Aktuelt / Arkitektur
Open House Oslo: Nesodden-safari og kvinnefokus
Årets Open House Oslo sliter økonomisk, men håper på ny giv etter å ha flyttet til våren.

Kirsten og Jon Voraas eget hus i Dalsveien stod ferdig i 1973, og stod mange år og forfalt, til det ble solgt i 2023. Nå er huset tilbakeført av Ekanger Fantini arkitekter, og vises under årets Open House Oslo.
Foto: Teigen Fotoatelier Dextra Photo– Festivalen er en unik måte å få oppleve arkitektur i virkeligheten. Mange sitter på Pinterest og Instagram og finner inspirasjon, men når man besøker bygningene får man muligheten til å ta og føle på ting, og oppleve arkitektur på en helt unik måte, sier Felicia Emanuelsson.
Hun er siste tilskudd i gjengen med kvinner som for 11. året på rad arrangerer Oslo Open House.
Emanuelsson er svensk, og brukte selv Open House som en måte å bli kjent med Oslo og dets arkitektur da hun i sin tid flyttet til byen. Nå har hun også selv blitt med og arrangerer.
Kvinnejubileum
I fjor hadde Open House Oslo over 14 500 besøkende, og rets program retter søkelys på kvinnelige arkitekter i anledning 50-års jubileet for FNs internasjonale kvinneår.
Arrangementskomiteen har jobbet for å få inn ekstra mange kvinnelige arkitekter på programmet, hvor kvinnene også er merket: fra Norges første kvinnelige arkitekt, Lilla Hansen, via relativt ukjente Siri Jemtland, til samtidsarkitekter som Mette Berg, som har tegnet en folkebadstue på Nesodden.

Sanden Hodnekvams hus på søyler på Nesodden har vært presentert både i Arkitektur og i bokserien Asbuilt. Nå kan man besøke huset under Open House Oslo (og Nesodden).
Foto: Thomas EkstrømNesodden
Og apropos Nesodden, årets program byr også på Nesodden-safari. Ti forskjellige hus på Nesodden er åpne, deriblant Sanden Hodnekvams hus på søyler og Trond Elverums Villa Hellvik.
– Det er mange Nesodden-hus vi har hatt lyst til å vise tidligere år også, men i år ville vi samle en større gruppe hus så man kan se flere ting når man har tatt turen, forteller Emanuelsson, som forteller at de også håper å få på plass en sykkelrute for hvordan man kan ta seg rundt på halvøya.
Nesodden-husene ligger på rad og rekke over ni kilometer.
Fehn og Bull
Fire Sverre Fehn-hus er også med, deriblant villaene Holme og Johnsrud, blant Teglsteinshuset i Sleiverudlia, bygget til boligutstillingen «Bygg for fremtiden» i 1987.
Den Henrik Bull-tegnede amerikanske ambassaderesidensen på Frogner er også på programmet, og åpnes med det for publikum for første gang.
Noen arkitektkontorer viser fram ekstra mange prosjekter i år, deriblant Lie Øyen og Morfeus.

Eivind Øyens atelier på Nesodden, lenge ble brukt som arkitektkontor, er et av flere Lie Øyen-prosjekter på årets Open House Oslo-program.
Foto: Erlend Garnås
Jugend-huset Villa Otium ble oppført av Henrik Bull i 1911 for den daværende norske generalkonsul til St. Petersburg, Hans Andreas Olsen og hans kone Wilhelmina – som for øvrig var niesen til Alfred Nobel. Bygningen er en av de første arkitekttegnede boligene i Norge på 1900-tallet. Den ble i 1923 kjøpt av den amerikanske ambassade og fungerte som både ambassade og residens fram til 1959, da ambassadedriften flyttet til den nye Eero Saarinen-bygningen i Drammensveien. Siden har eiendommen fungert som ambassadørresidens og representasjonslokaler for USA.
Foto: Teknisk Museum/O. VæringSliter økonomisk
Krisen i byggebransjen rammer også Open House, som sliter økonomisk, forteller Emanuelsson.
– Det er nok ikke alle som vet, eller tenker på det, men vi er en frivillig organisasjon som står bak alt dette arbeidet, som veldig mange får glede av, men som også er helt avhengig av hjelp fra flere. Vi trenger arkitekter som kan stille med vise frem prosjekter de er stolte over, privatpersoner som ønsker å vise frem sine hus, og ikke minst økonomisk støtte, sier hun.
Derfor har man i år bestemt seg for å teste en vipps-løsning, der besøkende kan vippse et valgfritt beløp – hvis man vil.
– Det er jo en gratisfestival, forsikrer Emanuelsson.
Nytt av året er en åpningsfest på Byens Tak på fredagen, samt at festivalen bytter tidspunkt fra høsten til våren. Det kræsjet med så mye annet på høsten, blant annet Oslo Kulturnatt, så nå tester de å ha det på våren i stedet.
– På våren får en ny energi og mange føler seg inspirert til å komme ut i solen og til å oppleve nye ting, sier Emanuelsson engasjert.

Arrangørene av Open House Oslo 2025, fra venstre: Eli Alette Schøyen, Helene Haaland Mustad, Cecilie Moestue, Reidun Granberg, Felicia Emanuelsson, Randi Horgen, Eva Gran. Unni Valle og Marianne Langhelle var ikke til stede da bildet ble tatt.
Foto: Open House OsloÅpne atelierer
Nå kræsjer det imidlertid med Oslo Open – det beslektede konseptet hvor kunstnere rundt om i byen åpner atelierene sine for publikum. Emanuelsson tenker at sammenfallet heller kan være en fordel enn en ulempe.
– Vi prøver å få hus med atelierer inn på vårt program også, så man kan få med seg begge deler. Sånn kan vi prøve å støtte opp om hverandre, i stedet for å konkurrere, forteller hun.
Sentrumsløpet er også samme helg.
– Det er alltid et eller annet løp, sier Emanuelsson med et smil.