OAF-pris til Byens tak

Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris for 2024 gis til Rodeo arkitekter for deres transformasjon av toppetasjene på Folketeaterbygningen.

Rodeo arkitekters transformasjonsprosjekt stikker av med årets Arkitekturpris, med særlig honnør for å ha gjenåpnet stedet for hele byen, uttaler juryen. 

Foto: Anne Valeur
>

Fredag kveld, i bakgården på Arkitektenes hus, ble Rodeo arkitekter tildelt årets Arkitekturpris fra Oslo Arkitektforening (OAF). Rodeo mottar prisen for prosjektet Byens tak, transformasjonen av de to øverste etasjene i Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo.

I toppetasjen har Rodeo startet bar og eventlokale, med egne kontorer i etasjen under. Toppetasjen var i mange år hjem for utestedet Stratos og ble med Rodeos prosjekt igjen åpnet for publikum. 

Det var tolv nominerte til årets OAF-pris, og juryen ser på det som et tegn i tiden at det har vært en klar overvekt av transformasjonsprosjekter blant dem.

Folketeaterbygget er opprinnelig tegnet av arkitektene Christian Morgenstierne og Arne Eide i 1935, defineres som art deco og regnes som Oslos første høyhus. Bygningen ble fredet i 2009. 

>

«Respekten har fått prege og inspirere»

Juryens begrunnelse lyder som følger:

«Prosjektet får prisen for å ha gjenskapt et sted i byen med betydelige arkitektoniske og symbolske kvaliteter. Et vakkert, løftet sted; et sted for utsyn og nye perspektiv. Et arkitektonisk verk der de fleste kvalitetene var til stede allerede, men som er hentet fram på en praktisk, ikke-jålete måte der respekten for arkitektene som var der før har fått prege og inspirere overflater, farger og nye tilpasninger. Først og fremst tildeler vi prisen som en honnør for å ha gjenåpnet stedet for oss alle, og for å ha, på en innovativ og fremoverlent måte, skapt en åpen, gratis møteplass for arkitektur og byutvikling med et uttalt ønske om å nå ut til et bredere publikum. I en tid der det er svært aktuelt å tilføre åpne, men likevel faglige og gjennomtenkte tilskudd til den offentlige debatten om byen og om hva vi sammen ønsker av omgivelsene våre».

Utsikt fra Stratos. Nå er toppen av Folketeaterbygningen igjen åpen for publikum, som kan nyte den unike utsikten over byen.

Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

– Henger høyt

– Hva betyr denne prisen for dere, prosjektleder Anne Gjesdal Bjørndal?

– Anerkjennelsen fra juryen i OAFs priskomité henger høyt, nettopp fordi andre arkitekter vet hvor skoen trykker og hva som skal til for at et prosjekt skal lykkes. Det er ekstra gøy å få anerkjennelse for et prosjekt vi har skapt selv. I dette prosjektet har vi vært både byggherre og arkitekt, og lagt listen selv for hvilke elementer vi ønsker å inkludere i byggeprosjektet.

Bjørndal og kollegaene i Rodeo gleder seg også over å få prisen for et transformasjonsprosjekt med fokus på interiør og rehabilitering.

– Mange kjenner kanskje vår praksis best som strategi-skapere, planarkitekter og prosessledere. Med Byens Tak og det tilhørende kaféprosjektet på gateplan, Byens Gulv, er vi i også helt i andre enden av skalaen: rehabiliteringsarbeid med skreddersøm, velkomponerte materialpaletter og millimeterpresisjon.

I juryens begrunnelse heter det at «Byens tak er rehabilitert og oppgradert ut fra en sterk fascinasjon for den fredede bygningens historie og tidsånden som formet den, kombinert med ønske om nyskapning og sambruk, utført med en særlig bevissthet omkring materialbruk, fargebruk og produktvalg. Her har det vært et tett samarbeid med byantikvar og gårdeier. Og resultatet er en ombygging der arkitekten har kunnet jobbe med alt fra blandingsforhold av tilslag i det nystøpte terrazzogulvet, designe spesialtilpassede møbler, bestemme fargen på stikkontaktene og formen på rømningsskilt». 

Lanseringen av Arkitekturs første utgave var blant de aller første arrangementene på Byens tak, i mars 2023.

Foto: Julie Hrncirova

For flotte til å ikke dele

–  Hvordan har det første året med drift vært?

– Heftig! Da vi i 2020 fikk tilbud om å overta leiekontrakten på de ærverdige Stratos- lokalene, var det én ting som var helt klart for oss: Vi må dele! Lokalene er for flotte til å benyttes av et arkitektkontor alene. Denne delingen har vi funnet mange ulike modeller for og vi er veldig stolte av det vi har fått til i løpet av det første året i drift.

Hun trekker fram arrangementserier som Kunsten og byen (Stygge Oslo – Døden på Oslo S, Solstad og byen, Gatekunsten og byen), Natur i byen (vegetasjon på tak, bytrær – kampen om plassen under bakken, vassdrag som byutvikler) og De Usynlige i samarbeid med Nasjonalmuseet (der yngre norske arkitektkontorer inviteres til å se eget virke opp mot mindre kjente arkitekter fra norsk arkitekturhistorie).

Byens tak har også vært arena for mange bok- og magasinlanseringer, flere fagdebatter, så vel som konserter og andre kulturarrangement.

– Det har vært givende å samarbeide med festivaler som Oslo Arkitekturtriennale, Oslo World og Arkitekturfilm Oslo. Og det har vært spennende å være vertskap og samarbeidspart for aviser og magasiner som Arkitektur, Aftenposten, Klassekampen og Morgenbladet. Et uttalt mål med prosjektet har vært å nå ut til et bredere publikum med aktuelle arkitektur- og byutviklingstema. Det synes vi at vi har fått til. Byens Tak har blitt den arenaen for arkitektur og kultur som vi drømte om. Og et veldig bra sted for et glass på en fredag etter jobb!

Interiør foto, runde oppdekte bord med trestoler rundt.

At prosjektet er rehabilitert med sterk fascinasjon for byggets historie, blir også fremhevet av juryen.

Foto: Anne Valeur

Resultat av samarbeid

Konseptet Byens Tak er utviklet i samarbeid med flere ulike aktører. Fuglen (Einar Kleppe Holthe og Bjørnar Hafslund) driver Byens Tak, baren i øverste etasje, og Byens Gulv nede i Folketeaterpassasjen.

Kreativ leder i Natural State Veronica Solheim har jobbet med konsept- og identitetsutvikling. Den grafiske profilen ble produsert av Postpost studio. Billedkunstner Solveig Lønseth har laget glassveggen i vestibylen, på kontoret.

Bjørndal forteller at de har mange planer på blokka fremover også.

– Vi er godt i gang med en serie om transformasjon og gjenbruk i arkitekturen koblet mot OMA og Kvadraturen. Til høsten vil vi blant annet sette fokus på Miljøpsykologi med en serie arrangementer vi kaller Arkitektur hos psykologen. Det blir også flere arrangementer i fortsettelsen av vårt engasjement for boligutvikling og bokvalitet. Vi skal også – endelig – få på plass en tilgjengelig løsning med løfteplattform i fra 11. til 12. etasje i de fredede lokalene. Det blir en stor milepæl for oss. Vi håper også etableringen av lillesøster Byens Gulv i Folketeaterpassasjen vil gjøre oss enda mer påkoblet byen; både til hverdags og fest!

Priskomitéen har i 2024 bestått av Bodil Reinhardsen, Hilde Sponheim, Ingvild Hodnekvam og Colm O’Brien.

>
>
>