulkanske øygruppa i Fransk Polynesia med en nærmest urørt marint miljø, er en såkalt mixed site, nominert både for sin natur- og kulturverdi. Av 24 steder, er kun fire natursteder lagt til lista.

Arkeologiske steder

Andre historiske steder som trekkes frem av riksantikvaren er tre arkeologiske steder i Western Cape og KwaZulu-Natal provinsene i Sør-Afrika, som strekker seg så langt tilbake som 162 000 år og bidrar til essensiellf forståelse av utviklingen og opprinnelsen av det moderne mennesket.

Den italienske bilveien Regina Viarum, Via Appia, bygget i 312 fvt.,  er også blant stedene på lista. Veien strakte seg fra Roma til Brindisi og var en viktig strategisk vei i antikken, brukt for å transportere militære tropper.

Norge får heller ikke denne gangen noe nytt sted på lista, for niende året på rad. Åtte norske steder befinner seg allerede på UNESCO sin liste over verdensarvsteder.

Se full oversikt over de 24 nye stedene her.

>
>
>