OAF hyller hus i småhusplanen

Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris tildeles arkitektkontoret Mopo for prosjektet «1938 + 2023» i Bergslia 35 A-B.

Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris tildeles arkitektkontoret Mopo for prosjektet «1938 + 2023» i Bergslia 35 A-B.

Prosjektet «1938 + 2023» i Nordre Aker bydel i Oslo mottar OAFs arkitekturpris 2023. 

Foto: Einar Aslaksen
>

Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris 2023 ble fredag morgen offentliggjort. I år tildeles prisen prosjektet «1938 + 2023» av arkitektkontoret Mopo – Moseng Poulsen Arkitektur. Prosjektet er både en rehabilitering av eksisterende bygg fra 1938, et tilbygg og et anneks i hagen.  

Eiendommen faller inn under småhusplanen, og juryen ønsker å utpeke vinnerprosjektet som et «utmerket eksempel» på utvikling av slike eiendommer.

– Nå som småhusplanen revurderes blir prosjektet svært aktuelt. Prosjektet viser at gode arkitekter håndterer både småhusplanen, beboernes behov, estetikk, samt naturgitte og historiske forhold på en inspirerende måte, heter det i en pressemelding fra OAF. 

>

Strenge rammer og lekenhet

Juryen trekker frem at prosjektet til Mopo tilrettelegger for en mangfoldig bruk av eiendommen, med både gode boarealer, plass for besøkende/utvidet familie, og flere arbeidsrom for husets beboere - inkludert et dans- og koreografistudio i anneksets øverste etasje som har lysinnslipp fra alle sider.

De legger også vekt på at mindre justeringer i det eksisterende huset har gjort det lettere å bruke dette – uten at det har mistet sitt særpreg.

Juryen trekker også frem hvordan materialbruk, fargevalg og konstruksjonen bygger videre på det eksisterende og at dette bidrar til en god atmosfære i og rundt huset, og videre at de nye volumenes form og skala, samt et vanskelig terreng har vært håndtert av arkitekten på en veldig god måte.

Fra juryen heter det følgende: «Prosjektet forholder seg til strenge rammer, og samtidig har arkitekten klart å opprettholde en lekenhet i husets uttrykk. Husets eier er entusiastisk og stolt over hva de har fått til i samarbeid med arkitekten og håndverkere. Huset legges merke til, og vekker stadig begeistring blant forbipasserende. I nominasjonsteksten står det at "Dette er et prosjekt jeg blir glad av, hver gang jeg ser det!". Prosjektet viser at boligarkitektur kan bidra til både beboernes og naboers trivsel på en god måte».

– Skiller seg betydelig ut

Mopo ble etablert av Siri Moseng og Kaja Bergliot Poulsen etter at de vant to konkurranser for Nasjonale turistveger i 2007. Først Persfjord rasteplass, og deretter en bro og utsiktsplattform i Låtefoss. Kontoret jobber med alt fra store planarbeider til detaljerte kirurgiske inngrep i et økende rehabiliteringsmarked. 

Eneboligen for to søsken (Knut og Helenes hus) på Snarøya er publisert i både Mur+Betong og Wall Street Journal, den ble tildelt Bærum kommunes arkitekturpris i 2015, og var en del av utstillingen «In Therapy» på Arkitekturbiennalen i Venezia i 2016.

Pris- og stipendkomiteen har i år vurdert totalt syv nominasjoner opp mot kriteriene for
tildeling. Juryen er enstemmig om at vinnerprosjektet «skiller seg betydelig ut» fra de andre nominerte prosjektene.

Komitéen har i år bestått av Bodil Reinhardsen, Håkon Vigsnæs, Ingvild Hodnekvam og Matthew Dylan Anderson.

Prisen deles ut på OAFs sommerfest fredag ettermiddag.

>
>
>